Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Разом нас багато» по-львівськи

Новостворений громадський форум має налагодити діалог з владою
2 березня, 2005 - 00:00

Півсотні переважно молодих осіб, успішність кожної з яких у своїй галузі не викликає сумніву, сформували так званий Львівський громадський форум. Пропозицію скликати такий форум подав Патріарх Любомир Гузар, глава УГКЦ. Готовність співпрацювати з ЛГФ вже висловив новопризначений губернатор Львівщини Петро Олійник. Розповісти про цю ініціативу ми попросили члена форуму ректора Українського католицького університету о. д-ра Бориса ҐУДЗЯКА.

— Яка мета Львівського громадського форуму?

— Уже саме слово «форум» вказує на те, що йдеться про постійно діюче зібрання громадян, які представляють різні сфери суспільного життя Львова. Місія ЛГФ — максимально активізувати співпрацю місцевої спільноти і влади, сприяти динамічній розбудові громадянського суспільства, формувати та розвивати демократичні принципи і цінності, заохочувати громадян до підготовки політичних та економічних рішень, утверджувати верховенство права задля спільного блага. Нова влада задекларувала дуже гарні і для всіх нас прийнятні принципи. Але всі вони не можуть бути реалізовані без участі громадян. Мета форуму — зробити нормою, щоб влада прислухалася до думки громадськості, ухвалювала рішення з урахуванням інтересів громадян, у прийнятті важливих рішень проводила консультації з відповідними середовищами та аналітично-інформаційними центрами, відомими експертами; регулярно брала участь у громадських слуханнях, роз’яснювала в пресі, на радіо й телебаченні власні розпорядження, постанови та рішення; оприлюднювала критерії кадрових призначень, декларувала принципи розподілу бюджетних коштів, майна, земельних ділянок і всього, що пов’язане з інтересами громадян.

— Чи все задеклароване при реальному складі форуму зможе бути реалізованим?

— Перші зустрічі показали, що в учасників ЛГФ є загальне сприйняття ідеї такої громадської організації, а також відчуття того, що ЛГФ може конструктивно працювати. Ми дуже сподіваємося, що ЛГФ дасть поштовх до формування багатьох інших форумів. Адже ці п’ятдесят осіб далеко не вичерпують громадянський потенціал Львова та Львівщини. Розростання, розгалуження цієї ініціативи і буде головним свідченням успішності праці форуму. Те, навколо чого виникають суперечки, власне, і стає результатом різних підходів та світоглядних систем, які репрезентовані на цьому форумі. Нас об’єднує переконання, що в розумному діалозі з владою можна багато досягти. Слід вводити у звичку наших людей систематичну громадську працю, творити середовища, відношення, через які думки людей доходитимуть до тих, хто приймає рішення. Нам усе ще важко повірити, що після зміни влади може змінитися також і система влади. Тому потрібні аналітичні та організаційні ініціативи, щоб цю віру розвинути.

— Які механізми ви маєте намір запустити, щоб форум запрацював на повну потужність?

— До праці у форумі запрошені переважно особи віком до 50 років, це десять бізнесменів, вісім представників церков, представники точних та гуманітарних наук, режисери, видавці, музиканти. Кожен з них у своїй сфері досяг значного успіху. Досі ми ще ніколи в такому товаристві зосереджено не співпрацювали. І те, що тепер це стало можливим, і є головною перевагою форуму. Тому тут дуже пасує оте «помаранчеве»: «Разом нас багато, і нас не подолати!». Вже відбулась перша зустріч із новопризначеним губернатором. Розглядаються різні проекти — працевлаштування молодих людей, відзначення ювілеїв Львова, Івана Франка. Ми працюємо над тим, щоб позбавити ці святкування духу трафаретності, щоб виділені на святкування ресурси йшли за призначенням. Працюємо над тим, щоб координувати ресурси міста, області й церкви на харитативну працю. Адже церкви — це розгалужені мережі людей доброї волі. Постать Патріарха Любомира від самого початку стала гарантом якості цього процесу. Ефективність таких форумів пов’язана з авторитетністю їх учасників. Толерантність і довіра мають більше шансів панувати між нами, коли цілий процес очолює людина із беззаперечним авторитетом.

— Який напрямок ви вважаєте пріоритетним для себе особисто?

— Ми помічаємо, що з кожним роком підготовка наших абітурієнтів стає слабшою. Фактично сьогодні в університетах студенти змушені добирати знань із тих дисциплін, які вони мали б опанувати ще у школі. Тому одним із пріоритетних питань для нас є середня освіта в районах і селах. Губернатор вже погодився на те, щоб із форумом були погоджені призначення керівників обласної освіти. Гадаю, що власне на тих кількох особах, які представляють у форумі наш університет, лежить також завдання зберегти і розвинути динамічність форуму.

Розмовляв Петро ДІДУЛА
Газета: 
Рубрика: