Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Новий об’єкт на археологічній карті

На Хмельниччині виявили давнє трипільське поселення, про яке раніше ніхто не знав
3 лютого, 2021 - 19:47

Двошарове поселення доби енеоліту-бронзи віднайшли на околиці міста Полонне Хмельницької області. Виявили його фахівці з відділу охорони пам’яток Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва. Як розповідає заступник директора закладу Сергій Шпаковський, експедицію провели на запрошення Полонської громади, яка, перш ніж розпайовувати землі довкола колишнього палацу шляхетського роду Карвіцьких-Валевських, вирішила дослідити територію. Тепер нова знахідка суттєво доповнить археологічну карту Полонської громади, дозволить зберегти землі історико-культурного призначення, а після проведення на них археологічних досліджень втілювати нові креативні проєкти.

«На запрошення відділу культури і туризму Полонської міської громади 1 лютого ми виїхали на місце. Завдання полягало в тому, щоб підтвердити чи не підтвердити наявність об’єктів археології, зафіксувавши місце знаходження втраченого палацу Карвіцьких-Валевських. Сам комплекс зруйнований, але залишилися 2 господарські будівлі та понад 50 дубів, яким до 200 років, — повідомив Сергій Шпаковський. — За результатами експедиції, до якої були залучені археологи Сергій Маярчук та Володимир Захар’єв, вдалося віднайшли кераміку доби енеоліту це — Трипільська культура (IV-III тисячоліття до нашої ери), також кераміку доби бронзи, а це — ІІ тисячоліття до нашої ери. Фактично ми віднайшли новий об’єкт археології в околицях міста Полонне. Уже підготували висновок, який передамо в міську раду, про те, що перед розпаюванням, земельно-будівельними роботами на цій території потрібно провести археологічні дослідження. Будемо сподіватися, що вони відбудуться вже цього року».

За словами Сергія Шпаковського, вберегти ці землі від розпаювання вдалося шляхом тривалих і кількарічних переговорів з депутатами міської ради. Цього року знову почалися різні дискусії щодо використання цієї території. Нова знахідка дозволила поставити крапку у питанні збереження земель довкола зруйнованого комплексу. Після проведення археологічних досліджень (хоча б фундаменту та геосканування території) у громаді сподіваються на інші цікаві знахідки, які дозволять розробити культурні креативні проєкти. А поки розглядають можливість, як можна було б відновити і привести до ладу парк із двохсотлітніми дубами. Усі проєкти з приводу майбутнього цієї території мають презентувати вже в серпні 2021 року на науковій конференції з нагоди 1025-річчя міста Полонне.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», фото з Фейсбук-сторінки Сергія Шпаковського
Газета: 
Рубрика: