Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Посли Вселенського патріарха в Києві

25 березня, 2005 - 00:00

Як повідомляє прес-служба УПЦ (МП), 22 березня в резиденції Предстоятеля УПЦ в Києво-Печерській лаврі відбулася зустріч митрополита Володимира (Сабодана) з представниками Константинопольського Патріархату архієпископом Скопелоським Всеволодом (Майданським) (він очолює Західну єпархію Української Православної Церкви в США, яка знаходиться в юрисдикції Константинопольського патріарха) та єпископом Тельміським Іларіоном (Рудником), вікарієм православного митрополита Португалії та Іспанії, українцем за походженням. Під час розмови сторони обговорили низку питань про стан церковних справ в Україні, головним чином — про розкол православ’я. Йшлося також і про державно-церковні взаємини в Україні у світлі останніх політичних подій. Коментуючи нещодавній візит до Константинополя делегації, очолюваної державним секретарем України Олександром Зінченком, архієпископ Всеволод відзначив, що український уряд проявляє стурбованість ненормальним станом речей в Українському Православ’ї. Було також сказано: «Під час цієї зустрічі Вселенський Патріарх Варфоломій підтвердив незмінність позиції Константинопольської Церкви, а саме: питання церковних розколів в Україні повинне вирішуватися виключно в канонічному руслі, з дотриманням канонічного устрою Православної Церкви, що iснує вiками».

Про головну мету візиту Константинопольських владик до Києва наразі невідомо. Невідомо навіть те, чи пов’язаний цей візит із проблемами розколу українського православ’я. Але всі плекають надії. Наша Церква Московського патріархату сьогодні зацікавлена, вочевидь, у збереженні status quo, тоді як дві інші православні церкви очікують цілющого втручання в українські православні справи нашої історичної Церкви-матері — Константинопольської церкви. Особливої надії додають заяви українського Президента стосовно творення Помісної церкви.

Як відомо, УАПЦ сьогодні знаходиться в стані майже повного хаосу. Нещодавно у Львові відбувся єпархіальний Собор Львівської єпархії (понад 350 парафій) цієї церкви, присвячений пошукам виходу з кризи. Рішенням Собору Львівська єпархія підпорядкувала себе Вселенському патріархові (наскільки можна зрозуміти, без його згоди) й очікує від нього врегулювання ситуації в УАПЦ, а іншими словами — об’єднання Українського православ’я. Саме в тексті рішення Собору Львівської єпархії українці вперше почули ім’я «бездоганного авторитету серед усіх гілок розділеного православ’я в Україні» архієпископа Скопольського Всеволода, про візит до Києва якого йшлося вище. То ж будемо очікувати змін і — на краще.

Клара ГУДЗИК, «День»
Газета: 
Рубрика: