Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Побачила світ «Чернігівщина incognita»

як результат співпраці з газетою «День»
4 лютого, 2005 - 00:00
ГОЛОВНИЙ РЕДАКТОР АЛЬМАНАХУ ОЛЕКСАНДР КОВАЛЕНКО, ЧЛЕН РЕДКОЛЕГІЇ ЛЮДМИЛА ЛИНЮК ТА АВТОР ІДЕЇ ВІКТОР ТКАНКО ЗАДОВОЛЕНІ НЕ ТІЛЬКИ СВОЄЮ РОБОТОЮ, А Й ВДАЛИМ І ЯКІСНИМ ТЕХНІЧНИМ ОФОРМЛЕННЯМ КНИЖКИ

У видавництві «Чернігівські обереги» побачив світ історико-краєзнавчий альманах «Чернігівщина incognita». Постійним читачам газети «День», напевне, відразу впадає в око схожість цієї назви з найменуванням однієї з постійних сторінок видання — «Україна Incognita», тому відразу слід сказати, що цей збіг є невипадковим. Саме унікальний проект «Дня» з видавництва книжок, що містять розповіді про маловідомі факти з історії України, надихнув чернігівців на виконання аналогічної роботи. Ідея видати книжку з інтригуючою назвою, яка б стосувалася тільки Чернігівщини, народилася у заступника голови облдержадміністрації Віктора Тканка у квітні 2003 року. Сталося це під час зустрічі з головним редактором газети «День» Ларисою Івшиною. Знаючи, якою багатющою і неповторною є минувшина давнього Сіверського краю, пані Лариса схвалила цю ідею й упродовж всього часу роботи над книжкою надавала її творцям всебічну професійну й моральну підтримку. Перші слова подяки, які на презентації альманаху висловив Віктор Тканко, адресувалися саме їй. «Поява книги «Чернігівщина іncognita» є продовженням нашої співпраці з газетою «День», яка триває упродовж багатьох років, — сказав Віктор Тканко. — За цей час «День» провів у нас дві фотовиставки, презентації книжок «Україна Incognita» та «Дві Русі», реалізував цікаві спільні проекти з вивчення релігійної ситуації в регіоні (за участю журналістки Клари Гудзик). Редактор газети Лариса Івшина тричі відвідувала Чернігівщину, а на сторінках «Дня» друкувалося багато матеріалів про наш край як чернігівських, так і київських авторів. Я щиро дякую пані Ларисі за допомогу у підготовці альманаху «Чернігівщина incognita», а також за яскравий приклад патріотизму, постійної плідної турботи про підвищення авторитету України, що виявляється в постійній увазі газети «День» до славного минулого нашої держави».

Чернігівська облдержадміністрація історичній тематиці почала приділяти увагу відразу, як тільки взялася за відродження книговидання в регіоні, а саме в 2001 році. Мотивувалося це тим, що кілька поколінь українців свого часу не вивчали історію України і, по суті, її не знають. «Чернігівщина incognita» покликана не тільки збагатити читача, а й розкрити нові, досі незнані, сторінки життя наших пращурів. «Ця книга — спроба авторів, осмисливши минуле, сказати читачеві, як жити далі, що залишити в житті з тих цінностей, які здобуті попередніми поколіннями, а що необхідно повернути із втраченого», — таким є резюме редколегії, винесене на останню сторінку обкладинки книжки.

Що ж стосується її наповнення, то до роботи над альманахом долучилися 52 автори, 44 з яких — мешканці Чернігівщини. Решта — кияни, москвичі, волгоградець і навіть житель Нью-Йорка. Видання містить 55 нарисів, публіцистичних та журналістських статей і 140 ілюстрацій, окремі з яких є унікальними й рідкісними. Як повідомив головний редактор збірника, декан історичного факультету Чернігівського педагогічного університету ім. Т.Шевченка професор Олександр Коваленко, значна частина матеріалів, що увійшли до книжки, вже була опублікована в різних виданнях, зокрема в газеті «День». Але окремі сюжети, які, на думку членів редколегії, досі не були висвітлені належним чином, спеціально замовлялися фахівцям і є оригінальними. На думку Олександра Коваленка, «деякі з цих сюжетів звучать цілком несподівано і ламають усталені стереотипи в сприйнятті нашого далекого і близького минулого».

Книжку «Чернігівщина incognita» видано за кошти обласного бюджету, в рамках реалізації програми підтримки соціально значущих видань. А тому й наклад її — усього 500 примірників. Однак на цьому упорядники й видавці зупинятися не збираються. Вони мають намір звернутися до облдержадміністрації та Держкомтелерадіо з клопотанням підтримати розвиток цієї ідеї й профінансувати перевидання альманаху з тим, щоб його змогла отримати кожна бібліотека області. Крім того, у планах редколегії — продовжити роботу з пошуку цікавих з історичної точки зору нарисів і статей і з часом видати другу книжку цієї серії. За словами Віктора Тканка, в редакційному портфелі видання є вже як мінімум половина матеріалів для другого тому — це те, що не увійшло до першого. А багата подіями історія Чернігівщини та наявність кваліфікованих фахівців дає підстави для впевненості в успішній реалізації наміченого. «Якщо нам вдасться продовжити книгу новими цікавими сторінками, це буде серйозний вклад в патріотичне виховання кожного мешканця Чернігівщини і насамперед молоді, — вважає Віктор Тканко. — Адже повага і любов до України починається саме з кожної такої сторінки. Ми сподіваємося, що наш приклад надихне представників інтелектуальної еліти в інших регіонах і вони також стануть на шлях просування свого маловідомого історичного минулого на всю Україну».

Наталія ПОТАПЧУК, Чернігів
Газета: 
Рубрика: