Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Смачно і… безпечно

В Україні встановили суворіші вимоги до продуктів дитячого харчування
11 березня, 2010 - 00:00

Днями Верховна Рада України прийняла проект Закону «Про внесення змін до закону «Про дитяче харчування», який посилює вимоги до виробництва продуктів для дітей. Відтепер виробники не мають права використовувати сировину, яка отримана з генетично модифікованих організмів або містить гормональні препарати, антибіотики, важкі метали, пестициди, радіонукліди та інші небезпечні для здоров’я дитини речовини. Серед компонентів, які заборонені у виробництві дитячих продуктів, — штучні ароматизатори, барвники, підсолоджувачі (окрім продуктів, що виробляються для дітей, хворих на цукровий діабет), консерванти, стабілізатори, підсилювачі смаку та аромату, суміші спецій і прянощів, до складу яких входять недозволені харчові добавки, а також певні види жирів, наприклад, маргарину, спреду, бавовняного масла, масла з кунжуту тощо. Окрім того, вводиться заборона на використання м’яса механічної обвалки, шкіри свинячої, окремих видів субпродуктів, соєвого білка і т. д. у виробництві продуктів прикорму, що виготовляються на основі м’яса. Заборонено також використовувати м’ясо або рибу, що були повторно заморожені.

— Ті виробники, які дбають про свою репутацію і відповідальні перед своїми споживачами, будуть враховувати усі положення закону без винятку, — запевнила «День» представник компанії «ХіПП Україна» Світлана Доценко. — Наша компанія позитивно оцінює новий закон про дитяче харчування, який не тільки посилює вимоги до виробництва дитячих продуктів, а й знімає заборону на використання крохмалю та пшеничного борошна у них. Адже ці компоненти вкрай необхідні у раціоні малюків. Заборона на використання крохмалю та пшеничного борошна у дитячому харчуванні міститься у cтатті 9 чинного Закону України «Про дитяче харчування», який діє з 2006 року. У цій статті закралася помилка, через яку у липні 2009 року було відкликано декілька сертифікатів відповідності компаній-виробників дитячого харчування. Так, замість заборони використовувати крохмаль харчовий та борошно пшеничне під час виготовлення лише м’ясних продуктів дитячого харчування, стаття забороняє використовувати ці складові під час виробництва всіх продуктів дитячого харчування. Але це могло б призвести до того, що з полиць українських магазинів зникло 60% асортименту дитячого харчування, зокрема деякі молочні суміші, каші, печиво та деякі фруктово-овочеві пюре. Тому так необхідно було переглянути закон і внести до нього зміни, бо поки що Україна — єдина у світі, де ці необхідні для повноцінного розвитку дитини компоненти заборонені до використання.

Новий закон, з одного боку, має посилити якість дитячих продуктів. А з іншого — чи готові вітчизняні виробники до таких змін, адже заборона низки компонентів потребує нових підходів до виробництва, а відповідно, — і значних капіталовкладень...

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: