Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

НАУКА

19 жовтня, 2005 - 00:00

Яскрава знахідка

Кілька десятків величезних і дуже яскравих зірок виявили астрономи в безпосередній близькості від центру нашої галактики, повідомило Національне управління з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA). Як передає korrespondent.net, нові зірки в 30—50 разів перевершують своїми розмірами Сонце. Вони яскравіші за наше світило в 100 тис. разів. Це відкриття здивувало фахівців: у центрі Чумацького Шляху є гігантська чорна діра, й досі вважалося, що в безпосередній близькості від неї не може знаходитися жоден космічний об’єкт. Зірки виявлено завдяки американському рентгенівському телескопу Chandra. Вони знаходяться за 9,5 млрд кілометрів (менше нiж один світловий рiк) від центру Галактики. Вчені, які досліджували виявлені зірки, прогнозують, що поряд з чорними дірами може існувати своєрідне кільце, на якому можуть перебувати різні космічні тіла.

Замість кам’яного вугілля — трава

Вчені з Університету Іллінойсу — University of Illinois at Urbana-Champaign пропонують замінити кам’яне вугілля — травою. Так звана слонова трава, що росте в африканських саванах й сягає 4 метрів заввишки, здатна стати новим джерелом енергії. Дослідження показали, що слонова трава має низку незаперечних переваг: вона швидко росте практично на будь-яких ґрунтах, її легко збирати й використовувати, наприклад на теплових електростанціях. Крім того, слонова трава характеризується високою енергоємністю. Сьогодні в США приблизно 40% електроенергії виробляється за рахунок спалення вугілля, передає news.battery.ru

Звідки беруться «вибухові камені»

Океанологи з Інституту Скріппса з’ясували, звідки беруться «вибухові камені» на глибині кілька кілометрів, повідомляє news.battery.ru. Мінерали, що мимоволі вибухали після підняття з дна, було вперше виявлено американським дослідником Дейлом Краузе поблизу берегів Гваделупи 45 років тому. Після цього нікому не вдавалося ані продемонструвати нові зразки звідти, ані пояснити походження каменів.

Геологи прогнозують, що мінерали пов’язані з діяльністю невідомого підводного вулкана. Спроби відшукати його в середині 1980-х виявилися невдалими, а відновити точно маршрут першої експедиції вчені не зуміли. Нова експедиція, організована в жовтні цього року, виявила на глибині 3200 метрів від поверхні океану невеликий хребет. Діючим вулканом виявилася одна з його вершин, а доставлені на корабель підводні камені вибухали так само, як і зразки 45 річної давності. «Вибухонебезпечний» хребет отримавназву Попкорнового.

За словами вчених, причина незвичайної поведінки мінералів — вулканічні гази, що виявилися під високим тиском всередині холодної лави. Вважають, що «законсервовані» речовини — одне з найбільш легкодоступних джерел відомостей про будову Землі, а підводні гази, до того ж, без атмосферних домішок.

Газета: 
Рубрика: