Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

НАУКА

21 січня, 2006 - 00:00

Вино і сир — не пара

Змішувати сир і вино — погана ідея. Виявляється, сир знищує аромат вина, внаслідок чого навіть досвідчений дегустатор не може відрізнити прекрасний дорогий напій від дешевого пійла. Про це повідомляють професор Хільдегард Хейманн і його колеги з Університету Каліфорнії в Девісі. Вчені попросили професійних дегустаторів скуштувати вісім різних сортів сирів перш ніж спробувати чотири різні варіанти дешевих і дорогих вин, повідомляє сайт «Обозреватель». З’ясувалося, що з’їдений сир «приборкував» у вині майже все, включаючи аромат, кислотність і терпкість, унаслідок чого вина фактично стало неможливо відрізнити одне від одного. На цій підставі дослідники підсумували, що жодного «чарівного поєднання» вина та сиру не існує. Разом із тим, отримані дані не здивували ні досвідчених сомельє, ні виробників сирів, які кажуть, що вино і сир ніколи не були природною комбінацією. За словами винного експерта Грема Холтера, тенденція вживати ці продукти разом стала популярною в 1970-х: «Люди думали, що в цьому поєднанні є такий собі шик, але насправді ясно, що червоне вино та сир є жахливою комбінацією, про яку добре знає більшість людей у винному бізнесі. Це чимось схоже на жахливу моду поєднувати шоколад із шампанським. Утім, деякі міцні сорти сиру та білі вина гармоніюють. Однак, як правило, сир настільки гострий, що пересилить майже все».

У Малайзії винайшли сумочку із захистом від крадіжки

Малайзійські виробники жіночих аксесуарів випустили першу у світі дамську сумочку зі спеціальним пристосуванням, що не дозволяє вуличним злодіям вихопити її у власниці. Унікальний предмет, що вже надійшов у продаж, занесений у Книгу рекордів Малайзії, повідомляє інтернет-репортер. «Ми проаналізували статистику вуличних крадіжок і дійшли висновку про необхідність гарантувати безпеку жінок, які часто стають жертвами грабіжників. Унаслідок роботи дизайнерів, що тривала протягом дев’яти місяців, був розроблений варіант сумочки, ремінь якої залишається в руках людини, котра здійснює різкий рух. Таким чином, це дає жертві пограбування кілька додаткових секунд, щоб покликати на допомогу або сховатися від злочинця», — розповів у інтерв’ю малайзійській газеті «Стар» виконавчий директор фірми, що представила новинку. За його словами, ефективність подібної сумочки перевірена в результаті багаторазових випробувань, і виробники дають гарантію та страховку на свій виріб. «Певна сума буде виплачена власниці сумочки в разі викрадання вмісту, попри наявність захисного механізму. Розмір винагороди залежить від викрадених предметів. Гарантія дійсна протягом одного року від дня купівлі», — додав співрозмовник видання. Він також додав, що дизайнери фірми-виробника розробили понад сто моделей сумочки, здатних задовольнити запити покупців.

Кишенькове тепло

До теми сильного похолодання: американська компанія Vacca Incorporated повідомила, що досягла революційного прориву в справі створення опалювальних елементів для одягу. Новий устрій, що може зігрівати людину протягом 22-х годин, важить всього 340 гр. і розміщується в нагрудній кишені. Паливом є метиловий або етиловий спирт (на 22 години роботи потрібно 100 куб. см спирту) — при його просочуванні через каталізатор виділяється значна кількість тепла. Побічними продуктами цієї реакції є вуглекислий газ і невелика кількість води. За попередніми оцінками, вартість одного обігрівача становитиме $150—$250. Нині існують електронні обігрівачі, що працюють на літієвих батареях, однак вони працюють не більше трьох годин поспіль, оскільки акумулятори вимагають заміни. Їхня вартість становить приблизно $500. Міністерство оборони США виявило цікавість до технології Vacca Incorporated і повідомило, що планує почати закупівлю обігрівачів нового типу в 2007 році.

Газета: 
Рубрика: