Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Справа для переселенця

Відновлення бізнесу, перекваліфікація, громадські роботи — як на Донбасі працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб
11 листопада, 2015 - 10:51
ПЕРЕСЕЛЕНЕЦЬ З ДОНБАСУ ОЛЕКСІЙ ВЛАСНИМИ СИЛАМИ ВІДНОВЛЮЄ ПРИДБАНИЙ В ІНШОМУ РЕГІОНІ БУДИНОК. ПОРЯД ІЗ ПИТАННЯМ ЖИТЛА ГОСТРО СТОЇТЬ І ПРОБЛЕМА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ / ФОТО ОЛЕНИ ШУНЬКИНОЇ

Майже 40% вимушених переселенців — 595 тисяч громадян — переїхали до районів Донецької області, підконтрольних Україні. Такі дані озвучує директор Донецького обласного центру зайнятості Валентина Рибалко. Багато людей переселяються на неокуповані території Луганщини — там, за інформацією заступника голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Ольги Лішик, прийняли 232 516 переселенців. Частині цих людей на новому місці необхідна робота.

СИЛА — У ФЕРМАХ!

У Луганській області шукали роботу близько 3 000 переселенців. З них вже влаштували 737 осіб. «До Луганської області перемістилося багато бюджетних установ, зокрема правоохоронних. Їх співробітники залишилися на своїх посадах, — коментує Ольга Лішик. — Маємо підтримати наших людей — і переселенців, і місцеве населення — у відкритті бізнесу і у відновленні зруйнованих підприємств. Влада Луганщини розробляє генеральний план відбудови області. Нам допомагають міжнародні організації, зокрема структури ООН. Одним із аспектів є грантова підтримка малого бізнесу: допомога у відкритті тваринницьких ферм, аграрних підприємств, теплиць».

Загальна ситуація з безробіттям на Луганщині зараз погіршилася. Деякі великі підприємства, наприклад, содовий і нафтопереробний заводи у Лисичанську, припинили роботу через бої. Багато заводів працюють у позаштатному режимі. «Сподіваюся, встановиться мир, і великі підприємства відновлять роботу. Реконструкція і будівництво — наші основні завдання сьогодні», — переконана Ольга Лішик.

«ПРОБЛЕМА У НЕПЕВНОСТІ ЛЮДЕЙ»

У Донецькій області потребують роботи 12 тисяч переселенців, з них 7,5 тисячі звернулися до центрів зайнятості. Працевлаштували близько 1 200 громадян. 77 переселенців зайнялися власним бізнесом — завдяки програмам сприяння розвитку підприємництва. 353 громадянина пройшли навчання і отримали нову професію. Решту направили на тимчасові роботи.

Обласна служба зайнятості намагається максимально інформувати людей про способи знайти роботу. Проводять ярмарки вакансій, виїзні зустрічі у місцях компактного проживання переселенців — бо не всі мають кошти доїхати до центру зайнятості. Чиновники співпрацюють і з міжнародними організаціями. Програма розвитку ООН почала ініціативу зі створення робочих місць для переселенців. Для участі у програмі відібрали 12 підприємств, створили 169 робочих місць — щоправда, поки укомплектували 13.

«Серед проблем — обмежене коло вільних робочих місць і невідповідність професійного рівня переселенців вимогам роботодавців. Важливу роль відіграє невизначеність самих громадян щодо тривалості їх перебування на новому місці», — констатує Валентина Рибалко. Так чи інакше, підтримка переселенців, зокрема з роботою, стане величезним поштовхом для ствердження держави України у головах мешканців сходу.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День
Газета: 
Рубрика: