Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сонце, вітер, дощ — і головний біль

Чому важливо досліджувати метеочутливість людини та знати, як організм реагує на зміни погоди
18 жовтня, 2012 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У нашому лексиконі слово «метеозалежність» з’явилося зовсім нещодавно. Його поширення співпало із таким процесом на Землі як зміна клімату. На побутовому рівні метеозалежність сприймають як реакцію організму на зміни погоди та на магнітні бурі. Проте насправді метеозалежність є дисфункцією організму, що не залежить від пори року чи часу доби. Її природа і вплив на людину — мало досліджені. Одним із перших в Україні почав вивчати цю особливість нашого організму — диференційну метеочутливість — доктор біологічних наук, біофізик, біокібернетик, професор кафедри фізичної реабілітації Національного технічного університету України «Київський політехнічний університет» Юрій ГОРГО.

— Юрію Павловичу, чи можете ви розповісти про те, яка природа метеозалежності? Чому одні люди реагують на зміни погоди, а інші — ні?

— Є таке поняття як метеочутливість. Тобто одні люди чутливі до метеоумов, а інші нечутливі. Залежність від впливу може бути як позитивною, так і негативною: у людини може боліти голова, а може й підвищуватися настрій. Природа метеозалежності різна, але, насамперед, вона пов’язана із змінами клімату. Як відомо, клімат складається мінімум із двох факторів. Перший — метеорологічний фактор, обумовлений впливами кліматичних умов — швидкістю вітру, температурою, атмосферним тиском, вологістю тощо. Ще є геофізичні фактори, до яких належать зміни характеристик магнітного поля Землі (це відбувається під впливом магнітних бур), також зміна гравітації Землі, яка відбувається під впливом Місяця, чи такі характеристики, як коливання атмосферного тиску чи вологості повітря (це пов’язано із сонячним вітром). На геофізичні фактори раніше не надто звертали увагу, бо вважали, що вони — не важливі. Але це не так, тому що іноді буває, що клімат — чудовий, погода — гарна, але при цьому люди себе почувають не так, як завжди — геомагнітні бурі суттєво змінюють самопочуття людини. При цьому метеорологічний вплив та геофізичні фактори не завжди взаємозв’язані. Віддиференціювати, який фактор передусім впливає на людину особисто, визначити цей вплив, а потім якимось чином захиститися від нього — це завдання, яким я займаюся.

— Які методи при цьому ви використовуєте?

— Потрібно робити дуже складні експерименти: моделювати фактор впливу, ставити експерименти з тваринами, з людьми, визначати, групувати людей за певними ознаками відповідно до певних змін... Потім ці зміни треба «намацати» — зрозуміти як і де вони можуть проявлятися. Бо вони можуть проявлятися теж по-різному: є такі, які можна виміряти і побачити — артеріальний тиск, почервонінням на шкірі, зміни серцебиття, а є так звані внутрішні зміни — зміни обміну речовин, поведінки чи емоційного стану людини. Все це впливає на життєздатність людини, на її функціональні стани.

— Які фактори сильніше впливають на людину — метео- чи геофізичні?

— На кожну людину — індивідуально. Серед метеофакторів найбільш суттєві — це зміни температури, швидкість вітру. У великих містах вітер обходить великі будівлі та створює певні умови — атмосферний інфразвук, який суттєво впливає на зміну характеристик людини. У великих містах метеозалежність проявляється частіше, ніж у малих містечках та селах — тому що там великі будівлі. Раніше на інфразвук не звертали уваги, тепер його вплив активно вивчають.

Також у зв’язку з тим, що підвищується активність Сонця, яка цьогоріч найвища за останні 12 років (вона взагалі має 12-річний цикл, з наступного року почнеться спадання), то збільшується кількість електромагнітних викидів у бік Землі. Маю на увазі корпускулярні викиди — частинки Сонця, що летять у бік Землі і називаються сонячним вітром. Він часто змінює, збурює магнітне поле Землі — так виникають магнітні бурі. До речі, вони частішають під час активності Сонця, та є інтенсивнішими. І в цьому році ці зміни є дуже значними...

— Чи залежить метеочутливість від фази Місяця?

— Так, залежить. Наприклад, візьмемо повний Місяць. Він повертається до нас одним боком — маємо таке розташування Сонця, місяця і Землі, що ми повністю бачимо його одну сторону. Повний місяць — це фаза, коли він повністю освітлений. Отже, при цьому відбувається й величезне освітлення Землі — раз на 28 днів — що викликає в людей неприємні відчуття... Ви знаєте, що в темряві спати краще, ніж при світлі: світло збуджує людину та тривожить її, тому під час повного місяця люди відчувають тривожність (також і вдень). Другий факт — це те, що Місяць при цьому стає інтенсивніше впливати на Землю, а, відповідно, й на все живе як механічне ціле. Тобто змінюються гравітаційні характеристики Землі. Гравітаційні впливи Місяця полягають в тому, що змінюються припливи, відпливи в морях, океанах. Також це відбувається в людині, адже ми на 80% складаємося з води... На жаль, суттєво це питання ніхто не вивчав.

— Ви розповіли, що є люди нечутливі до кліматичних змін. Яка причина цього — гарне здоров’я?

— Ні, в них просто інша функціональна організація — в кожної людини вона своя. Точно можу сказати, що на розвиток метеозалежності суттєво впливає ще й віковий фактор: ця дисфункція може проявлятися в людини з віком, тому що коли організм старішає, характеристики людини суттєво змінюються — і фізичні, і біохімічні. В дитинстві люди інтенсивніше ростуть, організм інакше розвивається. Потім накопичені в дитинстві параметри знаходяться в оптимальному режимі, коли людина сама себе дуже добре регулює, і тільки після 35—40 років, коли в людини починаються зворотні фізіологічні зміни, спостерігається змінене сприйняття факторів зовнішнього середовища. Це пов’язано з тим, що в людини змінюються внутрішні характеристики: відбувається засалювання кровоносних судин, даються взнаки негаразди, пов’язані з отруєнням, хворобами — все це накопичує негативні фактори. Саме тому організм починає по-різному реагувати на одні й ті ж зовнішні впливи. У кожної людини — свої прояви. Впливають також і соціальні аспекти, є залежність навіть і від місця розташування країни: буває, що в своїй країні людина почувається добре, а приїхала до іншої — погано, і навпаки. Причини — геофізичні зміни, що є адекватними чи неадекватними до її функціонального стану.

— Яким може бути позитивний вплив метеозалежності на людину?

— Може підвищуватися її настрій чи активність. Наголошую, що зміна фізичних характеристик Землі впливає не тільки на людину. Це стосується також тварин і рослин. Ми живемо в умовах Землі, тому повинні призвичаїтися до них. Але якщо вони різко змінюються, то швидко це зробити неможливо.

— Чи потрібно людині підбирати різні методи лікування головного болю, коли він виникає через втому, і коли — через магнітні бурі?

— Обов’язково вони повинні бути різними, тому що різні причини. Для цього потрібно знати цю причину, цікавитися нею. Тобто бути зацікавленим у розумінні свого організму. І вже після цього шукати препарати, які б допомогли в таких випадках, або застосовувати різні методи не медикаментозного впливу на організм. Треба використовувати методи, які використовували в старовину — тоді люди не користувалися пігулками, але підтримували себе в нормі. Також є методи реабілітації, які треба знати, якщо в цьому є твоя особиста зацікавленість: фізичні навантаження, медитація тощо... Все треба підбирати індивідуально. Якщо ж зацікавленості особистої немає, то ніяк ви собі не допоможете.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: