Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Спорт має стати звичкою

Найкраща профілактика хвороб хребта — постійні фізичні навантаження
13 березня, 2009 - 00:00

За даними медиків, за останні кілька років значно зросла кількість людей, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом. Попри на різноманітність фармакологічних засобів і застосування нових методів лікування, хворих на остеохондроз і сколіоз дедалі більшає. В Україні серед дітей шкільного віку до 90% мають різні види порушень осанки, а у 20% з них діагностують сколіоз. Що ж призводить до такої кількості невтішних діагнозів, чому проблеми з головним стовбуром життя охоплюють все більше людей та як цьому запобігти, «Дню» розповів заслужений тренер України з академічної греблі, засновник власної методики лікування хребетних захворювань В’ячеслав ЄВМІНОВ.

— В’ячеславе Володимировичу, чи тільки малорухливий спосіб життя є головню причиною порушень осанки в дітей та дорослих?

— Найбільш поширеними факторами, які призводять до хвороб хребта, є малорухливий спосіб життя та невдало організована фізична праця чи професійний спорт. До того ж варто враховувати, що у більшості людей сидячий спосіб життя. На робочому місці за комп’ютером, біля робочого станка чи за касою в супермаркеті — в положенні сидячи, відбувається багато рухів руками. Таким чином відповідна група м’язів плечового поясу перебуває у постійній довготривалій напрузі — звідси хронічна втома, а згодом і дисфункція цих м’язів.

— Які наслідки для людського організму має скривлення хребта?

— На жаль, більше ніж люди думають. При деформації хребта зазнають порушень майже всі органи. Так, порушується функція легенів, зазнає змін вегетативна нервова система, разом з тим від хребетних скривлень чи патологій потерпають серце, печінка, нирки. У жінок починають з’являтись скарги на гінекологічні захворювання. У багатьох може різко погіршитись гострота зору. На жаль, нині ці хвороби стають невід’ємною частиною життя майже кожної сім’ї в Україні та за її межами.

— Які види лікування болей у спині існують та як запобігти їхній появі?

— Я не відкрию секрет, якщо скажу, що краще запобігти хворобі, ніж її лікувати. Профілактика у вигляді постійних фізичних вправ — чудовий, дешевий та доступний усім спосіб запобігти негараздам зі спиною. Однак, на жаль, більшість людей розуміють це тоді, коли вже потрібне активне лікування, а не профілактика. Найголовнішим лікарем опорного стовбуру та фактором, який відновлює втрачені функції, є рух. Проте як ми живемо? Цілий день сидимо на роботі, а коли повертаємось додому — прагнемо швидше сісти, чи лягти — відпочити. Як наслідок — розвивається абсолютна гіподинамія. І це дуже сильно руйнує наше здоров’я. Що ж до лікування, то одного рецепту для всіх тут бути не може. У кожному окремому випадку потрібна консультація фахівця, який діагностує хворобу та призначить терапію.

— Яка категорія населення найчастіше всього має проблеми з хребтом?

— Близько 80% порушення осанки трапляється у дітей у віці 10—14 років. Одною з головних проблем сучасних дітей є те, що практично з шести років і до повноліття більшу частину дня, а це 8-9 годин на день, вони проводять у сидячому положенні — за столом, партою, перед телевізором, комп’ютером. Віртуальний світ поступово витісняє у дитини життєво необхідну потребу в русі, як наслідок — у дитини розвивається гіподинамія, відповідно, знижуються адаптаційні можливості організму до навантажень, розвивається тугоподвижність у суглобах, порушується координація рухів. Батькам варто пам’ятати, що дефекти осанки та пов’язані з ними порушення неможливо виправити за допомогою звичайних фізичних вправ. Для з’ясування об’єму рухів необхідна консультація лікаря — ортопеда чи вертеброневролога.

— Чи є якісь особливі вимоги щодо харчування людей з подібними проблемами?

— Так, за останні роки науковцями доведено зв’язок між обмінними процесами в міжхребетних дисках і харчуванням. Справа в тому, що в основі дегенеративно-дистрофічних процесів у диску лежить порушення вуглеводного, мінерального та водно-сольового обміну речовин, кальцію та води. Тож харчування має забезпечувати покращення обмінних процесів у хребті. Для цього необхідні в достатній кількості вітаміни А, С, D, B1, мінеральні солі, кальцій, магній, марганець, кремній, цинк, хром, ензими, а також продукти, які мають органічні кислоти, мікроелементи, біологічно активні речовини та воду. Все це є у рослинних продуктах, рибі та молочних продуктах. Тому при хворобах попереку рекомендується дієта, яка на 10-30 % складається із кисломолочних продуктів та на 50-70% з овочів та фруктів, причому половина з них вживається у напівсирому вигляді. Необхідно також щодня вживати сухофрукти, каші та рибні страви. Враховуючи загальний стан організму, а особливо — системи травлення, призначати дієту повинен лікар.

— Завдяки яким вправам можна запобігти викривленню хребта у дітей та дорослих?

— Найперша умова — це щоб вони були. Що ж до вправ, то вони мають бути різноманітними, з певними розумними навантаженнями. Усі ми прекрасно знаємо ці вправи, оскільки в школі проходили їх на уроках фізкультури. Також для хребта дуже корисне плавання, яке допомагає хребет розвантажити. Зранку, коли прокидаємось, перед тим, як піднятись з ліжка, корисно спершу потягнутись. Що ж до кількості годин фізичних вправ, то оптимальний варіант — по дві години щодня. Але оскільки у наш час прогресу всі зайняті, в кожного обмаль вільного часу, то бажано хоча б годину щодня приділяти фізкультурі. Моя порада — не треба лінуватись. Ми кожного дня одягаємось, чистимо зуби, зустрічаємось з людьми, вирішуємо безліч питань, і це вже стало нашою звичкою. Те ж саме варто зробити і зі спортом.

Людмила МАЗУРЕНКО, спеціально для «Дня», фото автора
Газета: 
Рубрика: