Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Перша успішна реформа МОЗ

2016 року економія коштів на закупівлі ліків через міжнародні організації склала 30 — 60%
5 лютого, 2016 - 13:49
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

Міністерство охорони здоров’я України і громадськість оприлюднили перші результати закупівлі ліків через міжнародні організації. За попередніми даними, економія на окремі препарати склала 30 — 60%. Народний депутат України (фракція «Самопомочі») Єгор Соболєв заявив, що неурядові організації, які адвокатували зміну принципів закупівель, таким чином зламали схему, за якою до 40% державних коштів, призначених для закупівлі ліків людям з важкими захворюваннями, розходилися по кишенях корупціонерів. Чиновники обіцяють, що завдяки прозорій схемі й відсутності корупційної складової 2016 року ліки будуть закуплені на 100%. Нагадаємо, що 2015 року закуплені ліки почали надходити в Україну лише влітку, а деякі не надійшли досі.

«МОЖНА ГОВОРИТИ ПРО ЗНАЧНУ ЕКОНОМІЮ КОШТІВ»

«Сьогодні міжнародні організації проводять тендери на закупівлю ліків та вакцин і найближчими днями будуть готові звітувати про заключні результати торгів та підписання договорів. Після цього ми зможемо показати точну ціну ліків відповідно до контрактів: тоді й порівняємо ціни цього року з попередніми», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Ігор ПЕРЕГІНЕЦЬ.

Втім, сьогодні вже є попередня інформація про завершені тендери. «Завдяки результатам, якими з нами поділилися міжнародні організації, можна говорити про значну економію коштів та можливість закупити більшу кількість лікарських засобів порівняно з цінами 2014 року, — каже Ігор Перегінець. — Так, за попередньою інформацією ПРООН, у частині закупівель ліків і засобів для лікування туберкульозу вдалося зекономити понад 30% коштів порівняно з цінами 2014 року. Це — незважаючи на інфляцію та процеси, які відбуваються в економіці країни. Більше того, цього року за програмою лікування туберкульозу буде вперше закуплено чотири препарати, які до того МОЗ не вдавалося придбати, хоч потреба в них була. Також, за попередніми даними, про 30 препаратів зі 166, які проходять за програмою лікування онкології, можемо говорити, що економія на закупівлях склала понад 60% порівняно з цінами 2014 року. Важливо, щоб у тендерах брали участь як міжнародні дистриб’ютори та виробники, так і українські — приблизно половина на половину».

«МОЗ ЗАЦІКАВЛЕНЕ В ТОМУ, ЩОБ ЗАКУПІВЛІ ВІДБУВАЛИСЯ ЧЕСНО ТА ПРОЗОРО»

Ще одна приємна новина: Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) обіцяв поставити в Україну вакцини проти кору, краснухи, паротиту, дифтерії та правця. Перед цим представники фонду заявляли, що ці препарати критично необхідні країні. Більш того, до кінця березня поточного року ЮНІСЕФ доставить в Україну 25% всіх ліків для лікування ВІЛ-інфекції.

Міністерство спільно з громадськістю й міжнародними організаціями порівняло ціни ліків, які закуповує Україна, з цінами в інших країнах. За словами заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця, серед усіх країн, ціни в яких аналізували (а це — Росія, Болгарія, Молдова, Польща, Угорщина, Словаччина), ціни, за якими закуповує ліки Україна, виявилися найнижчими.

«МОЗ зацікавлене в тому, щоб закупівлі відбувалися чесно та прозоро, з найкращою ціновою пропозицією та пропозицією якості, — акцентував Ігор Перегінець. — Тому 2016 року з нашої ініціативи і за підтримки Кабміну 100% коштів — а це приблизно чотири мільярди гривень — передадуть міжнародним організаціям для проведення закупівель. Ми будемо детальніше повідомляти про укладання договорів. Нагадаю, що ще жодного разу держава не закуповувала ліків у повному обсязі».

Партнери МОЗ, які виступали за зміну принципів закупівель ліків в Україні (громадські організації, що займаються здоров’ям пацієнтів і боротьбою з корупцією), називають ці зміни першим дієвим кроком до реформування галузі — до створення прозорої, відкритої системи фінансування послуг для людини.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: