Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про відповідальність – у малюнках

Перший «Кримінальний кодекс для дітей» покликаний доступно розповісти школярам про суть, причини й наслідки злочинів
10 жовтня, 2012 - 00:00

Посібник, розрахований на учнів середніх класів, учителів та батьків, став першим кроком в реалізації Програми правового виховання дітей та підлітків, розробленої ГО «Центр розвитку суспільства». Програма має на меті підвищити профілактику злочинності серед неповнолітніх і розширити правові знання дітей.

За статистикою, яку наводить «Центр розвитку суспільства», 30% злочинів в Україні скоюють саме неповнолітні. Кримінальна відповідальність за вчинення злочину наступає вже з 14 років, проте часто діти не знають, за які вчинки можуть понести серйозне покарання. «Українські діти, підлітки й молодь традиційно вирізняються дуже умовним орієнтуванням у правовій сфері, не мають досвіду самостійного вивчення законів. Негативні наслідки цього демонструє невтішна статистика, адже передумовою виникнення злочинності зазвичай стає саме непоінформованість населення, дефіцит інформації про поняття, причини і наслідки злочинів» — вважає директор ГО «Центр розвитку суспільства» Ігор ХАРЧЕНКО.

Цю ситуацію, на думку ініціаторів програми, якраз і має покращити новий посібник. У «Кримінальному кодексі для дітей» акцент зроблено на правопорушення, відповідальність за які наступає з 14 років. Таким чином, автор книжки — юрист Галина Палійчук — спробувала доступною для дітей мовою пояснити, що ж таке злочин та чим загрожує школяреві його вчинення. Авторка подає приклади різних правопорушень, максимально наблизивши їх до шкільного життя.

«Діти часто не розуміють, які закони та принципи керують цим суспільством. Щодня вони вступають у правовідносини, але при цьому не розуміють, що таке право. Ми маємо вирішити, як навчити дітей так, щоб вони знали свої права й користувалися ними, були правосвідомими, мали правову культуру. Я проводила майстер-класи для дітей у школах і побачила, що діти плутаються в самому понятті «права дитини», вони не знають, до кого звертатися у разі проблеми і що робити в тій чи іншій ситуації», — пояснює автор посібника, координатор Програми правового виховання дітей Галина ПАЛІЙЧУК. Як приклад юрист наводить досить поширену практику серед школярів — анонімно повідомляти працівникам МВС про замінування школи чи інших об’єктів. В уяві школярів — це просто жарт, хоч насправді такі дії тягнуть за собою кримінальну відповідальність. І підлітки мають про це знати.

Автор навчального посібника розповідає, що ті школярі, які вже встигли ознайомитися з «Кримінальним кодексом для дітей», виявили до нього цікавість. Не в останню чергу — завдяки доступному викладу й численним ілюстраціям. «Сьогодні існують спеціальні навчально-методичні матеріали з правознавства, проте часто їх пишуть учителі, і пишуть мовою, малодоступною та нецікавою для дітей. Потрібно, щоб посібники на такі важливі теми були написані зрозумілою та цікавою мовою, щоб у школярів виникало бажання читати їх удома як звичайну літературу, а не як підручник — із примусу», — пояснює Галина Палійчук. Свій посібник юрист спробувала зробити саме таким.

За структурою «Кримінальний кодекс для дітей» повторює «Кримінальний кодекс України». Проте інформація подана в ігровому, легкому для розуміння викладі та яскраво проілюстрована. Герої посібника — відомі дітям казкові персонажі: злочинцями тут виступають Кіт Базиліо, Лисиця Аліса, Карабас-Барабас та Дуремар, а жертвами — Буратіно, Мальвіна і П’єро. Проілюструвала книжку молода художниця та дизайнер Вікторія Делес.

На основі цього посібника вже розроблено навчальний курс «Запобігання ранній злочинності» для учнів 7-х класів, який включає факультативні заняття за цим підручником, лекції та дискусії з представниками МВС та автором книжки. Учора, наприклад, Галина Палійчук представила «Кримінальний кодекс для дітей» і провела ознайомчий урок-лекцію для учнів 7-го класу київської спеціалізованої школи № 49.

Перший наклад посібника видав Видавничий дім «Козаки» за сприяння Благодійного фонду імені Юрія Кравченка. Видання отримало схвалення Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України для використання в загальноосвітніх навчальних закладах. Бібліотеки середніх навчальних закладів будуть забезпечені посібниками безкоштовно. А незабаром, обіцяють видавці, посібник з’явиться і на полицях книгарень. Орієнтовна ціна книжки становитиме близько 50 гривень.

Марія СЕМЕНЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: