Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пам’ятка змінює імідж

Як планують оновити деякі архітектурні візитівки Києва
7 березня, 2018 - 13:24
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Де ви любите гуляти в Києві? Певно, у кожного є свої місця, знакові, символічні чи просто приємні для споглядання. Невдовзі деякі вулички та їхні візитівки ви не впізнаєте. У місті планують реконструювати низку об’єктів. Деякі мають статус пам’яток, деякі є невід’ємними атрибутами столиці, без яких її образ буде куцим. До вашого огляду — деякі з перетворень, трішки скандальні, ризиковані та навіть майже ідеальні.

СІМЕЙНИЙ ЖИТНІЙ РИНОК

Почнемо з Подолу та його найдавнішого економічного двигуна — Житнього ринку. Нещодавно його оповила туманна історія з реконструкцією. На думку міської влади, приміщення ринку вкрай потребує грандіозної реконструкції. Такої, що ледь не опинилися під загрозою декоративні панно на фасадах ринку, бо діє закон про декомунізацію, а вони з’явилися в радянські часи. З цього приводу обурювалися історики та мистецтвознавці. Згодом усіх заспокоїв директор ринку Аман Моламов, який запевнив: крім розумного та добротного ремонту, з Житнім нічого не трапиться. Ринок з історією треба адаптувати до нових умов торгівлі.

Оновлення Житнього не відкладали далеко в шухляду. Наразі триває розробка проектів реконструкції. Обіцяють за кілька місяців виставити їх на обговорення киян, щоб обрати переможця. Вартуватиме це місту близько одного мільйона гривень. Реконструкція буде поетапною. Ринок навіть не зачинятимуть для відвідувачів. Навіть зараз, коли ви читаєте ці рядки, у його торгових залах працює «смачна» виставка. До 24 березня всі охочі зможуть насолодитися світлинами фотографа Ірини Василенко, яка давно співпрацює з ринком та має у своєму архіві десятки знімків овочів і фруктів.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Після оновлення перший поверх залишиться традиційним ринковим середовищем. На другому поверсі, можливо, продаватимуть вироби відомих майстрів, з’являться фуд-корти та точки продажу фермерської продукції. А третій поверх стане зоною відпочинку. Там, імовірно, збиратимуть великі вечері на сотні осіб. Такі собі сімейні посиденьки киян.

КОСМІЧНА «ТАРІЛКА»

Хто живе у Голосіївському районі столиці, не може мовчки спостерігати за перевтіленням так званої тарілки на «Либідській». Поки є можливість, завітайте до Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, який збудували за проектом відомого архітектора Флоріана Юр’єва. За незвичну ідею він навіть отримав державну премію «За новаторство в архітектурі». Автор проекту зробив щось неймовірне: поставив біля станції метро «Либідська» інопланетну тарілку.

Останні роки новаторське приміщення не бачило капітального ремонту. У Міністерства освіти і науки, якому належить споруда, коштів на це немає. Проте є інвестор — Mandarin Plaza, який погодився взятися за непросту справу та навіть пообіцяв створити тут музей науки для дітей. Щоправда, з певною вигодою для себе. Вкладаючи 150 мільйонів гривень у ремонт приміщення, інвестор отримує все це майно у довготермінову оренду за пільговою ціною. Є побоювання, що інвестор з’єднає «тарілку» з торговельно-розважальним комплексом, який зводить поруч. Таким чином, космічна споруда просто зникне.


ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Щоб зберегти «тарілку» на «Либідській», кияни зареєстрували на сайті Київради петицію. А архітектор Флоріан Юр’єв звернувся з відкритим листом до уряду. У ньому він пише: «Будівля Інституту науково-технічної інформації визнана міжнародною спільнотою архітекторів як видатна пам’ятка архітектури ХХ століття. Зокрема, будівля інституту, за версією Музею архітектури у Відні, увійшла до переліку найвидатніших творів архітектури модернізму. Одним з унікальних елементів будівлі є конференц-зал, що міститься у «тарілці», та його акустичні властивості, відзначені Спілкою музикантів України».

Вимоги архітектора та громади збігаються: відремонтувати споруду та включити її до реєстру модерністських пам’яток архітектури Києва, який ще треба створити. Але головне — обговорювати всі етапи реконструкції публічно.

ЕЛІТНА БЕССАРАБКА

Є новини і про грандіозні трансформації Бессарабського ринку та площі поряд із ним. Тут побував багато хто. Про ринок ходить слава, що він є одним із найдорожчих у столиці. Це не дивно: центр міста, елітні житлові будинки, когорта заможних покупців. Місто хоче створити тут простір комфорту. Передусім — площа буде пішохідною. Направду, гуляти там, де мінімум машин, приємніше, ніж серед транспортного потоку. Тільки ще не до кінця зрозуміло, як місто звільнить цю територію від автівок.


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Над цим мізкуватимуть до кінця року. Наразі оголосили конкурс на реставраційний проект ринку. Місто виділить на нього 3,5 мільйона гривень. Загалом реконструкція елітного ринку потребує аж 55 мільйонів гривень. Як розповідали у Київській міській державній адміністрації, столиця працює над створенням сайта Бессарабки, згодом тут проводитимуть кулінарні майстер-класи, а скуплятися можна буде під живу музику.

«ТАНЦІ» НАВКОЛО СОФІЇ

У квітні розпочнеться жваве будівельне життя на ще одній площі — Софійській. Заміна покриття та облаштування її простору породили суперечку між Національним заповідником «Софія Київська» та комунальним підприємством «Київавтодор», яке виконуватиме капітальний ремонт. У заповіднику підготували рекомендації, де зокрема йдеться про те, що на площі варто облаштувати зелену зону, на вході до заповідника — пандус як елемент безбар’єрного простору для людей з особливими потребами, також потрібен водовідвід, необхідно розібратися зі стихійною стоянкою. Комунальники вважають, що достатньо замінити цегляне покриття на гранітне.

Нещодавно у «Київавтодорі» розглянули проект виконання проектних робіт із капітального ремонту Софійської площі. Стало відомо, що, крім покриття, замінять освітлення і кріплення контактної тролейбусної електромережі, мережі водовідведення, люки оглядових колодязів інженерних мереж — із круглих на квадратні. І — увага — оновлять електричні та слабкострумові мережі, що необхідні для протокольних і масових заходів на історичній площі.

Якраз проти гучних святкувань впритул до Софії Київської давно виступає заповідник та газета «День». Якби йшлося про оновлення звичайної площі десь у спальному районі, все було б просто та не так тривожно. У даному разі йдеться про простір, прилеглий до тисячолітньої святині та пам’ятки ЮНЕСКО. Будь-які зміни довкола безпосередньо впливають на життя заповідника.

ПРЕЦЕДЕНТ ЗІ ЗМІЯМИ

Наостанок — фантастична історія перевтілення багатостраждального будинку зі зміями та каштанами на вулиці Велика Житомирська, 32. До слова, називають його так за численні скульптури плазунів на фасаді та вирізьблені по стінах каштанові листки. Це пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення, споруджена на початку XX століття у стилі модерн, довгі роки вона стояла пусткою та була доведена до критичного стану.

І от цей диво-будинок береться рятувати інвестор, який викупив пам’ятку. Для України це новий досвід співпраці. У жовтні минулого року компанія B&H Film Distribution, доволі відома та успішна у галузі кіноіндустрії, розповіла киянам про свої плани щодо будинку зі зміями. Директор компанії Богдан Батрух, певно, не до кінця уявляє обсяги робіт. Але обіцяє, і в його слова повірила громада, що пам’ятку врятують.

Перше, з чого почали нові опікуни будинку зі зміями, — наукові дослідження, як саме проводити реставрацію. На жаль, документи про те, як будували пам’ятку, не збереглися. Дослідження ще тривають, як і розробка проекту реставрації. «Думаю, там все буде гаразд, — запевняє «День» активістка Ірина Нікіфорова. — Жодних паркінгів-надбудов-прибудов не планується. Навіть не планують здавати приміщення в оренду, хочуть використовувати його як офіс своєї компанії. Унікальний приклад для Києва, гідний наслідування».

Бачите, забудовники? 

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: