Днями за оперативними каналами Міжнародного епізоотичного бюро до України надійшла інформація про те, що в Італії, Чехії та Німеччині зареєстровано спалахи захворювання на чуму свиньми. Раніше повідомлялося про кінську чуму у Верхній Вольті, хворобу птахів у Англії та Північній Ірландії тощо.
У цьому переліку повідомлень фахівців Державного департаменту ветеринарної медицини Мінсільгосппроду України передусім цікавить так звана спонгіформна енцефалопатія, або "сказ" великої рогатої худоби, котрий поширився в Англії, Франції, Швейцарії, Португалії. Нещодавно це захворювання зареєстроване й у Голландії, звідки останніми роками до України було завезено чимало ялових корів породи голштинів. Зараз очікується відповідь на запит: чи не надходила до нас худоба з тієї ферми, де знайдено інфекцію?
Реакцією ветдепартаменту на несприятливу епізоотичну обстановку у розвинутих європейських країнах є не тільки стурбованість. З січня цього року головним ветінспектором країни Павлом Достоєвським накладено заборону на ввезення до України імпортних сосисок, а також фаршів, субпродуктів з усіх видів тварин і птахів (розпорядження №15-2/19 від 22.01.97). Вказаний захід покликаний захистити територію України від занесення інфекції з продуктами тваринництва (включаючи заходи з попередження хвороб, спільних для тварин та людини).
"СКАЖЕНА" КОВБАСА - КОНТРАБАНДОЮ
- Заборона стосується не лише сосисок, але й усіх видів варених ковбас, - уточнив у розмові з кореспондентом "Дня" заступник начальника Головного управління ветмедицини Володимир Горжеєв. - Їх, починаючи з січня, якщо і ввозять, то лише незаконно. До речі, за українськими ГОСТами сосиски значаться продуктом, що скоро псується, і який потрібно реалізувати протягом 48 годин з моменту виготовлення (це попри технології вакуумного упаковування, котрі широко застосовуються, та інші способи тривалого зберігання продуктів! - прим. авт.) Імпортні ж сосиски можуть іноді "теліпатися" у дорозі біля півроку, багаторазово розморожуватися і знову заморожуватись при реалізації. Так що важко встановити, який продукт і якої якості ми з вами споживали. Стосовно фаршів, то - даруйте - цей продукт ніде у світі не експортується! Адже для того, щоб визначити, з якого м'яса виготовлено фарш і що до нього домішано, потрібні складні, дорогі й тривалі за часом дослідження. Хто їх сплатить? І в ім'я чого все це потрібно затівати? Субпродуктами теж ніхто у світі не торгує. А в Україні вимоги на них відсутні.
В. Горжеєв запевнив, що з прийняттям заборони через кордон вказані продукти не проходять. Якщо ж вони й трапляються на прилавках то це або досічневі запаси, або контрабанда.
Свою заборону управління ветінспекції розіслало у 18 різних інстанцій - до міністерства охорони здоров'я, транспорту, торгівлі, державної митної служби, СБУ, МВС, Державний комітет у справах захисту прав споживачів тощо. Однак, як може переконатися рядовий споживач, імпортних ковбас і сосисок на прилавках не поменшало.
ЗАБОРОНА? ЧУВАЛИ...
Як вдалося з'ясувати у Київської митниці, там про заборону на варені ковбаси знають. Однак, у розмові з кореспондентом "Дня" заступник начальника митниці Сергій Терещенко висловив приватну думку, засумнівавшись, чи має право ветдепартамент накладати заборону на ввезення будь-якої групи товарів до країни взагалі. На думку Терещенка, це - компетенція Кабміну. Ветеринари ж мають право заборонити імпорт тих же сосисок лише з якоїсь конкретної держави, підкріпивши своє рішення документами про дійсно несприятливу ветобстановку у даній країні. На конкретне ж запитання: чи розмитнюють сьогодні у Києві сосиски, п. Терещенко відповіді не дав, так що можна лише здогадуватись, як реагує на заборону митна служба.
Начальник відділу якості Управління у справах захисту прав споживачів Київської міськдержадміністрації Раїса Шаравіна повідомила, перевіряючи магазини на предмет торгівлі забороненими продуктами, для їхньої служби важливо не те, коли товар потрапив до країни, а який термін його придатності і звідки він прибув. Так, на сьогодні заборонено торгівлю яловичиною та виробами з неї з Франції, Великої Британії, Швейцарії, Німеччини, Португалії, Нідерландів; свининою з Німеччини, Нідерландів, Італії, Чехії; птицею з Великої Британії та Північної Ірландії. На думку Раїси Ігорівни, у місті імпортних сосисок стало менше, аніж раніше, можливо, це таки пов'язано із забороною на їхнє ввезення. Скільки точно накопичилося сосисок, ковбас і фаршів у київських холодильниках - визначити важко. На думку, "захисту споживачів", їх вистачить у місті, приблизно, до серпня, після чого у завезених продуктів мають закінчитися терміни зберігання.
Таким чином, дієвість січневої заборони управління ветінспекції можна буде оцінити лише наприкінці літа, коли сосиски, що зберігаються, наперекір держстандартові, півроку, вже не матимуть останнього "алібі". Однак, можна не сумніватися, що до цього часу або "ковбасники" знайдуть інший прийнятний спосіб обійти заборону, або... у Європі покращиться епізоотична обстановка.