Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Секс на службі... бюджету,

або Про те, як Іспанія збільшує свій річний прибуток
21 серпня, 1998 - 00:00

У країні, за різними даними, проституцією займаються від 300 до 400 тисяч осіб обох статей. У середньому кожна із них заробляє понад дві тисячі доларів на місяць. Минулого року різні періодичні видання тільки від публікації оголошень відповідного змісту отримали понад 114 мільйонів доларів, або п’яту частину надходжень, виручених ними від усієї реклами. Певний прибуток приносять кіно- й відеозали, у яких демонструються виключно порнофільми. 1995 року, наприклад, 678.545 осіб подивилися 545 найменувань порнопродукції (в основному — відеофільми, причому 90 відсотків — імпортного виробництва). Сумарні надходження перевищили 1,5 мільйону доларів від перегляду кінофільмів і 100 мільйонів доларів — відео.

Останнім часом з’явилася ще одна стаття прибутку в цій галузі. Йдеться про еротичні ресторани. Очевидно, не бажаючи відставати від інших країн Європи, іспанці вирішили заповнити прогалину, що існувала до останнього часу. Перші такі заклади з’явилися в Барселоні. Зараз їх там три. Нещодавно відразу два еротичні ресторани було відкрито й у Мадриді. За цілком помірну ціну — 25—30 доларів — клієнтові можуть запропонувати різноманітне меню, яке включає страву, що викликає відповідні зухвалі асоціації або своєю формою, або назвою. Тут же за окрему платню можна подивитися стриптиз у виконанні офіціанта (частіше за все) або офіціантки. Ці заклади користуються популярністю й потрапити туди можна тільки за попереднім записом.

Заповзятливі ділки від секс-бізнесу прагнуть використати в своїх інтересах і національні традиції. Зокрема, напередодні весілля наречений або наречена влаштовують відповідно «парубоцьку забаву» або «дівичник»— своєрідне прощання з холостяцьким життям. Вже з’явилися спеціалізовані агенції з організації таких вечорів, які включають у себе обов’язковий стриптиз. Зрештою в Мадриді відчинено ресторан виключно для дам, у якому відвідувачок обслуговують оголені чоловіки.

Не можна не сказати й ще про одну прибуткову статтю. Щорічно іспанці витрачають 200 мільйонів доларів на «забезпечення безпеки сексу», тобто придбання різних протизаплідних засобів.

Підготував Мирослав АНДРОС
Газета: 
Рубрика: