Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

П’ятиденна школа життя

4 травня, 2001 - 00:00

Нинішні «Козацькі шляхи», втім, як і завжди, проводилися з ініціативи Союзу дитячих і юнацьких організацій міста Києва і соціальної служби для молоді Київської міськадміністрації, а брали в них участь представники 14 областей України, а також республіки Крим і навіть Санкт- Петербурга.

Молодь приїжджає сюди не тільки відпочити, а швидше, навпаки. Насамперед, для дітей це гарна нагода поділитися досвідом реалізації програм і проектів соціальної спрямованості. Адже в основному учасники збору-походу волонтери — соціальних служб, які допомагають інвалідам і дітям вулиці. Для підвищення їх «кваліфікації» протягом всього часу проведення збору-походу тут проводяться семінари і тренінги, тематика яких просто вражає своєю різноманітністю: від практичної психології до школи виживання. Тут також можна здати екзамен на спеціалізацію «Кулінар», «Журналіст» і навіть «Робінзон». А щоб похід не нагадував школу в польових умовах, організаторами передбачена гра для різних вікових категорій, кожна з яких, щоправда, також є своєрідним екзаменом, але вже на витривалість, терпіння і витримку. І це не випадково, адже в основі створення такого табору лежав американський скаутський принцип, який полягає в тому, що кожний повинен вміти робити все сам без сторонньої допомоги, і при цьому розподіл праці на чоловічу й жіночу відсутній.

— Ми не хочемо виховувати споживачів і плодити безпорадних людей, — говорить голова ради Союзу дитячих і юнацьких організацій міста Києва Олександр Кузьменко. — Якщо хочеш управляти світом, ти iз дитинства повинен вчитися робити все сам і виховувати в собі сильний характер і волю. Не все! Чотирнадцятирічна Марія «Козацькими шляхами» називає школою життя, оскільки тут вона навчилася не тільки готувати і надавати першу медичну допомогу, але і швидко знаходити вихід із складних життєвих ситуацій. А за словами десятирічного Андрія, він тільки тут зрозумів, що таке самостійність.

Ізюминкою нинішнього збору- походу стала акція «Скажи дітям «так», яка організована напередодні Спеціальної Сесії в інтересах дітей, що відбудеться у вересні цього року в Нью-Йорку. Для того, щоб самі діти могли висловити свою думку про своє становище в суспільстві й навіть, можливо, дати «ділову пораду» дорослим в рамках збору-походу проходить конкурс творчих робіт на тему прав дитини, а у непосвячених є можливість дізнатися про це, переглянувши тематичні фільми і мультфільми. Щоправда, як з’ясувалося, хороший задум не зміг реалізуватися на сто відсотків, оскільки більшість дітей так і не змогли потім чітко розказати про свої права і про те, як вони ставляться до цієї всесвітньої акції.

Проте незважаючи на подібні витрати, які, здається, вимагають додаткових зусиль і, очевидно, нових методик у підходах до питання прав дітей, можна з упевненістю сказати, що одинадцятий збір-похід був вдалим. П’ять днів пролетіли як один: тренінги, семінари, концерти, а ввечері — спілкування з друзями біля багаття. Від’їжджаючи, багато хто з дітей кидав у Рось монетки (за прикметою, щоб повернутися знову), що, безумовно, говорить про те, що проведення подібних заходів є корисною та потрібною справою, яка, щоправда, ще потребує значного удосконалення.

Оксана ОМЕЛЬЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: