Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сміливість говорити та спільно діяти у часи війни

Проведено Форум міжнародного партнерства для бібліотек
22 листопада, 2022 - 09:45

Кілька сотень бібліотек повністю знищені або пошкоджені через ракетні обстріли Росії в Україні. Щоб відновити їх, нам потрібні міцні партнерства та «бібліотеки посестри» з дружніх бібліотек Європи та світу.

Командою БФ «Бібліотечна країна» у рамках проєкту “Lib:продовження” організовано бібліотекарів до участі у Форумі міжнародного партнерства.

Фондом було отримано 147 реєстраційних заявок від учасників з усього світу та України. Попри складну ситуацію з аварійними відключеннями електроенергії в Україні зустріч відбулася 17 листопада 2022 в прямому ефірі з понад 80 учасниками Форуму – з Естонії, Молдови, Латвії, Литви, Польщі, Великобританії, Німеччини, Хорватії, Іспанії, Нідерландів, Угорщини, Румунії, Чехії та України.

Із вітальним словом до заходу приєдналися голова БФ «Бібліотечна країна» Ігор Степурін, програмна менеджерка The Black Sea Trust for Regional Cooperation Німецького фонду Маршалла Ірина Хомяк. Про незламність бібліотек України, впроваджені акції, неймовірну кількість пропозицій підтримати бібліотечну спільноту від закордонних колег, а також про партнерську ініціативу «Фонд підтримки бібліотекарів» розповіла учасникам заходу Президентка ВГО «Українська бібліотечна асоціація» Оксана Бруй.

Першогочергово і важливо було донести міжнародній аудиторії ситуацію з українськими бібліотеками в часи війни. Найбільш емоційною і відвертою була презентація виконавчої директорки БФ «Бібліотечна країна» Люсьєни Шум, яка розкрила гостям ситуацію з геноцидом української культури, що відображається не лише в обстрілах інфраструктури, а й в умисному знищенні українських книг. Доповідачка окремо повідомила про болючі втрати життів серед колег-бібліотекарів та про людей зі сфери культури, які були чи перебувають в полоні або є досі безвісти зниклими.

Були почутими на Форумі також представники вже двічі переселених з 2014 року, фізично знищених, пошкоджених бібліотек різних регіонів України. Мали можливість говорити безпосередньо про вектори міжнародної співпраці та очікування від партнерств керівниці бібліотек України: Наталія Петренко, директорка  Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, Марія Починкова, в.о. директорки ДЗ "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка", Юлія Василенко, директорка Донецької обласної бібліотека для дітей, що повністю зруйнована в Маріуполі, Інна Аліференко, керівниця КЗ "Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка" (бібліотека постраждала внаслідок ракетних обстрілів).

Важливо було дати слово колегам для освітлення на міжнародному рівні роботи бібліотек з вимушено переміщеними українцями. Презентацію робила Надія Кіндрись, заступниця директора Львівської обласної бібліотеки для дітей. Вони створили Steam-лабораторію Pidzemka - простір у підвальному приміщенні, що дає можливість працювати з дітьми навіть під час повітряних тривог, а також впроваджують проєкт «П’ята стихія» з інформаційно-психологічної безпеки для дітей та підлітків ВПО, які опинилися у Львові під час війни.

Секцію доповідей про міжнародні проєкти та готовність допомагати Україні та її бібліотекам відкрили гості. Першою мала слово Ізобель Хантер, виконавча директорка організації «Libraries Connected», Лондон, Великобританія. Гостя висловила свою повагу всім бібліотекарям України та відзначила, що бібліотеки Великої Британії підтримують мешканців з  України книгами, привітальними сесіями та підтримкою в пошуку роботи, пільг. Колеги з Британії констатують, що бібліотеки хочуть проводити місцеві заходи, присвячені українській та європейській культурі та цінностям свободи та дружби. Відкрито заявили, що мають бажання «подружитися» з українськими бібліотеками, обмінюватися ідеями та працювати разом, щоб колеги з бібліотечної спільноти не відчували себе самотніми, а мали підтримку усієї бібліотечної спільноти.

Повідомлення до Форуму зі словами підтримки та готовністю співпрацювати також мали Дзідра Шміта, директорка Ризької центральної бібліотеки, Віргінія Сведєне, координаторка освіти дорослих у Публічній бібліотеці Паневежиського повіту Габріеле Петкевичайте-Біте у Литві, Ольга Матасарі, координаторка проєктів Асоціації бібліотекарів з Республіки Молдова, з Кишинева. Колеги з країн Європи ділилися реалізованими ініціативами на підтримку українців, які перебувають у їхніх країнах, та ділилися контактами для безпосереднього спілкування з українцями для спільних проєктів.

Секцію українських бібліотечних фахівців, які працюють або проходять стажування при бібліотеках за кордоном під час воєнного стану в Україні відкрила Ольга Зубренко, провідна бібліотекарка Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки, вона представила свій досвід стипендіальної підтримки в Німеччині.

Учасники Форуму отримали можливість безпосередньо донести інформацію про свій стан, озвучити потреби та очікування від партнерських відносин, розширити свої контакти. Та попри все – запевнити колег із-за кордону про готовність буди рівносильно надійними партнерами як під час так і після завершення війни на важливому етапі відбудови та відновлення.

Запис зустрічі можна переглянути тут

Контакти: Благодійний фонд «Бібліотечна країна», www.livelibrary.com.ua

Рубрика: