Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Народжуємо «по-домашньому»

В Житомирі відкрився принципово новий пологовий зал
31 серпня, 2006 - 00:00

Чи не кожен з нас свого часу з’явився на світ у пологовому будинку. Втім, нині мало хто знає, що колись давно у заможних родинах існував інший звичай — жінки народжували дітей... вдома. Житомирські медики вирішили поєднати ці дві традиції — днями у місті відкрили унікальні сучасні пологові зали з... «домашньою атмосферою».

...Заходжу до світлої та затишної кімнати. Гарні шпалери, стильні меблі, просторе ліжко, крісла, телевізор, холодильник. На стінах — дитячі малюнки та фотографії усміхнених малюків. Здається, що господарі вийшли на хвильку і зараз повернуться назад.

«Оце і є наш новий пологовий зал, — посміхається головний лікар Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері і дитини Юрій Вайсберг. — Правда ж, він зовсім не схожий на специфічне медичне приміщення зі спеціальним обладнанням? Тут жінка народжуватиме дитину та залишатиметься у цій кімнаті з немовлям аж до виписки».

Цей експеримент, аналогів якому в Україні немає, житомирські акушери здійснили у рамках проекту «Здоров’я матері і дитини», що вже кілька років триває у Центрі за підтримки Американського агентства з реконструкції та розвитку (USAID). Вісім пологових залів після спеціальної реконструкції перетворилися на затишні домашні кімнати, атмосфера яких відволікає жінку від страху перед пологами. Породілля ніби потрапляє у гості до господарів затишної оселі, живе там кілька днів, а разом з тим — й народжує дитя!

«Завдяки цьому «ноу-хау» ми повністю розбиваємо стереотип про пологи, як щось болісне та страшне, — продовжує головлікар. — Річ у тім, що досі процес пологів був пов’язаний у жінок з особливим нервовим станом. Адже як це відбувалося зазвичай? У жінки починаються перейми. Її везуть у лікарню, кладуть у загальну палату. Коли ж настає час народжувати — везуть в операційний зал. Але ж все це впливає на психіку породіллі! Тепер про ці стреси можна забути. Жінка перед пологами потрапляє з дому... в інший дім, такий же затишний і гарний».

За словами головлікаря, крім психологічної переваги індивідуальних пологових кімнат, вони мають ще й суто практичні «плюси». Адже жінку нікуди не потрібно переводити перед пологами, а відсутність контакту з іншими породіллями убезпечить її від інфекцій.

«А для тих подружніх пар, які бажають народити дитину «разом», ми створили спеціальні двокімнатні пологові палати. Чоловік може жити тут разом з дружиною цілодобово», — пояснює Ю.Вайсберг.

Пологи «по-домашньому» у житомирському Центрі матері й дитини обійдуться породіллям у суто символічну суму — сто-сто п’ятдесят гривень благодійних внесків. «В Америці подібні пологи коштують у сотні разів більше — від двох до чотирьох тисяч доларів на день, — говорить Юрій Вайсберг. — При цьому побутові умови у нас — не гірші».

Сергій БОВКУН, Житомир
Газета: 
Рубрика: