Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Новорічні мрії та інтернет

Вінниця — перший маршрут українського Діда Мороза
5 грудня, 2008 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Виявляється, що наш Дід Мороз навчається у Лапландії (у школі Санта-Клауса) і саме в ці дні здає випускні іспити. Дуже скоро він приїде в Україну. А першою його зупинкою по країні стане місто Вінниця, бо тут вперше створили в інтернеті сайт «Українського Діда Мороза» (http://www.didmoroz.in.ua). До речі, вже надійшли перші листи.

«Дід Мороз, мене звуть Катя, я дуже люблю Новий Рік і хочу щоб він не був без подарунків. Я хочу мобільний телефон з блютузом, «Нокія», я буду дуже вдячна, дякую». Це один із листів, який надійшов на електронну скриньку. Деякі кореспонденти пишуть українському Діду Морозу дитячою говіркою і з помилками: «Дід мороз я тебе любу, чекаю подарочок. Лєночка»

У перший день роботи сайту українському Діду Морозу написали понад двадцяти листів, а зініціювали таку електронну пошту самі діти. Олена Павлова, керівник проекту, мати трьох дітей, розказала, що її питали: «Як написати Діду Морозу листа»? Виявилось, що в українському інтернет-просторі немає можливості листування з новорічним дідусем. Та оскільки ідея була цікавою, то, незважаючи на скрутний час та економічну кризу, все ж знайшлися люди, які безкоштовно створили сайт «Українського Діда Мороза». Складніше було знайти самого дідуся...

— Зараз він якраз закінчує школу чарівників в Лапландії. Готується до поїздки в Україну. Так як вінницькі діти почали Діда Мороза першими шукати (а диво приходить тільки туди, де в нього вірять), то він приїде спочатку до Вінниці. Ми чекаємо його з першим снігом, — розказала Олена Павлова, керівник проекту. — Більшість дітей хочуть і вірять, що світ стане добрішим, що в ньому не буде воєн. Вони бажають здоров’я близьким, мріють, щоб всім краще жилося в Україні».

Поки Дід Мороз за кордоном, на сайті працюють три його помічниці — Снігурки. Вони відповідають на кожного електронного листа. Цікаво, що Снігуронька-Олеся працює фотографом, займається дизайном. Вона каже, що це набагато легше робити, ніж працювати помічницею Діда Мороза.

«Найважче відповідати, коли просять не матеріальних речей, які можна купити у магазині, а просять дати здоров’я близьким, щастя, — зізнається Олеся. — От, наприклад, як відповісти на такий лист? «Дід Мороз, я тебе люблю, хай папа вернеться до нас, бо вони з мамою розлучилися і мені тепер одному погано, Віталік»...

Утім, організатори обіцяють, що кожна дитина обов’язково отримає відповідь і подарунок. Бо є в нашій країні люди, які допоможуть це зробити, а також гарно прийняти та поселити новорічного чарівника в Україні. Тепер, принаймні, Україна матиме свого рідного Діда Мороза.

Мирослава СОКОЛОВА, Вінниця
Газета: 
Рубрика: