Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Скелі, дуби-патріархи і... залишки палацу

Чим приваблює туристів Тетерівська ОТГ
28 вересня, 2018 - 10:48

Нині об’єднані територіальні громади Житомирщини активно працюють над розвитком туризму у своїх населених пунктах. Бо ж зрозуміли, що це сприятиме не тільки розвитку територій, а й приноситиме прибутки до місцевих бюджетів. Серед тих ОТГ, які за вагомої підтримки житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування створили свої туристичні маршрути, є і Тетерівська ОТГ, до складу якої входять чотири сільські ради: Тетерівська, Денишівська, Корчацька, Буківська.

Туристичними «родзинками» багате село Дениші, яке розташоване на скелястому березі річки Тетерів за 20 км від Житомира. Село відоме з XVIII століття, з 1903 року належало родині Терещенків, які 1911-го побудували тут палац. Саме цей палац, вірніше, залишки будівлі хочуть побачити більшість туристів, які бувають в цих краях. Від палацу збереглася вежа, частина західної стіни і невеликі сходи, а внутрішні стіни знищені майже вщент. Будинок був двоповерховий, зовні оздоблений ліпленням, орнаментом і колонами. Обабіч головного входу збереглися барельєфи. Будівля була створена за проектом архітектора Павла Голландського. Палац зводили за допомогою нових для того часу технологій: використовувався бетон і червона цегла, а фігурні елементи в оформленні створювалися за допомогою тиньку.

У революційний час 1917 року палац було розграбовано. Легенди про те, що підлога його була всипана золотими монетами, та про інші дивовижні предмети розкоші й досі переповідають місцеві жителі. Либонь, маєток і розбирали найперше тому, що прагнули відшукати скарби Терещенків...

Туристичний маршрут, розроблений у Тетерівській ОТГ, пролягає і до села Тригір’я, що за 3 км від Денишів. Тут діє Тригірський чоловічий монастир, історія якого сягає шістнадцятого століття.

Оглянувши архітектурні пам’ятки, водночас переконуєшся, що гармонії навколишнім краєвидам надає дивовижна природа. Справжнім скарбом цих місць є мішані ліси, цілюще повітря, річка, неповторні скелі. Туристи можуть побачити й доторкнутися до 500-річних дубів, насолодитися відпочинком на мальовничих берегах Тетерева. До речі, це курортна зона, неподалік розташований санаторій. А ще Дениші називають Меккою скелелазів. Велично виглядають гранітні скелі, які сягають заввишки до 30 метрів. Тож для тих, хто захоплюється альпінізмом, є можливість сходження на природні скелі.

У Тетерівській ОТГ прагнуть розвивати свій туристичний потенціал, популяризуючи цікаві місця та архітектурні пам’ятки громади. Так, минулого місяця участь у «Ярмарку туристичних пропозицій», що його проводив житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування, дала змогу показати напрацьовані туристичні маршрути для туроператорів і представників туристичних агентств. Розробили в громаді й веломаршрут, який сполучає туристичні об’єкти ОТГ в єдиний потік. Маршрут пролягатиме через Тетерівку, Перлявку, Корчак, Дениші, Буки, Тригір’я та Високу Піч, охопивши фактично всі населені пункти громади. А невдовзі, 22 вересня, і для місцевих жителів, і для гостей буде нагода цікаво провести час у селі Перлявка Тетерівської ОТГ на першому рибному фестивалі Fish Food Fest, де відбудуться змагання рибалок, кулінарні майстер-класи й багато інших цікавих подій.

Оксана КЛИМЧУК, Житомирська область, фото автора
Газета: 
Рубрика: