Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Що ми куримо?

21 листопада, 1997 - 00:00

Якщо всі цигарки, що випалюються у світі за добу, уявно з'єднати в одну "світову" сигарету, то її діаметр - прпиблизно 300 метрів. Од неї стільки диму, скільки від півмільйона легкових автомобілів. В Україні палять майже 7 мільйонів чоловік, котрі через свої легені пропускають понад 80 тонн канцерогенної смоли за рік. Зменшення цієї маси хоч би на третину за рахунок підвищення якості сигарет скоротило б ризик раку легень та інших захворювань.

За 20 років безперервної любові до сигарети "середній" курець (одна пачка на день) прокурює вартість легкового автомобіля типу "Таврія" або "Жигулі". За цей же період свідомо вводить у свій організм 150 грамів чистого нікотину та 2 кілограми канцерогенної смоли. Якщо вірити рекламному твердженню, що кілька сигарет здатні отруїти коня, то випалене людиною за рік згубило б все поголів'я коней у Європі.

Прикметним є внесок курця в екологію й кисневий баланс атмосфери. За ті ж 20 років він умовно спалює 50 дерев, які дають целюлозу для виробництва паперу й картону, з яких виготовляються сигарети й упаковки для них. Така кількість дерев постачає в атмосферу за рік 100 кілограмів кисню або четверту частину всієї маси цього газу життя, споживаного людиною за рік.

В. МОГИЛА
Газета: 
Рубрика: