Що ви робите з олівцями, коли вони сточуються? Навряд чи можна зробити щось путнє з цими огризками. А от олівці, створені командою Sprout World, висаджують у ґрунт і вирощують з них соняшники, м’яту, лаванду, помідори чері, чебрець, незабудки, суницю і багато іншого.
Про трендову розробку розповідається на сайті компанії Sprout World. Справа у тім, що замість ластику в олівців — капсула з насінням. Коли приладдя сточується, його встромляють ластиком у ґрунт. При достатньому поливі і освітленні насіння проростає.
Самі олівці зроблені з деревини кедра, стрижень — із суміші глини й графіту. Насіння зберігається у капсулі з целюлози, що розчиняється після висадки у землю. Виготовляють олівці 12 кольорів, кожен відповідає певному виду рослин.
Ідею розробили три студенти Массачусетського технологічного інституту, що у США, у 2012 році. Після спільнокошт-кампанії на ресурсі Kickstarter проект привернув увагу данського консультанта зі сталого розвитку Майкла Стаусхольма (Michael Stausholm). Він підписав угоду з винахідниками, і у червні 2013 року на ринок вийшла компанія Sprout World. Наступного року студенти продали свої активи, і сьогодні основним акціонером і генеральним директором компанії є Майкл Стаусхольм.
Олівці-розсада зацікавили величезну кількість людей по всьому світу. Серед клієнтів Sprout World — банки, природоохоронні організації, промислові гіганти, уряд Франції і навіть Ватикан. Основні ринки збуту — Європа і Північна Америка. Зараз, усього за кілька років після заснування, компанія продає більше 450 тисяч олівців на місяць у понад 60 країн. Цікаво, який сукупний врожай від посаджених у горщики канцтоварів?