Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нацменшини можуть залишитися без своєї періодики

22 березня, 2006 - 00:00

Нещодавно Президент України доручив уряду опрацювати концепцію етнополітики. Для нашої країни, на терені якої мешкає більше ста національностей, це є питанням державної ваги. На тлі поставленого главою держави завдання дуже дивний вигляд має ситуація із засобами масової інформації, які друкують мовою національних меншин. У держбюджеті редакціям цих газет окремим рядком виділена певна сума, більша, ніж торік. Проте до адресата гроші не доходять.

Досі Держкомітет iз питань національностей і міграції не затвердив кошторису цих видань і не визначив обсяги їх фінансування. Він пропонує редакціям укладати нові договори, де обумовлено значно менші суми на їх утримання. Наприклад, польська газета «Дзеннік Кійовські» розраховувала отримати від держкомітету, згідно з попереднім договором, фінансування в розмірі 80% виробничих витрат. Їй пропонують 50%.

— Державний комітет України з питань національностей і міграції намагається обмежити раніше встановлений обсяг фінансування газет нацменшин, не пояснюючи свого рішення, — коментує президент Асоціації національно-культурних об’єднань України, народний депутат Олександр Фельдман, — Пропонують виділити тільки 30% потрібних коштів. До того ж, умисно затягують терміни затвердження кошторисів цих видань, що є грубим порушенням українського законодавства.

Пан Фельдман надіслав запит прем’єр-міністру Юрію Єханурову, в якому просить розібратися в ситуації і вирішити питання з фінансуванням ЗМІ, які видаються мовами національних меншин в Україні, а також оцінити законність вимог Держкомнацміграції щодо укладання нових договорів.

У свою чергу, Асоціація національно-культурних меншин пропонує редакціям видань у разі невиконання Кабміном своїх зобов’язань подавати до суду. За потребою і до Європейського. При цьому Асоціація гарантує правову підтримку в судових розглядах.

Ольга ВАСИЛЬЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: