Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Паперовою тяганиною — по трансляції засідань ВР

27 лютого, 2001 - 00:00

Питання трансляції засідань парламенту було головним, що порушили депутати під час обговорення доповіді голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Бориса Холода в Верховній Раді минулої п’ятниці. У відповідь на численні запитання депутатів про початок трансляції засідань ВР керівник Нацради повторив, що Нацрада не має законних підстав втручатися в змістовну політику телерадіокомпаній. У той же час, підкреслив Б. Холод, прийнята у вересні стаття 19 закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» говорить, що «розміщення державного замовлення на аудіо- та відеоінформаційну продукцію про діяльність ВР, Президента і Кабміну забезпечується Нацрадою». Непорозуміння, які виникли, пояснюються, на думку Б. Холода, неспівпаданнями між окремими положеннями різних законів стосовно розміщення держзамовлення і неоднозначним трактуванням цього замовлення кожною стороною цього процесу — управлінням ВР, Національною телекомпанією України і Національною радіокомпанією України.

З його слів, статті 39-41 Закону «Про інформацію» визначають інформаційну продукцію і інформаційні послуги як товар, тобто при розміщенні держзамовлення на таку продукцію необхідно керуватися Законом «Про постачання продукції для держпотреб», а також постановою Кабмiну від 29.02.96 «Про порядок формування і розміщення держзамовлень на постачання продукції для держпотреб і контролю за їх виконанням», де визначений порядок розміщення держзамовлення. У свою чергу, стверджує Б. Холод, Законом «Про порядок висвітлення...» врегульований не «порядок розміщення» такого держзамовлення, а тільки «порядок висвітлення діяльності», і тому, на думку Б. Холода, забезпечення розміщення такого замовлення, яке покладене на Нацраду, здійснюється згідно з чинним законодавством, тобто, уточнив голова Нацради, згідно з Законом «Про постачання продукції для держпотреб». Про це Нацрада повідомила недавно в листах апарати ВР, НТКУ, НРКУ і звернула увагу їхнiх керівників на те, що кошти для розміщення вказаного держзамовлення зосереджені безпосередньо в бюджеті ВР і тому виконання Постанови ВР про висвітлення її діяльності по ТБ і радіо повинно оформлятися підписанням угод між апаратом ВР і дирекціями НТКУ та НРКУ. У постанові ВР про висвітлення роботи сьомої сесії ВР записано, що Нацрада контролює цей процес. Як запевнив присутніх в залі депутатів Б. Холод, на цьому тижні планується спеціальне засідання всіх зацікавлених сторін.

У той же час голова профільного парламентського комітету Олександр Зінченко, навпаки, стверджує, що у Нацради є реальні важелі впливу для вирiшення ситуації. «Для виходу із замкненого кола нам треба довести,— стверджує О. Зінченко, — що Верховна Рада є джерелом інформації і повинна інформувати про свою діяльність: про прийняття законопроектів, про їх тлумачення. А для цього необхідно значно більше часу, ніж сьогодні має Верховна Рада в ефірі. А що стосується програмної політики, то це невелике дискусійне питання, воно може бути вирішене під час переговорів з керівництвом телерадіокомпаній».

Нагадаємо, що згідно з бюджетом ВР, затвердженим на 2001 рік, на висвітлення її діяльності в ЗМІ виділено 3 млн 548 тисяч гривень. У минулому році була використана тільки третина запланованої суми. Згідно із законом «Про висвітлення діяльності» порядок і форми обов’язкового висвітлення діяльності Верховної Ради України аудіовізуальними засобами масової інформації визначаються окремою постановою Верховної Ради України на кожну поточну сесію ВР в межах трьох відсотків від річного об’єму часу загальнонаціонального каналу, на якому здійснюється мовлення.

Лілія БРУДНИЦЬКА для «Дня», Олександра ЛАВРІНЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: