Щорічно споживання продуктів харчування скорочувалося в середньому на 37 кг з розрахунку на одного жителя. Особливо скоротилося споживання продуктів тваринного походження, багатих на повноцінні білки. Калорійність їжі — основний показник енергетичного забезпечення організму — знизилася на добу на 28 відсотків. Паралельно з цим жителі України недоодержують мікроелементи і вітаміни: споживання вітаміну «А» знизилося на 35 відсотків, вітаміну «С» — на 19, мікроелементів, що містять залізо — на 22 відсотки. А всього з 1990 до 1996 року споживання продуктів (усіх!) знизилося на душу населення в середньому на 40,8 відсотка. Проведене нещодавно статистами Києва опитування показало, що 50 відсотків опитаних, які мають дітей до 14 років, оцінили харчування своєї дитини упродовж усього життя як незадовільне. Наведені статистами дані свідчать і про те, що в Україні в загальнонаціональних масштабах щорічно у громадян збільшується дефіцит у калоріях, білках і вітамінах. Разом з тим від рівня споживання їжі, особливо надходження білка, залежить фізичний розвиток і працездатність організму. А в дітей раннього віку — і розвиток розумових здібностей.
№241 16.12.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»