Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Олександр Соловйов: «Цей проект — культурний обмін у найкращому з можливих варіантів»

23 листопада «Мистецький Арсенал» відкрив Міжнародну виставку «60 років світового сучасного мистецтва»
25 листопада, 2011 - 00:00
ЕНДІ УОРХОЛ «ПОРТРЕТ БАРБАРИ МОЛАНСКІ» / ІВАНА МАРЧУКА ЗАЦІКАВИЛИ РОБОТИ ХОСЕ МАНУЕЛЯ СІРІЯ «БЛЮЗ-БАР IV» РОБЕРТА ГУЇНАНА РАФАЕЛЬ КАНОГА «ПОКАРАННЯ» ЮНИЙ ПОЦІНОВУВАЧ

Колекціонер, видавець, знавець мистецтва та галерист Аґостіно Кордейро вперше потрапив в Арсенал наприкінці літа цього року та був приємно здивований. «Я не сподівався від України такого музею, чесно скажу», — зізнається пан Аґостіно. — Це дуже класний музей, світового рівня, я вважаю, що на нього чекає велике майбутнє».

І це майбутнє вже почалося. Художник Іван Марчук, завітавши на виставку, поділився з «Днем»: «Я ходжу на всі виставки в «Арсенал», але це перша, яка мене на 100% вдовольнила. У Європі немає таких виставкових площ, тому, думаю, наш «Арсенал» із часом все більше буде «приманювати» сюди світових митців. Та й просувати наших — у Європу.

Це такий собі обмін... А що мене найбільше вразило на цій виставці — як люди вміють себе презентувати. Ця висока культура ставлення до митця, художника, його творчості. У нас цього немає, у нас базар завжди на виставках: хто як хоче, так і виставляється... В Україні ця культура абсолютна відсутня».

Галерея Cordeiros із Порту за 17 років свого існування вже неодноразово здійснювала виставки у різних містах Європи: Лісабоні, Мадриді та Парижі. Та цей проект у Києві матиме особливий сенс. Галерист Аґостіно Кордейро: «Для нас величезне задоволення виставляти саме в «Арсеналі» вперше таку велику колекцію сучасного мистецтва. Багато з цих робіт входять до каталогів кращих музеїв світу — Ґуґґенгайму, Метрополітен, Третьяковки та Reina Sofiа».

В експозиції 340 робіт шістдесяти живописців, графіків та скульпторів. Серед них — такі метри сучасного мистецтва, як Джуліан Шнабель, Мікель Барсело, Енді Уорхол, Франческо Клементе, Антоні Тапієс, Рафаель Каноґар...

Їх Україна ще не бачила жодного разу. Мистецтвознавець Олександр Соловйов вважає це відкриття проривом інтеграції європейського, зокрема, іспанського та португальського, мистецтва до України. «Це культурний обмін у найкращому з можливих варіантів. Де ще сьогодні можна подивитися в Україні те, що представлено протягом 10 днів в «Арсеналі»?

Зважаючи на те, що все дуже спонтанно вийшло: ці португальці — дуже ділові та мобільні люди. За два місяці ми змогли зробити цей проект. А це класики сучасного світового мистецтва, і наш глядач, як і кожен освічений глядач, має це знати та бачити». Олександр Соловйов також зазначає, що як у процесі підготовки проекту, так і зараз, під час проведення виставки, португальці постійно знайомляться та контактують з українськими митцями. Можливо, що саме в Порту у галереї Cordeiros незабаром буде представлено вибірку актуального сучасного українського мистецтва.

Виставка «60 років світового сучасного мистецтва» в «Мистецькому Арсеналі» триватиме до 4 грудня включно. Вартість квитка — 30 грн, пільгового — 10 грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Софія КУЩ. Фото Костянтина ГРИШИНА, «День»
Газета: 
Рубрика: