Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Санкції в науці мають бути індивідуалізованими»

Світ поступово ізолює країну-агресора від міжнародної наукової сфери
10 березня, 2022 - 13:20
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

За два тижні війни Росії проти України маємо певні досягнення в ізоляції країни-агресора на науковому фронті. З такими вимогами до світу зверталися наші вчені та наукові інституції з перших днів російського вторгнення. Так, Національна академія наук України нагадала, що ще з 2014 року, після анексії Росією частини території України, розірвала будь-які наукові й науково-технічні зв’язки з російськими науковими установами. Вчора, 8 березня, в найвищій академічній установі нашої держави вийшло розпорядження про припинення співпраці з ученими Російської Федерації у видавничій сфері. Також ухвалено рішення про виключення зі складу Російської академії наук членів НАНУ як іноземних членів РАН.

ВИМОГИ УКРАЇНИ

З початком нової стадії українсько-російської війни НАНУ підготувала свіжу заяву, в якій звертається до світових інституцій з проханням припинити співпрацю з вищими навчальними установами Росії, науковими установами та їхніми асоціаціями; призупинити участь Росії в Європейській зоні вищої освіти; призупинити членство інституцій Росії в ЄС та ЄВРАШЕ.

Керівництво Національного агентства України із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) підготувало звернення до міністрів освіти й організацій Є4 Європейської зони вищої освіти із закликом відреагувати на агресію Росії проти України, яка триває: «Шановні міністри та організації групи Є4! 24 лютого 2022 року Росія почала масштабне військове вторгнення проти України. Цей акт агресії є не лише кричущим порушенням міжнародного права, він становить серйозну загрозу безпеці всього європейського регіону та всього світу, — йдеться у звернення НАЗЯВО. — Немає виправдання — ні юридичного, ні морального — продовження російської агресії проти суверенної Української держави. Російська Федерація має понести відповідальність за свої протиправні дії. Повна і всеосяжна ізоляція Росії від усіх сфер має бути частиною реакції світу. Цим листом ми закликаємо призупинити участь Росії в Європейській зоні вищої освіти (EHEA) і припинити всю співпрацю з Росією, в тому числі в освітній сфері… Хоча система вищої освіти не може бути центральною в намаганнях Росії підірвати Українську державу, але вона все одно є частиною її державного апарату. Це сприяє російській військовій техніці та підготовці кадрів, які служать у російській армії. Це також пропагує збочене трактування історії, що його просуває російський уряд, щоб виправдати незаконні акти агресії своїх військових».

З подібними вимогами звертався до світу Національний фонд досліджень України, вимагаючи від урядів негайного розірвання всіх зв'язків з російськими науковими структурами. «Ми закликаємо припинити будь-яку співпрацю з усіма представниками режиму Путіна; припинити будь-яку співпрацю з вищими навчальними і науковими закладами Росії та всіма відповідними представницькими асоціаціями; припинити участь Росії в Європейській зоні вищої освіти; припинити членство російських інституцій в ЄУА та ЄВРАШЕ; припинити членство російських агенцій та установ в ENQA та EQAR; припинити членство Росії в усіх глобальних та міжнародних організаціях, мережах та асоціаціях вищої освіти; забезпечити повну ізоляцію Росії від цивілізованого демократичного світу», — йдеться в заяві НФДУ.

Також Національний фонд досліджень підготував лист до вчених Росії — зацитуємо його частину мовою оригіналу: «После начала Россией преступной агрессивной войны против нашей страны каждый день гибнут мирные жители: дети, женщины, старики. Украинские города и села военные преступники российской армии уничтожают ракетами, артиллерией, бомбежками, стрельбой из «градов» по жилым кварталам. Каждый день творятся страшные преступления против человечности, которые ничем не уступают осужденным на Нюрнбергском международном трибунале преступлениям гитлеровских нацистов.

Военнослужащие Российской армии по приказу государственного руководства вашей страны проводят открытый геноцид украинского народа, объединенного сейчас в ненависти к оккупантам и готовности противостоять им.

Да, нет сомнения, что наука должна быть вне политики. Но наука не может быть вне человеческой морали и норм современной цивилизации, ученые не могут молчать, когда их государство является организатором геноцида. Своим молчанием Вы уподобляетесь ученым Третьего Рейха, которые не просто молчали, зная о Холокосте и всех преступлениях Вермахта и СС на оккупированных территориях, но и способствовали им своими научными разработками. После крушения нацизма они расплатились за это презрением своих зарубежных коллег и потомков.

Если не хотите для себя подобного позора и вам дорога научная репутация, Вы не должны молчать, какими бы репрессиями ни угрожала тоталитарная путинская диктатура. Выступите открыто против войны и преступлений российских оккупантов, откажитесь от любых научных разработок военного или двойного назначения, потребуйте немедленно прекратить агрессию против мирной Украины!».

У підсумковій частині листа наші науковці додали: «з надією на Вашу честь». Та чи є честь у російського суспільства, його інтелігенції та наукової спільноти? Зараз багато хто виступає нібито проти війни Росії в Україні, хоча ще вісім років тому дотримувався абсолютно протилежної позиції. Науковець Андрій ТАРЄЄВ написав у Facebook, що 8 березня спілка ректорів російських університетів, президія РАН та низка науковців відкрито висловилися на підтримку російської війни проти України. Хоча, як відомо, її так у РФ не називають. «Усі ці звернення свідчать, що наука не є поза політикою і що вимоги (щодо ізоляцій Росії. — Ред.) є виправданими. Ба більше: неіндексування чи неприйняття статей за ефектом незіставне з прямою підтримкою операції з фізичного знищення окремої країни та її народу», — додав учений.

РЕАКЦІЯ СВІТУ

Що маємо наразі? Від співпраці з росіянами відмовилася Європейська комісія, яка оголосила про призупинення зв’язків з російськими організаціями в галузі інновацій і технологій. Зокрема, призупинено підготовку грантової угоди для чотирьох проєктів програми Horizon Europe, в яких беруть участь п’ять російських дослідницьких організацій, зазначено на сайті Єврокомісії. Крім того, Європейська комісія призупиняє виплати російським організаціям у межах наявних договорів. Нових угод укладати також не будуть.

Незалежна американська компанія Clarivate Analytics, яка керує базами даних, інформаційними системами та колекціями з інтелектуальної власності, заявила, що підтримує прохання українських дослідників і призупиняє рецензування нових журналів із Росії на своїй платформі Web of Science.

Міносвіти повідомляє, що Європейська організація з ядерних досліджень CERN зупинила співпрацю з РФ та її установами і скасувала статус спостерігача для РФ.

Освітні платформи Coursera та EdX припинили співпрацю з Російською Федерацією.

Національний центр наукових досліджень Франції (CNRS) призупинив усі нові форми наукової співпраці з Росією.

Всеєвропейська федерація академій наук ALLEA, яка об'єднує понад 40 академій наук країн Європи, призупинила членство в цій організації Росії та Білорусі у зв'язку з військовим вторгненням РФ в Україну.

Наскільки ефективні ці заходи для повної ізоляції Росії від міжнародного наукового середовища? Андрій Тарєєв вважає, що цих заходів не досить, є ще багато методів і засобів, які не задіяні для ізоляції Росії. «По-перше, немає реакції на заяви спілки ректорів, президії РАН та інших установ, у яких вони відкрито підтримали війну Росії проти України. Такою реакцією мало б стати припинення міжнародної співпраці та проєктів з цими установами. По-друге, існує значна частина науковців, які працюють на Заході і при цьому підтримують правлячий російський режим. Ця проблема залишається нерозв'язаною. По-третє, серія фондів заявляє про підтримку як українців, так і росіян, опозиційних до режиму. Як на мене, це неправильно, оскільки ризики є непорівнюваними. Перші зазнають прямого ризику для життя — другі, як правило, ні. До того ж, це такий собі спосіб урівняти агресора та жертву, чого робити не слід. Загалом санкції в науці мають бути індивідуалізованими і прямо залежати від особистої позиції науковця. Причому позиція має бути врахована за тривалий час, оскільки, цілком імовірно, невдовзі ми побачимо масове перефарбовування і серед науковців, щоби уникнути санкцій та обмежень. Але це, звісно, ідеальний підхід, до якого навряд чи дійдемо».

Попри це, робота триває. Так, доцент кафедри математичного моделювання і штучного інтелекту Національного аерокосмічного університету Дмитро Чумаченко підготував листа від наукової спільноти України до світових учених з проханням заблокувати фінансування російської науки. Наразі його підписали понад 15 тисяч науковців із різних країн світу. Так чи інакше, правда на нашому боці. А демократичний світ не може стояти осторонь і мовчки спостерігати за тим, як Росія знищує Україну.

 

Інна ЛИХОВИД, «День»
Рубрика: