Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Попереду реформи

Як в Україні працює благодійна медична клініка на колесах
5 липня, 2018 - 10:54
ФОТО АВТОРА

Сьогодні ми маємо змогу пройти медичне обстеження в українських лікарнях. Ми побували в медичній клініці, однак — на колесах. Вона розташована в двох спеціально обладнаних автобусах. Один автобус — як педіатричний кабінет, другий — як стоматологічний. До команди клініки входять чотири стоматологи, два педіатри, медасистент та реєстратор-дияконеса.

«Наша місія — благодійність», — так говорить про роботу «Медичної клініки на колесах» одна з педіатрів клініки Віра Кравчук.

«Медична клініка на колесах» — проект благодійного фонду «Дар життя» від американської Лютеранської церкви. Ним керують Ніколас та Керрі Лейпери. Це єдина клініка на колесах в Україні. Проект організували американці українського походження доктор Стівен Дудяк та пастор Джон Шеп 1992 р. Спочатку в клініці оглядали дітей, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Нині тут проводять безоплатне медичне обстеження для дітей із інвалідністю, дітей-сиріт, дітей із малозабезпечених та багатодітних сімей.

Упродовж року «Медична клініка на колесах» їздить Україною та обстежує близько п’яти тисяч дітей. Затримується на 2-3 тижні в одному регіоні. Взимку працює в Тернополі.

До свого регіону «Медичну клініку на колесах» може запросити як і місцевий священик, так і міська влада. Єдина умова — забезпечити водо- та електропостачання для клініки та проживання для персоналу. За час свого існування клініка побувала майже в усіх куточках України. Вже вдруге зупинилася в Острозі.

Наталія Ковальчук одна з тих мам, які вперше привели сюди своїх дітей на обстеження. В неї їх четверо, взяла з собою трьох. Каже, що зраділа, коли дізналася про «Медичну клініку на колесах». 

Першим медичний огляд із мамою проходить Ілля. Поки його оглядає педіатр, його старшому брату Вадиму перевіряють зір за допомогою спеціального сканера. Цей пристрій виявляє наявність проблем із зором. Тим часом маленька Настя грається іграшками, поки чекає своєї черги.

Лікарі клініки розповідають: трапляється й таке, що приходять сім’ї, де чотирнадцять, дванадцять дітей. Тоді в першу чергу обслуговують їх. Окрім огляду, тут проводять лабораторні аналізи, ставлять діагноз, призначають лікування або направляють до спеціалістів, видають безоплатні ліки. Після огляду педіатра дитину оглядає та лікує стоматолог.

«Ми працюємо за держстандартами. Усі ліки ліцензовані. Коли звертається дитина зі скаргами, ми оглядаємо її. Якщо можемо самі надати допомогу й призначити лікування — призначаємо, якщо ні — кажемо, до якого спеціаліста потрібно звернутися», — пояснює медасистент Ігор Шелетин.

Щоб дитина почувала себе комфортно, медперсонал працює в формі з героями мультфільмів і казок. Крім цього, під час реєстрації діти та батьки мають можливість послухати бесіди на загальні релігійні та медико-профілактичні теми: біблійні притчі, про Бога, створення світу й навіть — звідки я взявся. Також дітям безоплатно роздають книжки-розмальовки, зубні пасти, вітаміни. Після медобстеження видають медкартку в двох екземплярах. Оригінал — пацієнтові, копія — клініці для звітності.

Працівники «Медичної клініки на колесах» обслуговують різні категорії людей. Кажуть, не відмовляють нікому. Працювали також у ромському таборі та Самбірській колонії для неповнолітніх.

І хоча автобуси працюють уже 27-й рік, технічне забезпечення постійно оновлюється.

«У нас немає такого, що машина їде, поки не помре, а потім починаємо ремонтувати. Спонсори передають гроші на роботу клініки, і перед ними треба звітувати. Якщо якась деталь зламалася — замінюємо», — розповідає Ігор Шелетин.

Ігор Шелетин пригадує, що інженери приїздили навіть із Харкова оглядати технічне оснащення клініки, щоб дізнатися, як розмістити пересувну рентгенустановку в лікарні. «Стаціонарні тоді були всюди, а пересувні — ні. Вони дивилися, як розмістити, щоб можна було працювати», — пояснює медасистент.

Окрім цього, медики клініки постійно обмінюються досвідом із американськими лікарями. Їхня кураторка — професор медичних наук, сімейна лікарка та викладачка Університету Південної Дакоти доктор Джанет Ліндеманн. Усі медичні питання узгоджуються з нею.

Про свою роботу лікарі кажуть, що вона відрізняється від звичайної в поліклініці, тут доводиться оглядати набагато більше дітей. Багато хто не витримує такого навантаження.

Однак педіатр Віра Кравчук зазначає: «З одного боку робота напружена, з другого — дуже різноманітна».

Богдана КАПІЦА
Газета: 
Рубрика: