Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

(Не)потрібні дозволи

Якщо приймуть законопроєкт про дерегуляцію бізнесу, Україна відкотиться назад у проєвропейській політиці захисту тварин
3 листопада, 2022 - 18:22
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7689 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)». Якщо депутати підтримають згаданий законопроєкт, в Україні буде дозволено:

- добування мисливських тварин;

- розведення у напіввільних умовах чи в неволі видів тварин, занесених до Червоної книги України;

- переселення тварин у нові місця перебування, акліматизацію нових для фауни України видів диких тварин, а також здійснення заходів щодо схрещування диких тварин;

- проведення будь-яких діагностичних, експериментальних, випробувальних, вимірювальних робіт на підприємствах, в установах, організаціях, діяльність яких пов?язана з використанням біологічних агентів, хімічної сировини, продукції та речовин з джерелами іонізуючого та неіонізуючого випромінювання і радіоактивних речовин;

- проведення заходів із залученням тварин;

- проведення наукових експериментів над тваринами;

- провадження діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях;

- утримання диких тварин у неволі.

Громадська організація «Відкриті клітки», Київський еколого-культурний центр, МБО «Екологія-Право-Людина» вже виступили із заявами, в яких засуджують такі наміри народних депутатів. Не підтримують законопроект також Асоціація зоозахисних організацій України та депутати екологічного комітету Верховної Ради України.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що його розробили для «забезпечення подальшого здійснення реформ щодо дерегуляції та створення сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні». Та чомусь із 86 дозвільних документів пропонується скасувати 17, а 10 із них стосується захисту довкілля та його складових.

«Окремо хочу зазначити, що наразі до мене як до співголови МФО «Гуманна країна» надходять чисельні звернення щодо порушення правил утримання диких тварин у неволі, незаконного утримання диких тварин приватними особами та розведення диких тварин, зокрема пум, левів, ведмедів, леопардів, ведмедів з подальшим продажем ведмежат. Ми разом з зоозахисниками реагуємо на подібні ситуації, звертаючись до Національної поліції України та Державної екологічної інспекції України для перевірки законності утримання та розведення диких тварин. У випадку, якщо б Міндовкілля видавало відповідні дозволи, попередньо перевіряючи можливість забезпечення умов утримання диких тварин особами, які бажають їх утримувати, то можна було б запобігти вищезгаданим численним порушенням», — пояснювала у своїй заяві з приводу законопроєкту співголова МФО «Гуманна країна», голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Комітету з питань екологічної політики та природокористування, народна депутатка України Юлія ОВЧИННИКОВА.

СКАСОВУЮТЬ НЕЕФЕКТИВНІ ДОЗВОЛИ ЧИ ПРИКРИВАЮТЬ БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ?

У Міндовкіллі пояснюють, що новий законопроєкт №7689 не послабить захист тваринного та рослинного світу, на що в один голос нарікають зоогуманісти. «Документ покликаний скасувати неефективні дозволи у сфері охорони та збереження біорізноманіття, ті, що існують лише на папері та не використовуються на практиці, а також ті, що суперечать нормам чинного законодавства», - повідомляє пресслужба Міністерства.

Наприклад, законопроєкт №7689 скасовує дозвіл, що дає можливість займатися розведенням у напіввільних умовах чи в неволі видів тварин, занесених до Червоної книги України. Це дозолить не дублювати кілька процедур. У пресслужбі додають, що Міндовкілля видаватиме дозвіл на спеціальне використання (добування, збирання) об’єктів Червоної книги України за рішенням Національної комісії з питань Червоної книги України. А в разі прийняття законопроєкту замість двох фактично тотожних дозволів Міндовкілля видаватиме лише один.

Як пояснюють юристи Асоціації зоозахисних організацій України – ці два дозволи є абсолютно різними, адже один дозволяє вилучення/добування червонокнижних тварин з дикої природи, а інший – утримувати і розводити їх в неволі. Також скасування дозволу на утримання в неволі диких тварин призведе до неконтрольованого їх придбання, утримання та розведення, що створить ще більший хаос в цій сфері, який згодом буде важко врегулювати, адже в Україні майже немає притулків для диких тварин, особливо екзотичних видів тварин, непритаманних Україні, завезених в нашу країну контрабандним способом чи розведеним в неволі без контролю з боку держави. Разом з тим аргумент Міндовкілля про те, що багато років за такими дозволами представники бізнесу не звертаються, свідчить лише про те, що Міністерство та Держекоінспекція не виконують своїх контролюючих функцій, адже червонокнижних тварин вилучають з природи, утримують і розводять в неволі так само, як і звичайних диких або ж екзотичних тварин, проте без відповідних дозволів, що є порушенням законодавства. Але через бездіяльність Міндовкілля та Держекоінспекції жодна особа не понесла покарання за відсутність таких дозволів. Особливо жахливим є скасування дозволу на проведення наукових експериментів над тваринами, хоча ця категорія тварин й так є найбільш незахищеною в нашій країні.

«Намагання Міндовкілля бути в тренді у ДРС і провести дерегуляцію у сфері охорони та збереження біорізноманіття є нічим іншим, як намаганням прикрити свою тривалу бездіяльність, - вважають у МБО «Екологія-Право-Людина». – Основним аргументом міністерства для такої дерегуляції є не захист біорізноманіття, рівень якого за поданими Міндовкілля статистичними даними має тенденцію до спадання, а непотрібність цих дозволів з боку бізнесу. Для такої реформи дозвільної системи слід було провести обговорення із зацікавленими сторонами, щоб визначити оптимальні шляхи такої дерегуляції, а не скасовувати дозвільні документи, що дають профільному міністерству хоч якесь уявлення щодо обсягів утримання диких тварин в неволі, їхнього розмноження, обсягів вилучення їх із природного середовища. Без такого контролю з боку Міндовкілля у вигляді дозвільної діяльності та відсутності контролю за дотриманням законодавства щодо захисту тварин і рослин з боку Державної екологічної інспекції (мораторій, неефективність, мізерні штрафи), проблеми із зниженням популяцій, — особливо цінних видів, будуть тільки поглиблюватися».

«В УКРАЇНІ ВІДБУВАЄТЬСЯ ДЕЄВРОПЕЇЗАЦІЯ»

Якщо законопроєкт підтримають народні обранці, є ризик, що зросте кількість випадків, коли диких тварин залишають напризволяще внаслідок їхнього неконтрольованого розмноження та утримання, процвітатиме контрабанда, не буде дієвого механізму захисту тварин від жорстокого поводження. Наукові експерименти над тваринами теж будуть проводитися без контролю з боку держави, і можна лише уявити, які жахіття чекають на експериментальних тварин. Серед більш глобальних наслідків – можна забути про моральне й гуманне суспільство, яке і так зараз потерпає від війни. А на міжнародному рівні Україна стане порушницею взятих на себе міждержавних зобов’язань у сфері охорони навколишнього природнього середовища.

«Міжнародна зоозахисна спільнота надзвичайно занепокоєна тим фактом, що в Україні відбувається деєвропеїзація, - коментує представник міжнародної організації «Naturewatch Foundation» в Україні Марк РЕНДЕЛЛ. – Мається на увазі законопроєкт №7689, який відкидає Україну у минуле у сфері гуманного ставлення до тварин. Зрозуміло, що Україна знаходиться у стані війни. Водночас дуже важливо, щоб у тилу відбувалися здорові й адекватні процеси. Від імені численної англомовної зоозахисної спільноти Європи я закликаю Верховну Раду не голосувати за законопроєкт №7689. Слава Європейській Україні!»

Зрештою, будь-які реформи повинні працювати на благо суспільства, а не створювати нові проблеми. Тварини – частина нашого життя теж. І саме ми, як представники здорового та гуманного суспільства, повинні про них дбати. Це, до речі, відрізняє культурних українців від безпринципних окупантів.

 

Інна ЛИХОВИД
Рубрика: