Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Приходьте у «водний» день!

Чому чітко виписані правила входу до парку «Феофанія» обурили бійця АТО
30 червня, 2017 - 12:19

Головне — правильно прописати статут, документ, за яким регулюється внутрішнє та зовнішнє життя парку. І тоді комар носа не підточить, навіть із зони АТО. Таке враження складається після ознайомлення з відповіддю, котру «День» отримав від адміністрації парку «Феофанія». Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, як бійця АТО охорона парку не пропустила до цілющих джерел за водою (детальніше — у матеріалі «Недоступні парки», «День» №106 від 22 червня 2017 року). Боєць втратив на війні ногу, пересувається на протезі, тому просився під’їхати до води машиною, однак «ні» — значить «ні». 

Обговорюючи цю тему з експертами, ми з’ясували, що зелені зони відпочинку, водойми, сквери та загалом об’єкти природно-заповідного фонду практично не облаштовані для людей в інвалідних візках і загалом для маломобільних громадян. Питання майже ніхто не виносить на порядок денний, бо це зайві клопіт і фінанси, яких від держави надходить вкрай мало. Експерти також зауважували, що адміністрації парків, щоб хоч якось розвиватися, вишукують різні грантові програми або заробляють за рахунок різних послуг. У «Феофанії», схоже, рухаються останнім шляхом. Принаймні так зрозуміли після отримання від керівництва парку відповіді за підписом заступника директора Інституту еволюційної екології НАН України Олександра Демченка. Можливо, це нам тільки здалося.

«ЗАЛІЗНИЙ» СТАТУТ

Для початку у «Феофанії» уточнили, що парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення входить до державної установи Інститут еволюційної екології НАН України. Робота парку регулюється відповідно до статуту згаданого наукового інституту.

«За пунктом 2.7 статуту для збереження території парку «Феофанія» Інститут має право: використовувати воду для систем зрошення та інших внутрішніх потреб зі свердловин та водоймищ, що знаходяться на його території; здійснювати капітальне будівництво та реконструкцію основних фондів парку «Феофанія» відповідно до чинного законодавства та за погодженням з НАН України; встановлювати плату за відвідування парку «Феофанія», в’їзд на територію парку «Феофанія» транспортних засобів та надання інших платних послуг», — зазначають у відповіді на редакційний запит керівники парку. За цим самим пунктом статуту встановлюється порядок і режим роботи парку «Феофанія» для відвідувачів, створюються пункти громадського харчування та роздрібної торгівлі тощо.

«Режим і правила відвідування парку встановлені адміністрацією Інституту з урахуванням пішохідної зони, зони дитячих майданчиків, зони виконання наукових досліджень та зони обслуговування (технологічний транспорт), — йдеться у листі. — Центральна зона парку, в тому числі та частина, де розташовані питні водні джерела, є пішохідною зоною, і пересування на власному автомобілі нею заборонено, перебування в пішохідній зоні автомобіля дозволяється лише у випадку надзвичайних ситуацій та технологічному транспорту для обслуговування парку (полив, сінокіс, вивіз сміття тощо)».

ВАРІАЦІЇ ЗІ ВХОДОМ

Тож, опираючись на статут наукового інституту, претензії бійця безпідставні. До того ж жодного звернення від учасника АТО Олександра Кікіна, котрий порушив проблему, адміністрація парку не отримувала, тому цю інформацію вважає такою, що не відповідає дійсності. Хоча для учасників бойових дій у «Феофанії» діють певні пільги, згадують автори листа. Також нагадують, що з правилами входу та вартістю квитків можна ознайомитися на дошках оголошень при вході на територію парку та на веб-сайті інституту. Між іншим, до «Феофанії» можна потрапити безплатно абсолютно всім двічі на тиждень — у понеділок та четвер, за винятком свят.

Також у парку відповіли на наше запитання про те, на яких підставах на його території перебувають автівки-кавомати та атракціони. А все просто: інститут має право надавати в оренду державне майно (асфальтовані майданчики) на підставі дозволу Президії НАН України у відповідності до вимог Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Тому всі наші зауваження та претензії — необґрунтовані.

«Якщо питання стосується встановлення плати за в’їзд та вхід чи обмеження права заїзду на територію природно-заповідного фонду, то, вочевидь, землекористувач має на це право, у випадку наявності відповідних документів (у нашому випадку ці заходи погоджено з балансоутримувачем — НАНУ), — коментує відповідь «Феофанії» активіст та експерт Національного екологічного центру України Олександр Соколенко. — На практиці ми маємо випадки встановлення плати за вхід чи обмеження відвідування і на території інших об’єктів ПЗФ, наприклад, ботанічних садів, дендропарків, природних заповідників тощо».

Якщо ж закортить набрати у «Феофанії» води з джерел, щоб не платити за вхід та не мати зайвого клопоту, вибирайтеся у згадані парком пільгові дні. Зробіть такий собі «водний» день.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: