Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На паралельних рейках

Волонтери вже рік звинувачують Мінсоцполітики у затримці вантажів для фронту. Чиновники «розбираються в паперах»
10 березня, 2017 - 12:02

Раніше на розмитнення гуманітарних вантажів, оформлення необхідних документів і доставку допомоги на фронт волонтерам вистачало тижня. Нині цей процес розтягується на кілька місяців. Через це вантажі — здебільшого це медичні препарати і машини швидкої допомоги — потрапляють на фронт із величезними затримками, бувають випадки, що тоді, коли військовий підрозділ, який просив про допомогу, йде на ротацію.

Уже рік громадські організації намагаються змінити таку систему, вимагаючи від Міністерства соціальної політики розробити чіткий перелік документів, за якими вантаж визнається гуманітарним, скоротити термін розгляду документів до восьми днів, а сам процес ухвалення рішень зробити публічним, перевести в систему на зразок ProZorro. Хоча сподівання на компроміс з’явилися наприкінці минулого року, знайти спільну мову з чиновниками волонтерам досі не вдалося.

«БЕЗ ЗВ’ЯЗКІВ ПРАЦЮВАТИ НЕМОЖЛИВО»

«День» стежить за темою практично з початку її виникнення і кілька місяців тому повідомляв про поліпшення відносин між міністерством і громадськими організаціями. Волонтери домовилися з представниками Мінсоцполітики про те, що накази про визнання вантажів (робіт, послуг та коштів) гуманітарними з’являтимуться на сайті в перший понеділок після засідання спеціальної робочої групи; до Державної фіскальної служби ці накази мають передаватися протягом одного робочого дня, а також має бути затверджено форму і порядок подання звітності.

Проте відтоді нічого не змінилося. «Контейнер CUIA Fund з великою пральною машиною для української армії є одним із тих, які ніяк не можуть розмитнити. Без зв’язків, «даху» та домовленостей з Мінсоцполітики просто неможливо працювати», — написала на своїй facebook-сторінці волонтерка з Канади Антоніна КУМКА. Благодійний фонд «Повернись живим» два місяці чекає на розмитнення п’яти автомобілів для військових підрозділів. Громадська організація «Ініціатива Е+» так само кілька місяців вичікує, коли в міністерстві підготують необхідні накази на розмитнення машин «швидкої допомоги». Вони потрібні медикам, які працюють біля Авдіївки.

«Одна з машин швидкої допомоги вперше була на розгляді комісії 15 грудня, але через проблеми з датами наше звернення відхилили. Від нас вимагали пояснення від донора, ми його надали, але машина на комісії не розглядалася, — розповідає волонтер «Ініціативи Е+» Валентина ВАРАВА. — Потім комісія пішла на канікули, згодом нам знову відмовили, і лише 30 січня машину визнали як гуманітарку, але дивним чином співробітник міністерства помилився у даті реєстрації, через що наказ отримали лише 22 лютого. Тоді відбувалися події під Авдіївкою та Світлодарською дугою, а наша машина стояла на митниці. Серце кров’ю обливалося, коли телефонували медики й запитували, коли ж буде машина. І це система».

«ПІДСТАВА ДЛЯ КОРУПЦІЇ»

Волонтер благодійного фонду «Свої», координатор Центру надання гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям «Фролівська 9/11» Оксана СУХОРУКОВА раніше відвідувала засідання комісії, яка ухвалювала рішення про визнання вантажів гуманітарними. Зараз не бачить у цьому сенсу, оскільки до думки громадськості ніхто не дослухається, а членам комісії зручніше вирішувати питання без сторонніх. Тепер півсотні волонтерських об’єднань звертаються до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, щоб узяв проблему під особистий контроль. На реакцію голови уряду очікують найближчими тижнями.

«На сьогодні за наказами Мінсоцу кожна четверта машина, яка пройшла процедуру розмитнення, — це волонтерська машина для зони АТО. Але досі не маємо вичерпного переліку документів, щоразу отримуємо дедалі більше нових вимог до їх оформлення. Є різні вимоги до вантажів, але потрібні лише два документи — про бажання донора надати допомогу і бажання реципієнта її отримати, — додає Валентина Варава. — Ми вимагаємо прозорості у визнанні допомоги гуманітарною та відповідальності за помилки, що їх припускаються працівники міністерства. Хочемо мати чіткий перелік документів, а не рекомендовані документи, що зараз є на сайті, бо це підстава для корупції».

БЮРОКРАТИЧНА ПЛУТАНИНА

Після оприлюднення звернення волонтерів до прем’єра Міністерство соціальної політики провело брифінг для ЗМІ, щоб пояснити свою позицію. До речі, прокоментувати ситуацію додатково у прес-службі відомства «Дню» обіцяли протягом одного-двох днів — на відповідь досі чекаємо.

Заступник міністра соціальної політики Наталія ФЕДОРОВИЧ на брифінгу пояснила, що у відомстві саме працюють над спрощенням бюрократичних процедур. Перелік необхідних документів для визнання допомоги з-за кордону гуманітарною вже розроблений, наразі його розглядає Міністерство юстиції, а потім має затвердити Кабінет Міністрів. «Розібратися в цих паперах іноді нелегко. Цей перелік документів такий, що часто потребує уточнень», — пояснила Наталія Федорович.

Чомусь активісти давно розібралися із законом про гуманітарні вантажі й переконані: якби його дотримувалися всі, жодних проблем не виникало б. Але чиновники плутаються в нормах закону й вигадують вимоги до оформлення гуманітарної допомоги. Оксана Сухорукова констатує: «Може, люди не до кінця усвідомлюють, що відбувається у країні, не усвідомлюють, для чого потрібна допомога армії та лікарням. Мені важко це зрозуміти, бо ми з чиновниками живемо в різних реальностях».

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: