Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Працювати на майбутнє»

Як в Ужгороді дитячу бібліотеку перетворили на соціальний майданчик
7 березня, 2019 - 11:07
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Завдяки небайдужим ужгородцям і грантовому проекту Міжнародної організації з міграції, заклад вдалося не тільки перевтілити візуально, а й перетворити його на демократичний осередок для проведення цікавих зустрічей, спілкування, відпочинку та навіть роботи.

Щодня до бібліотеки-філії № 2 Ужгородської ЦМБС приходить чимало відвідувачів: від діток, які тільки навчаються ходити, до людей поважного віку. Читальні зали паралельно перетворилися на місця для настільних ігор, проведення тренінгів, гральний майданчик, зону спілкування та проведення лекцій, сектор дитячого розвитку та коворкінг для мам, що працюють фрілансерами в декретній відпустці.

Зробити бібліотеку більш сучасною, створити ресурсний центр для зустрічей представників і представниць неурядових організацій дозволив проект МОМ «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем внутрішньо-переміщених осіб та потерпілого від конфлікту населення в Україні».

В Ужгороді його реалізували під назвою «Сокоти свій Варош». Упродовж 2018 року в ході його реалізації у бібліотеці відбулося чимало активностей і заходів, головна мета яких була допомогти об’єднатися у спільних справах та заняттях корінним закарпатцям та мешканцям міста із числа внутрішньо переміщених осіб із зони проведення ОСС. Зокрема тут діяли кіноклуб, гуртки моделювання, малювання, вивчення французької та англійської мови, екологічні майстер-класи, заняття з рукоділля, міні-лекції для батьків «Педагогіка за методикою Монтессорі», школа комп’ютерної грамотності та багато інших. Усі заходи планувались погодинно і щоденно на цілий місяць вперед, були безкоштовними, а охочих їх відвідувати було дуже багато. Як усе виглядало, можна й сьогодні проглянути на фотозвітах, що розміщені однойменній Фейсбук-сторінці.

Бібліотеку-філію № 2, як заклад, що перебуває в комунальній власності Ужгородської міської ради, для втілення ідеї грантового проекту по соціальному згуртуванню населення обрала під час моніторингового приїзду до Ужгорода куратор проекту МОМ пані Анна Єрьоміна. Ініціатором участі у цій вищезгаданій грантовій програмі стала голова ради Ужгородської міської організації Спілки жінок України Валентина МИТРОВЦІЙ.

«Ще у 2017 році я побачила оголошення на сайті МОМ про те, що на Закарпатті шукають громадську організацію та ініціативну групу, які б захотіли взяти участь у проекті «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення України» за підтримки Європейського Союзу». У серпні того ж року я запросила на зустріч представників 5 неурядових організацій, які співпрацювали з ВПО. З 5 залишилася одна — «Закарпаття-Донбас», яка разом з Ужгородською міською організацією Товариства Червоного Хреста України виступили організаторами створення ініціативної групи в громаді Ужгорода. Ужгород став 49 громадою в Україні, яка працювала в Україні в рамках згаданого проекту», — зазначила «Дню» пані Валентина.

Важливо, що 50% членів і членкинь ініціативної групи були із числа внутрішньо переміщених осіб. Заходи проводили і брали в них участь як місцеві мешканці, так і вимушені переселенці, увесь проект здійснювалося на волонтерських засадах. Проект тривав рік, усі необхідні роздаткові матеріали для проведення майстер-класів, оргтехніка та інші речі були придбані за кошти МОМ і надіслані безпосередньо в бібліотеку. Всього було придбано матеріально-товарних цінностей на суму 350 000,00 грн.

«Такі проекти унікальні тим, що сприяють інтеграції ВПО в приймаючу громаду. Разом — і діти, і їхні батьки, і особи поважного віку — займаються спільними справами, захопливими для них заняттями за інтересами, розвиваються, спілкуються, починають товаришувати і за межами громадського простору (в нашому випадку «Сокоти свій Варош»). Тобто і ВПО, і «корінні» мешканці не бачать один в одному нав’язаних стереотипів, розуміють, що ми всі — однакові та прагнемо одного і того ж. І це є головним у таких проектах — працювати на майбутнє, створивши гідний майданчик для цікавих та креативних ідей у нашому місті. Сподіваюсь, що ми з цим справились», — розповіла «Дню» радниця з питань ВПО в Закарпатській області Анжела БАБКІНА.

Завдяки цим заходам бібліотека отримала багато нового обладнання, техніку, меблі, роздаткові матеріали, обладнаний дитячий гральний майданчик, «Алею єднання» тощо. Але найголовніше — на території книгосховища ініціативна група створила живий громадський простір для жителів Ужгорода.

«Декілька років поспіль ми працюємо над тим, аби наша бібліотека відповідала вимогам сучасності і перетворилися на територію не тільки читання, але і розвитку, відпочинку, спілкування, проведення дискусій та дозвілля для громади Ужгорода... Також у нас працює недільна школа підготовки дітей до першого класу. Ми раді, що у нас багато друзів, нас підтримують ініціативні ужгородці та міська влада», — прокоментувала «Дню» керівниця бібліотеки Марія ФОРКУЦА.

У січні цього року, з ініціативи голови ради Ужгородської міської організації Спілки жінок України Валентини Митровцій, на базі бібліотеки-філії № 2 Ужгородської МЦБС стартував новий міні-проект, який буде тривати 5 місяців і має назву «Університет для юних ромок, жінок поважного віку і молодих мам». Його мета — привернути увагу громадськості до проблем жінок, які перебувають в умовах дискримінації за кількома ознаками, а також підсилити солідарність та співпрацю між наявними жіночими організаціями та новоствореними ініціативними групами.

Упродовж декількох місяців тут будуть проводитися тренінги, семінари та міні-лекції для дівчат і жінок цих 3-х цільових груп, які з нетерпінням чекають наступної зустрічі. Зустрічі відбуваються щосереди. «Проект Всеукраїнський, його реалізує жіноча громадська організація «Центр «Жіночі перспективи» зі Львова — потужна правозахисна організація жінок, яка діє на теренах України вже 20 років, спільно з 7-ма партнерськими жіночими організаціями, які пройшли конкурсний відбір. Проект реалізується за фінансової підтримки «Сігрід Траст Фонду». Серед тренерів — гендерна експертка Маріанна Колодій, експертка з навчання навичкам надання першої допомоги — Любов Гаврилюк, радниця Міністерства соцполітики в Закарпатській області Анжела Бабкіна», — уточнила пані Валентина.

Вікторія ЖУЙКО, Ужгород
Газета: 
Рубрика: