Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Перезмінка» ректорів

Звільнення Валерія Запорожана в Одеському національному медуніверситеті порушило проблему якості керування вишами
9 серпня, 2018 - 11:52

Мітинги під ректоратом, блокування роботи комісії Міністерства охорони здоров’я, звинувачення в корупції та відновлення на посаді через суди — така катавасія стає частиною життя деяких університетів. Чотири роки тому подібні події охопили Національний медичний університет імені Олександра Богомольця, коли міністерська комісія перевіряла роботу тодішнього ректора Віталія Москаленка. Виявивши розкрадання майже на 40 мільйонів гривень та інші зловживання, комісія усунула його з посади.

Тепер цю ж історію переживає Одеський національний медичний університет. Мінздоров’я розірвало контракт із ректором вишу Валерієм Запорожаном через порушення трудового договору. Звільнений ректор одразу кинувся оскаржувати наказ МОЗ у суді, а заодно пішов на лікарняний, щоб міністерство офіційно не могло його звільнити. Екс-ректор НМУ імені Богомольця Москаленко теж, попри відкриті проти нього кримінальні провадження, тривалий час намагався відновитися на посаді, доки шляхом виборів його місце не посіла Катерина Амосова. Яка теж звільнена, офіційно — через зрив іспитів «Крок».

ПЕРЕДІСТОРІЯ КОНФЛІКТУ

Історія звільнення Запорожана почалась ще у квітні цього року, коли ректор звітував у МОЗ про виконану роботу та дотримання умов контракту за 2017-й. Між іншим, на цій посаді він пропрацював 24 роки, і у жовтні цього року міг знову підписати контракт. Та Мінздоров’я звіт ректора не прийняло. Один із експертів МОЗ вкрай негативно оцінив якість навчання студентів одеського медуніверситету. За результатами ліцензійних іспитів «Крок» в ОНМУ найгірший результат в Україні. Після звіту ректора відсторонили з посади. 23 квітня 2018 року в МОЗ підписали відповідний наказ, але через суд Запорожан відновився.

В. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун пояснила, що на адресу Запорожана отримано чимало скарг від народних депутатів і громадськості, тому відомство розриває контракт із ректором через грубі порушення трудового договору. Останньою краплею став зрив міністерської перевірки в одеському медуніверситеті, що мала стартувати 16 липня. Валерій Запорожан спробував заборонити через суд роботу комісії. Коли міністерський наказ про його звільнення все одно з’явився, через лояльних до себе співробітників університету він намагався зірвати представлення  в. о. ректора Костянтина Аймедова, а згодом на лінію «102» надійшов дзвінок про замінування головного корпусу ОНМУ.

ДІЇ ЗАПОРОЖАНА ВИВЧАЄ КОМІСІЯ

Тим часом 24 липня у виші таки завершила працювати міністерська комісія. Утім, її роботу постійно блокували прихильники звільненого ректора, обмежуючи доступ до документації про освітню та господарську діяльність вишу. Члени комісії прогнозують, що МОЗ продовжить її роботу ще на певний час, бо немає матеріалів, на підставі яких можна готувати висновки.

Валерію Запорожану закидають продаж гуртожитків, центральної науково-дослідної лабораторії та стадіону площею півтора гектара. Також в університеті «торгували» докторськими дисертаціями, через що його позбавили наукової ради із захисту наукових ступенів. У червні-липні поточного року відбувала низка тендерів на загальну суму понад 60 мільйонів гривень. Активісти кажуть, що виш ледь не щороку купував непотрібне дороге обладнання, тоді як в аудиторіях обвалюється стеля, бо більшість корпусів у напіваварійному стані.

«Ми два роки займаємося цією темою. Будемо доводити, що це було захоплення державної установи, бо, крім корупційних дій, був ще й саботаж держслужбовців щодо роботи комісії, — розповідає Дмитро РОГОВСЬКИЙ, член комісії від місцевої громади та очільник громадської спілки «Консультативна рада з дотримання законодавства». — За радянських часів це був дуже фаховий і престижний навчальний заклад. Зараз він має найнижчі показники за зрізом знань. Через суми хабарів і суми контрактів він став нерентабельним для громадян України. Тому Запорожан робить наголос на іноземних студентах. Палестинці, сирійці, йорданці — усі вони тут, але вони не знають міжнародних мов, якими можна навчатися. Потужна медична база зникла. До прикладу, колись хороша лабораторія стала одним із найдорожчих ресторанів Одеси. Коли у Запорожана почалися проблеми, то закрили риштуваннями багато комплексів. А раніше це було наукове та студентське містечко. Замість того, щоб займатися ремонтом гуртожитків, він наймає адвокатів за університетські кошти. Але міністерська комісія фахова, незаангажована, усі розуміють порушення Запорожана».

ЩО НЕ ТАК ІЗ ВИБОРАМИ КЕРІВНИКІВ ВИШІВ

На загал громада підтримала дії Мінздоров’я, закликаючи провести широку ротацію в усіх закладах вищої освіти, зокрема й підпорядкованих Міністерству освіти та науки. Нещодавно журналісти звернули увагу МОН на Полтавський національний технічний університет, де ректором 22 роки був Олександр Онищенко (однофамілець скандально відомого народного депутата. — Авт.), а тепер посаду обіймає його син Володимир. Родина має чимало елітних автівок, кілька квартир, але все це записано на матір пана Олександра. Останні тендерні закупівлі закладу вищої освіти стосувалися обслуговування та модифікації автомобілів, яких на його балансі немає.

Та питання — в який спосіб обирати керівників вишів? Закон про вищу освіту передбачає шлях виборів. Дехто вважає кращим варіантом призначення ректорів від МОЗ чи МОН, бо вибори дають великі можливості для використання адмінресурсу. Наразі це питання доопрацьовує спеціальна робоча група при Міносвіти. В одеському медуніверситеті нового ректора все-таки обиратимуть. Наказ про підготовку до виборів Мінздоров’я надіслало в. о. ректора Костянтину Аймедову.

Наприкінці липня адміністрація одеського вишу провела прес-конференцію, щоб заспокоїти громадськість, розповісти, що заклад працює у штатному режимі, вступна кампанія відбувається за графіком, а призначення виборів ректора — цілком законне. Таке пояснення Костянтин Аймедов просто мусив озвучити, бо Валерій Запорожан вважає своє звільнення рейдерським захопленням університету.

Тепер уся увага на вибори, яких, по суті, одеський виш не бачив 24 роки. «Я знаю про цю ситуацію, бо це мій університет, у якому я «живу» майже 30 років, — коментує у «Фейсбуці» Вадим БОНДАР, доцент ОНМУ. — Ситуація неоднозначна, згоден, є досягнення та явні провали. Але є одне, у чому я впевнений на 100%. Порушено та поставлено під сумнів абсолютно законне право колективу університету обирати ректора (мається на увазі керівництво Валерія Запорожана. — Авт.) та визначати стратегію розвитку на догоду сумнівним людям і цілям».

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: