Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нове серце у 12-річної дівчинки буде

26 липня, 2000 - 00:00


«Відкиньте від себе всі гріхи ваші, якими согрішали ви, і створіть собі нове серце, — і навіщо вам помирати?» Ця фраза — із Книги Пророка Ієзекиїля в старозаповітній частині Біблії.

Херсонська дівчинка Аня Никонова не може відкинути гріхи свої, бо звідки вони у 12-річної дитини? А от нове серце їй потрібне. А точніше — новий електрокардіостимулятор (ЕКС). Він приєднаний до Аніного серденька вже цілих 7 років. За цей час елементи живлення цього «найрозумнішого мікрокомп’ютера» вже не раз і не два «сідали». Вже не раз і не два мама з Анею їздили до Києва в НДІ серцево-судинної хірургії, де ЕКС (його ще називають штучним водієм ритму серця) перепрограмовували під нові параметри. А нині — все. Валерій Залевський, лікар з НДІ серцево-судинної хірургії, в консультативному висновку від 12 червня написав: «Потрібна заміна штучного водія ритму серця. Передбачуваний термін заміни — серпень-вересень 2000 року».

Отже, Аніне життя отримало конкретну вартість — $4500. 1997 року Аніна мама «із шкіри геть вилізла», але знайшла потрібну суму. А зараз... У довідці з місця роботи — одного з міських АТП — звичайна херсонська «аритмія»: «Картотека — 560 тис. грн., заборгованість працівникам із зарплати — 110 тис. грн. Можливості виділити матдопомогу немає».

Аніна бабуся прийшла в редакцію місцевої газети «Гривна» з проханням: «Надрукуйте звернення до депутатів — може виручать». Журналісти допомогли бабусі пробитися до начальника обласного відділу охорони здоров’я Миколи Корнієнка. «Я в курсі ситуації, — пояснив Микола Миколайович. — У мене під рукою — доповідна записка обласного дитячого кардіоревматолога з проханням вирішити питання фінансування майбутньої операції».

У латаному-перелатаному бюджеті Херсонщини знайшлися для Ані гроші. Про це журналістам і сім’ї Никонових повідомив керівник Херсонського відділу охорони здоров’я. І зітхнув: «Дай, Боже, щоб у цій ситуації ніхто не звинуватив нас у нецільовому використанні коштів».

Дізнавшись від газетярів про цю новину, щиро зрадів київський лікар Валерій Залевський. «Усе обов’язково буде в порядку, — пообіцяв він. — Американські водії ритму серця — це щось із сфери фантастики. По своїй технології вони в десять разів складніше, ніж навігаційні пристрої космічних човників «Шаттл»! З такими приладами в серці по повній програмі трудилися на крижаному полі двоє канадських хокеїстів-професіоналів з НХЛ. Адже апарат не тільки регулює ритм серця, він ще й виконує функції захисту від багатьох інших порушень його діяльності».

Наприкінці літа — на початку осені Аня Никонова поїде до Києва. За новим серцем.

Валерій БОЯНЖУ
Газета: 
Рубрика: