Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На Закарпатті шукають джерело збудника черевного тифу

8 грудня, 2005 - 00:00

Станом на ранок середи 14 людей з підозрою на черевний тиф перебувають у Закарпатській обласній лікарні (у інфекційному відділенні). У п'ятьох з них підтверджено діагностично захворювання.

За словами Ярослава Баб'яка, начальника Центру пропаганди Головного управління МНС в Закарпатській області, джерело збудника інфекції попередньо не встановлено. Основна причина спалаху — забруднення питної води в шахтному колодязі індивідуального домоволодіння. На даний час проводиться лабораторне обстеження госпіталізованих.

Як повідомила головний державний санітарний лікарі у Закарпатській області Віра Чиж, наразі з метою раннього виявлення та ізоляції підозрілих на захворювання організовано подвірні обходи у даному населеному пункті. Подібними заходами охоплено 651 особу, в тому числі 132 дітей. «Окрім того, у селі Сімер проведено вже трикратну заключну дезинфекцію домашніх вогнищ, колодязів та надвірних вбиралень, — зазначила головний санлікар Закарпаття. — На даний момент вирішено тимчасово призупинити експлуатацію харчоблоків середньої школи та професійного ліцею у селі, а також експлуатацію дитячого садка. Також призупинено водопостачання з локальних водопроводів, а для забезпечення питною водою використовуються автомобілі комунального підприємства «Комунальник» міста Перечин».

Лікарі відзначають, що останній спалах черевного тифу на Закарпатті (у Свалявському районі) було зафіксовано у 1998 році, відтоді фіксуються лише поодинокі випадки, проте практично щороку. За словами закарпатських рятувальників, вживається комплекс санітарно-гігієнічних, дезинфекційних (контроль за доброякісною питною водою, знешкодження стічних вод, посилений контроль за об'єктами громадського харчування, знезараження бактеріологічних вогнищ) та протиепідемічних заходів.

Разом з тим, різні чутки ширяться з приводу джерела інфекції. Самі мешканці Сімера вважають, що принесли захворювання до населеного пункту нелегальні мігранти, яких через близькість до словацького кордону на самій Перечинщині дуже багато. Навіть більше того, приміром, мешканець Сімера Іван Луцяк зазначив: «Буває й таке, що приходять односельчани і пропонують по десять доларів за те, аби нелегали переночували й помилися в наших ваннах. Це просто катастрофа».

Про закордонне походження тифу говорять і фахівці Перечинської райлікарні. Саме тут лабораторно встановлено, що черевний тиф має африканське походження.

ДОВІДКА «Дня»

Черевний тиф — це гостре інфекційне захворювання, що викликається різновидом сальмонели. Його називають хворобою соціальних потрясінь — воєн, голоду, розрухи, а також банального недотримання правил санітарії. Тиф передається через заражену воду, молоко, їжу та брудні руки. Враховуючи його живучість, — а бацили зберігаються протягом місяця у вигрібних ямах чи у прісній воді — небезпека епідемій черевного тифу ще довго існуватиме на території СНД, й особливо в республіках Середньої Азії. У світі черевний тиф поширений повсюди, але особливо великі епідемії спостерігаються в країнах Азії, Африки та Південної Америки. Останній спалах черевного тифу в Україні було зареєстровано в березні цього року в Одесі.

Наталка ПОПОВИЧ, Ужгород
Газета: 
Рубрика: