Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Регіональне» шкідництво Партії регіонів

22 серпня, 2008 - 00:00

У період із 7 по 12 серпня 2008 року Центр соціальних технологій «Соціополіс», спільно з Агентством моделювання ситуацій, провели дослідження «Соціально-політична ситуація в Харкові та сценарії її розвитку станом на початок серпня 2008 року». Експертне опитування виявило оцінки соціально-політичної ситуації в Харкові, ймовірність проведення дострокових виборів міського голови та можливі результати виборів. У опитуванні взяли участь експерти, політологи, соціологи та журналісти Харкова та Києва.

Характерно, що як київські, так і харківські експерти погодилися з думкою, що найбільш значущою подією останніх трьох місяців для політичного життя Харкова став скандальний конфлікт керівництва міста й органів внутрішніх справ. Такого погляду притримуються понад 70% опитаних експертів.

Починаючи з 2006 року, Харків захлеснула ціла хвиля скандалів, пов’язана з політикою команди мера Михайла Добкіна та секретаря міськради Геннадія Кернеса в переділі власності. Зокрема, виник ряд конфліктів — навколо ТЦ «Таргет», по лінії губернатор Аваков — мер Харкова Добкін, «сплила» справа про харківський наркотрафік, суд визнав законність порушення карної справи стосовно Кернеса за фактом нападу на представника харківського НУ-НС А. Руденка, примусового привезення секретаря міськради на допит до Києва й т. ін.

«Конфліктність» робить поведінку Кернеса абсолютно неадекватною для публічного політика. Про це свідчать майже 80% відповідей експертів. У випадку з Геннадієм Адольфовичем не виключено, що він бачить себе фігурою «великої» загальноукраїнської політики. При цьому необхідно враховувати підоснову скандалів, що виникають навколо прізвища Кернеса. Сьогодні Геннадій Адольфович фігурує в чотирьох кримінальних справах. А, враховуючи судимість, яка мала місце раніше, навряд чи навіть для «свого» виборця можна буде все пояснити політичним переслідуванням.

Варто зазначити, що в цій ситуації існує певна проблема — лінія відносин харківських «батьків міста» та Партії регіонів. Оскільки Кернес і Добкін представляють у місті «регіоналів», вони і формують імідж партії на Харківщині. Тут не йдеться про те, що внаслідок останнього скандалу рейтинг ПР різко впаде. Але скандал за скандалом рано чи пізно призведе до особистісного краху – мера та секретаря, як і до краху електорального –Партію регіонів. Фактично, це вже відбувається. Зокрема, на останніх позачергових виборах до парламенту 2007 року явка в Харківській області була однією з найнижчих по країні.

У конфлікті Кернес — МВС, на думку експертів, перемогли правоохоронні органи, а програли, відповідно, харківська місцева влада та Партія регіонів у цілому. Експерти заявляють, що самовпевненість Кернеса засновується на твердому знанні ним того факту, що влада в Україні сьогодні відсутня, а правоохоронна система не працює (43% опитаних). Приблизно стільки ж експертів вважають, що і Добкін, і Кернес володіють великими можливостями в справі «розв’язання питань» на рівні судової влади, тому передача карних справ до суду їх не лякає.

Значна частина експертів (близько 40%) дійшли думки, що президентські вибори стануть для харківської влади «початком кінця». Певно, що весь накопичений тандемом Добкін–Кернес негатив буде використаний їхніми опонентами в ході президентської кампанії-2010 для дискредитації лідера Партії регіонів. Експерти дотримуються думки, що ставлення до Кернеса в партії переважно негативне, але публічно невдоволення поведінкою секретаря міськради не виявляється.

Загалом опитування засвідчило, що дострокові вибори в Харкові — малоймовірні. Якщо вони все ж таки відбудуться, то основними кандидатами на посаду міського голови, на думку опитуваних, будуть О. Фельдман (76%), М. Добкін (70%), В. Шумілкін (59%), А. Протас (26%), А. Александровська (24%) і А. Аваков (22%). Найбільші шанси на перемогу має діючий мер Михайло Добкін. Але відповіді експертів на дане запитання не дуже надійні, позаяк 10 із 47 експертів вибрали варіант «Важко відповісти» (20% відповідей). Багато респондентів говорять, що для перемоги Добкіну слід відмовитися від співробітництва з Кернесом, адже в останнього шансів утриматися при владі набагато менше.

Більшість опитаних вважають, що «контрольний пакет» голосів міськради залишиться за Партією регіонів й у разі проведення дострокових виборів. Але це все ж таки залежатиме від того, в якому контексті проходитимуть такі дострокові вибори. Не виключено, що на можливих позачергових виборах головну скрипку гратимуть локальні проекти, наприклад, блоки А. Авакова, В. Шумілкіна і т.д.

У той же час поява третіх кандидатів може істотно вплинути на дихотомічну схему, яка склалася в регіоні ПР–БЮТ. Насамперед, «треті партії» й «треті кандидати» здатні зруйнувати традиційну для ПР електоральну підтримку після гучних і численних скандалів за участю міської влади, яка представляє «регіоналів».

Антон ПАВЛОВ
Газета: 
Рубрика: