Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Одеську «Просвіту» виганяють із приміщення

21 жовтня, 2009 - 00:00

В одеському обласному об’єднанні товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка заявляють про те, що керівництво одеської обласної ради збирається вигнати організацію з орендованого приміщення. У Господарському суді Одеської області вже розглядається позов облради про виселення об’єднання «Просвіта» з орендованого приміщення на вул. Пушкінській, 19. Обласна влада мотивує звернення до суду заборгованістю членів об’єднання «Просвіта» за оренду офісу в розмірі 34 тис. грн.

«Ми неодноразово роз’яснювали обласним чиновникам, що просто не в змозі щомісяця платити оренду офісу за тарифом комерційної структури — понад 4 тис. грн. Адже йдеться про просвітницьку, а не про прибуткову діяльність», — зазначає керівник одеської «Просвіти» Олександр Степанченко.

Зараз в офісі «Просвіти» функціонує бібліотека новинок української літератури, проводять репетиції самодіяльні дитячі та молодіжні гуртки, діє музей «Спадщина», збираються активісти українських організацій.

«Дивує, чому українське товариство «Просвіта» змушують платити за оренду за «комерційними» тарифами, у той час як болгарському, польському, єврейському, грецькому та іншим національно-культурним товариствам Одеси та області нараховують орендну плату за пільговим тарифом, що становить одну гривню на рік», — зазначає Олександр Степанченко.

Керівник управління з майнових відносин Одеської обласної ради Ігор Бондаренко повідомляє, що вже десять місяців «Просвіта» не вносить орендну плату за приміщення. Борг досяг 30 тисяч гривень. Облрада звернулася з позовом до Господарського суду Одеської області, однак призначене на понеділок засідання суду перенесли через хворобу представника «Просвіти».

«Крім наявності боргу, «Просвіта» не робила спроб отримання пільг та реструктуризації боргу», — пояснює позицію облради начальник Управління з питань майнових відносин облради Юрій Загоруйко.

Чиновники нагадують, що раніше облрада вже подавала до суду на «Просвіту» за нераціональне використання іншого приміщення — на вулиці Бєлінського. За інформацією урядовців, організація здавала орендоване приміщення в суборенду.

Після звернення «Просвіти» депутатська комісія з питань спільної власності територіальних громад обласної ради обговорювала проект рішення про надання обласному об’єднанню пільг з оплати оренди. Однак, за словами голови одеської облради Миколи Скорика, депутати-ініціатори проекту цього рішення не змогли відстояти свою позицію на погоджувальній раді фракцій і президії обласної ради.

«Щоб запобігти судовій тяганині, керівництву «Просвіти» потрібно було цим питанням перейнятися. Тоді не відмовили б у наданні пільг, бо питання про надання пільг пов’язане з недоотриманням обласним бюджетом певних коштів. Великих або малих — це вирішувати депутатам», — зауважив Микола Скорик.

Разом із тим, ситуація з «Просвітою» не єдиний майновий конфлікт громадської організації та облради. Два роки тому в регіоні розгорівся великий скандал, коли асоціація болгар України заявляла про тиск із боку облради щодо виселення з приміщення в центрі міста. Одеська обласна рада та Управління охорони нерухомих об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації в листопаді 2007 року подали в Господарський суд Одеської області позов через невиконання умов орендного договору на приміщення Всеукраїнського Болгарського центру культури на вул. Віце-адмірала Жукова, 9. Зокрема, в позові зазначалося, що орендарі, незважаючи на проведене 2006 року підвищення орендної плати в кілька разів, продовжували платити за старими ставками.

«Те, що відбувалося з Болгарським центром культури, це рейдерське захоплення будівлі, яку обласна влада хоче передати певному Конгресу болгар України, який має пряме відношення до АКБ «Імексбанк», — зазначає секретар асоціації болгар України Петро Пінті.

Власник АКБ «Імексбанк» депутат ВРУ Леонід Климов є керівником обласної організації ПР. Голова одеської облради Микола Скорик — колишній топ-менеджер «Імексбанку».

Газета «День» стежитиме за ситуацією.

Богдан ДИМОВСЬКИЙ, Одеса
Газета: 
Рубрика: