Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пророцтво екс-мера

Ціни на комунальні послуги в Харкові все ж таки підвищать
2 вересня, 2006 - 00:00

Комунальні підприємства Харкова спільно з міською владою готують пропозиції з підвищення тарифів на обслуговування населення. Щоб господарство міста вижило, харків’янам доведеться практично за кожну послугу платити вдвічі більше, ніж зараз.

Напередодні парламентських виборів, передбачаючи нинішній плачевний стан комунальників, попередній мер Харкова Володимир Шумилкін пішов на згубний для нього особисто, непопулярний метод — підвищив тарифи на комунальні послуги. Підігріті обіцянками його суперника у виборчих перегонах, а нині мера Харкова Михайла Добкіна, городяни відмовлялися платити за новими рахунками. У передвиборній програмі Добкіна йшлося про те, що «ганебне рішення про підвищення тарифів буде відмінене», а житлово-комунальне господарство вимагає поетапного переходу на нову систему оплати житла та комунальних послуг. Михайло Маркович пообіцяв, що не дозволить вирішувати проблеми ЖКГ за рахунок людей, оскільки «місто має ресурси, які дають можливість, не залізаючи в кишеню харків’ян, суттєво наростити фінансування, провести модернізацію й зміцнити матеріальну базу підприємств- постачальників комунальних послуг». Коментуючи цей пункт програми, Володимир Шумилкін пророкував, що ще до кінця цього року тарифи все одно піднімуться, а обіцянки опонента так і залишаться обіцянками. Харків’яни повірили, що тарифи не підвищаться, й проголосували за вподобаного кандидата. А Михайло Маркович запевнив громадськість, що підвищення тарифів не буде, принаймні до 2007 року, і то лише після того, як якість надаваних послуг відповідатиме оплаті за них.

Попередні розрахунки за новими тарифами на квартплату, тепло, каналізацію, холодну та гарячу воду були оприлюднені на засіданні робочої групи з питань цінової політики міськвиконкому. За проектом, який ще повинна затвердити сесія міськради й обговорити на громадських слуханнях, квартплата в Харкові подорожчає з нового року. Однак, щоб Харків спокійно ввійшов у новий опалювальний сезон, тарифи на тепло та гарячу воду повинні підвищитися вже в жовтні. Міська влада називає це рішення вимушеним, але продуманим кроком. Директори комунальних підприємств одностайно твердять про проблеми, брак коштів, величезні борги, непосильні кредити та заборгованість населення. Так, тепломережі не спроможні купувати газ за новими цінами, а харківський водопровід, щоб розплатитися з енергетиками, бере кредит за кредитом, бо ситуації не рятують навіть нові енергозбережні технології. «Харківкомуночиствод» погрожує другою «Диканівкою», коли через зношеність обладнання та дефіцит коштів прорвала каналізація, і місто залишилося без води. Мінімальний перелік послуг житловиків, які теж вимагають підвищення квартплати, — 16 пунктів, і п’ять додаткових — тільки за згодою мешканців. У кожному з нових тарифів є частка інвестицій — те, що харків’яни вкладатимуть у ремонт, модернізацію та енергозбережні технології. Це дозволить, на думку міської влади, комунальним службам розвиватися та зменшувати енерговитрати. У будь-якому випадку мер заявив, що з підвищенням тарифів має покращитися і якість житлово-комунальних послуг, а для соціально незахищених будуть розроблені механізми компенсації витрат. Секретар міської ради Геннадій Кернес повідомив, що міська влада збирається взяти під особливий контроль роботу всіх комунальних підприємств. Це дозволить контролювати ціни на якість послуг, наданих підприємствами, які по суті є монополістами. За словами Кернеса, до наглядових рад увійдуть харків’яни, представники громадських організацій, політичних партій, а також «усі зацікавлені в наведенні порядку в цій сфері».

Марина ГОЛІНА, Харків
Газета: 
Рубрика: