Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Обережно, літо!

23 травня, 2006 - 00:00

Надворі залагодилась тепла сонячна погода, і українці потяглися відпочивати на природу — чи то в ліс, чи то на узбережжя річки або озера, чи просто в лісосмузі ближче до домівки. Хоч як прикро, часто наш відпочинок обертається на суспільну небезпеку і ставить під загрозу багатства природи. Так, минулого року в лісопарковій зоні України виникло 4223 пожежі. Прямі збитки, нанесені державі внаслідок таких пожеж, становлять понад 3,5 мільйона гривень. Вогнем знищено ліс на площі близько 2325 гектарів. В середньому, за одну пожежу вигорає 0,55 га насаджень. На щастя, ніхто з людей під час пожеж не постраждав. Причиною всіх пожеж стало необережне поводження з вогнем відвідувачів лісу, водіїв, що викидають незагашені недопалки через вікна своїх авто. Але найчастіше — внаслідок залишеного без догляду вогнища.

Для того, щоб приємні враження від спілкування з природою не обернулись для Вас екстремальною ситуацією, треба дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки. Так, на випадок пожежі треба берегти воду — джерел для збору води в надзвичайній ситуації можна не знайти, або вони будуть відрізані лінією вогню лісової пожежі. В разі розведення вогнища, місце для цього необхідно розчистити до шару ґрунту від листя та хвойного настилу в радіусі 2–3 метри. Загасити пожежу легше на першій стадії. При цьому необхідно своєчасно повідомити про ознаки появи вогняної загрози пожежно-рятувальну службу. А потім приступити до гасіння первинними засобами пожежогасіння самостійно, до приїзду рятувальників. Гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум’я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою та закидаючи вологим ґрунтом. До полум’я заввишки 1,5–2 метри наближатися небезпечно, краще дочекатись пожежників. Під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з поля зору інших учасників гасіння пожежі. Найголовнішим ворогом, якщо ви опинились в осередку пожежі, є паніка. В таких випадках краще не панікувати, а рішуче діяти. Не втікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний бік. Обходьте край полум’я проти вітру, закривши голову і обличчя одягом, по можливості зволоженим. З небезпечної зони виходьте швидко, перпендикулярно напряму поширенню вогню. Будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть впасти та травмувати вас.

Державний пожежний нагляд Оболонського районного управління ГУМНС України в місті Києві звертається до мешканців та гостей Оболонського району, особливо тих, хто знаходиться в зоні відпочинку Пуща Водиця, з проханням бути обачними під час поводження з вогнем в лісі та у місцях відпочинку в лісопарковій зоні й у приватних садибах району. Пам’ятайте, що кинутий недопалок, або сірник, залишене після себе вогнище — шлях до виникнення пожежі. В результаті знищується багатство природи, що ставить під загрозу найдорожче — людське здоров’я та життя. Батьки! Вимагайте бережливого ставлення до вогню від дітей. Знайте, що від цього залежить безпека їхнього життя. Не дозволяйте дітям без супроводу дорослих ходити в ліс та палити вогнища. Підпали сухої трави, що так захоплюють малюків, іноді призводять до жахливих наслідків.

В. БОНДАРЕНКО, начальник Оболонського РУ ГУМНС України в м. Києві, підполковник внутрішньої служби
Газета: 
Рубрика: