Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Помолився — і на маршрут!

У Житомирі звели перший в Україні «тролейбусний» храм
18 січня, 2007 - 00:00
ФОТО АВТОРА

Сотні водіїв громадського електротранспорту у Житомирі відтепер матимуть небесний захист від аварій. На території тамтешнього депо з’явилася перша (і поки єдина в Україні) «трамвайно- тролейбусна» церква.

«Подібною ідеєю я захопився вже досить давно, — розповідає начальник Житомирського трамвайно-тролейбусного управління Сергій Кутішенко. — Часто буваючи по роботі у колег-транспортників в інших областях, бачив невеличкі стенди чи куточки на християнську тематику. І тоді ж подумав — а чому б нам не піти далі й не звести храм?»

Ідея директора багатьом припала до душі — і не випадково. Останнім часом у Житомирі сталося кілька серйозних аварій на громадському транспорті. Аби убезпечитися від таких ситуацій, водії вирішили просити допомоги у Бога.

Від закладання фундаменту до освячення минуло довгих два роки — адже підприємство зводило свій храм самотужки, ані копійки не попросивши у міської казни. Інженери розробили проект будівлі, виміряли всі необхідні розміри. А далі — закипіло будівництво! «Жодних робітників нам не потрібно було запрошувати — на підприємстві є десятки й сотні майстрів на всі руки, — продовжує Сергій Кутішенко. — Хтось місив розчин, інші клали цеглу, ще хтось майстрував купол та оббивав його міддю».

Один із найактивніших будівничих — коваль Володимир Бричник. Чоловік вважає себе ревним християнином, тому залюбки працював на спорудженні храму — виготовляв ковані східці та перила. «У нашому управлінні працюють півтори тисячі чоловік, — каже пан Володимир. — Це ніби невелике містечко. У багатьох працівників тяжка, а іноді й небезпечна робота. То хіба вони не заслужили на свій храм?»

Новозведену церкву освятили на честь Святого Миколая — він здавна вважається небесним покровителем усіх подорожуючих. А значить — й водіїв. Саме вони (а ще — кондуктори) стали найактивнішими прихожанами «тролейбусної церкви».

Щоранку багато хто з водіїв заходить у свою церкву — помолитися перед зміною на маршруті. Іван Подоляк «крутить баранку» вже двадцять років. Чоловік зізнається, що не часто у житті звертається до Бога, але появу нового храму зустрів із радістю. «Буває, виїздиш цілий день на маршруті — і почуваєшся геть виснаженим, — каже водій. — А якогось дня зайшов до нової церкви — просто так, заради цікавості. І вмить втома минула, а в душі настало надзвичайне умиротворення. Тепер заходитиму сюди частіше».

«Тролейбусна» церква вже стала одним із найкрасивіших місць не лише на території управління, а в усьому Житомирі. Водії з любов’ю прикрашають та оздоблюють її всередині. Вони вірять, що Святий Миколай вбереже їх та пасажирів від усіх негараздів.

Сергій БОВКУН, Житомир
Газета: 
Рубрика: