Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Одеське УСБУ закрило "кілійське вікно" у держкордоні

18 травня, 2007 - 00:00

Однак без законодавчого забезпечення не ліквідувати транзит нелегалів-мігрантів через Україну в Західну Європу


Михайло АКСАНЮК, "День"

У трансєвропейському міграційному потоці на "одеському напрямку" - тимчасовий затор. Співробітники облуправління СБУ при взаємодії з прикордонниками та міліцією викрили днями в ході операції "Нелегал" дунайський міжнародний канал міграції через українсько-румунський кордон - у західноєвропейські держави.

... "Погоріли" на нелегальній переправі неподалік міста Кілії не лише нігерійка Тра Джіна і троє її співвітчизників. Серед затриманих - також група підприємців, що спеціалізувалися на організації переправки мігрантів з Африки у благополучну Західну Європу. У її складі - громадяни України, Румунії та Молдови. Органи дізнання встановили як роль кожного, так і поетапну схему маршруту "Київ-Лондон", розроблену в київському центрі. Зокрема, після перетину водного кордону на одній з дільниць ізмаїльського прикордонного загону в районі румунського міста Кілія-Веке, групу нелегалів належало доставити заздалегідь підготовленими плавзасобами до порту Галац. Звідти - перекинути залізницею до Бухареста, а місцем осідку мав стати Лондон.

"Нам вдалося розкрити й механізм проникнення цієї та попередніх груп мігрантів на територію України, і зокрема Одещини, - розповідає начальник підрозділу УСБУ Юрій Івашкевич. - Звісно, інформуємо, вносимо пропозиції державним органам щодо вжиття запобіжних заходів, створення заслону на нелегальних транзитних маршрутах. А тим часом по сусідству з "засвіченими" каналами з`являються свіжі "вікна" на кордонах з Румунією та Молдовою". Найболючіша проблема - відсутність діючого механізму практичного застосування сучасної законодавчої бази з питань міграції та біженців, а також знаходження іноземців в Україні. І головне - відсутність фінансів, необхідних для депортації іноземців, які використовують територію України для подальшої міграції в країни Західної Європи, необхідність більш суворого покарання для організаторів і самих мігрантів.

Як, приміром, покарали порушників кордону з Нігерії? Після тридобового затримання їх просто-напросто відправили в зворотному напрямку - до Києва, для депортації на батьківщину. До організаторів нелегальної переправи, щоправда, вжито суворіших заходів, передбачених чинним законодавством. Але в цілому нормативні акти практично не придатні для реального впливу і зміни на краще складної міграційної ситуації в державі. Як розцінювати, для прикладу, створення іноземцями в Одесі власних фірм? З точки зору закону, це не що інше, як одна з форм легалізації іноземців в Україні? Чому? Бо більшість громадян іноземних держав не реєструються в міністерстві праці України, лише згодом їх реєструють за представленням фірм. Безперечно, це порушення правил. Але - не закону, бо його - нема...

Або взяти, наприклад, прийом і навчання іноземних студентів у вітчизняних навчальних закладах, що здійснюється малими підприємствами при вузах - на контрактній основі. Фактично за прибулими іноземцями відсутній будь-який контроль: де живуть, куди і на якій підставі переводяться за рік-два навчання в вузі чи технікумі. Ось найсвіжіші факти: студент закінчив другий курс у одному з кіровоградських вузів і перевівся до одеського. А на запит правоохоронних органів звідти відповідають: студент ім'ярек у нас ніколи не навчався. Виходить, документи фіктивні. Причому явище це, на жаль, масове. Зараз, зокрема, триває перевірка більш як ста академічних довідок про успішне закінчення прибулими до Одеси іноземцями того чи іншого курсу у вузах ряду країн СНД.

Як потрапляють іноземні громадяни в Україну, що згодом стають нелегальними мігрантами, поповнюють лави безробітних, а часом і злочинні угруповання? За словами начальника прес-центру УСБУ Олександра Сухомейла, головним чином - це власники 50-100-доларових туристських віз, які після прибуття в Україну "розчиняються" в містах, влаштовуються на поденну роботу на ринках тощо. А українські турфірми, на відміну від іноземних, практично не є відповідальні за це. Подібні ситуації виникають і в тих випадках, коли іноземний студент-випускник - китаєць чи, скажімо, в`єтнамець - залишається безконтрольно в Україні ще на рік-два через те, що не в може придбати проїзний квиток на батьківщину...

Зростають нелегальні міграційні потоки в Україну і завдяки створенню іноземцями численних комерційних фірм, що фактично спеціалізуються на легалізації і переправці через наші рубежі мігрантів або перевезенні їх у країни Західної Європи. Для прикладу, одеська фірма "Тоніма Ко ЛТД" не веде жодної комерційної діяльності, передбаченої статутом, але встигла зареєструвати за два роки на території Одещини під приводом працевлаштування 700 вихідців із В`єтнаму.

Внаслідок діяльності подібних підприємств та наших "прозорих" кордонів з сусідами в СНД лише торік на Одещину прибули й зареєструвалися понад чотири тисячі громадян з країн Південно-Східної Азії, Близького і Середнього Сходу (без урахування нелегалів), що часто-густо сприймають Україну не більш як зручну транзитну територію для підготовки незаконного проникнення до благословенних західноєвропейських держав. Чи варто казати, як це відбивається на політичному іміджі нашої держави, особливо при затриманні прикордонниками західних країн, приміром, груп курдських бойовиків?..

Однак доводиться нагадувати, бо надто некваплива реакція урядовців та законодавців на інциденти, спричинені нормативною невизначеністю статусу десятків тисяч мігрантів та втікачів в Україні, бо дедалі частішими стають їх спроби перетину західних рубежів держави.

 

Газета: 
Рубрика: