По-перше: щоб зробити приємне господарям, потрібно з порога поцікавитися — як їх звуть?
По-друге: вживаючи спиртні напої, твердо знайте свою норму. В іншому випадку ви ризикуєте випити менше.
По-третє: будьте обережними за святковим столом! Пам'ятайте: що НЕБЕЗПЕЧНА ЗОНА ГОСТЯ — коло радіусом, що дорівнює довжині лівої руки плюс довжина виделки.
В-гостях: їсти треба не поспішаючи, статечно. Але не захоплюйтеся занадто, адже далеко не всі гості знають правила хорошого тону. Їдять, сволоти, як навіжені, оком не встигнеш моргнути — вже нічого немає!
В-деяких: у деяких місцях жінок за стіл не садовлять. За звичаєм цих місць, жінка їжу зі столу має вкрасти й поскакати на баскому коні. Крик, шум, погоня, бійка! Потім всі одружуються.
В-шостих: новим росiянам дозволяється не користуватися виделкою. Шпроти, ковбасу й огірки вони можуть наколювати собі на пальці.
* * *
Гостя, який заснув за столом, можна весело розіграти, наприклад, поміняти місцями його виделку й ножа!
* * *
Якщо ви ще пам'ятаєте, де правий бік, але вже не пам'ятайте, де лівий, то знайте, що ніж треба тримати в першій руці справа, а виделку — у другій руці справа*).
*) Для кришнаїтів — багаторукий Шива має тримати виделку в другій лівій верхній руці, а ніж — у третій знизу правій.
(див. «Сутра про несмачну, зате здорову їжу»)
* * *
Якщо під час святкової вечері ви опинилися під столом, то пам'ятайте, що ви як і раніше є громадянином своєї країни й маєте право обирати й бути обраним до органів влади...**).
**) Щоправда, все, що ви з'їли, може бути використаним проти вас... ( Прим. ред .)
* * *
Якщо господарі поглядають на годинника, то можна спокійно сидіти ще, але якщо вони знімають годинника, трусять його й підносять до вуха — час іти.
* * *
Якщо ви бачите недалеко від себе страву, що зацікавила вас, або горілку (ну, буває — чимось горілка вас приваблює), а дотягнутися не можете, досить трохи потягнути на себе скатертину.
* * *
І В-ОСТАННІХ: ввічливий гість не той, хто впаде під стіл, а той, хто не помітить, як упаде під стіл.