Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Старі питання нового опалювального сезону

Ціна стабільного тепла для держбюджету — 14 мільярдів гривень дотацій
8 жовтня, 2010 - 00:00

У зв’язку з різким похолоданням, Кабінет Міністрів України розпорядився безвідкладно розпочати опалювальний сезон. Відповідне прозпорядження днями зробив перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. Як повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра, відповідно до розпорядження, усім керівникам центральної виконавчої влади доручено негайно розпочати опалювальний сезон у житлово-комунальному фонді. І почати, в першу чергу, з об’єктів соціальної сфери — дитячих садків, шкіл та закладів охорони здоров’я.

Варто зауважити, що такі дії КМУ передбачені правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду, затвердженими указом Міністерства палива та енергетики й МінЖКГ. «Включення систем опалення здійснюється власниками теплових господарств за згодою з теплопостачальними організаціями при умові, що упродовж трьох діб середньодобова температура повітря не перевищувала 8ОC», — зазначається у нормативно-правовому акті.

А відповідно до даних Гідрометцентру, починаючи з 3 жовтня середньодобова температура в столиці тримається на рівні 6—8 градусів. І на потепління, як обіцяють синоптики, у найближчі 10 днів очікувати не слід.

Тож, тепловики Києва опалювальний сезон в столиці розпочали вже з 4 жовтня з підключення опалення в бюджетних установах: пологових будинках, школах, лікарнях, дитячих садках. А з 11-го обіцяють розпочати теплопостачання у всьому житловому фонді. Таку заяву днями озвучив голова правління ВАТ «Київенерго» Едуард Соколовський. Таким чином «Київенерго», зі слів Соколовського, планує закінчити підключення усього житлового фонду міста до 21 жовтня. Соколовський запевняє: опалювальний сезон пройде без ексцесів. Хоча й не заперечує факт вичерпання експлуатаційного ресурсу на більше як 50% використовуваних труб.

Проте є ряд регіонів, де початок опалювального сезону, як показали нещодавно озвучені перевірки Міністерства житлово-комунального господарства, явно під загрозою. Зокрема, до переліку таких проблемних міст увійшли Нікополь, Марганець, Дніпродзержинськ, Луганськ, Лисичанськ, Сєверодонецьк. «Але все залежатиме від злагодженості роботи», — вважають у МінЖКГ.

НЕПЕРЕГЛЯНУТІ ТАРИФИ «ПОХОВАЮТЬ» ТЕПЛОВИКІВ

Якщо ДК «Газ України» реалізує передбачене законодавчо попередження не укладати в опалювальному сезоні 2010 — 2011 років договори на постачання газу з підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ), які на 100% не розрахуються за спожиті енергоносії, то цілком ймовірною стає загроза зриву опалювального сезону й по всій території України. Перспективу ж, що підприємствам ТКЕ менш ніж за півтора тижні вдасться знайти мільйони гривень, аби розрахуватись з ДК «Газ Україна», експерти оцінюють як щось малоймовірне, вказуючи на відсутність доступного кредитного ресурсу. Адже саме такий шлях у випадку боргів, на думку фахівців, є найбільш реальним варіантом вирішення проблеми.

Проте погрози «Газу України» — це далеко не найстрашніша біда вітчизняних тепловиків. Куди похмурішу картину для них вимальовує політика тарифоутворення на їхні послуги.

Адже в своїй основній масі тарифи тепловиків не переглядались з кінця 2008 року. Нинішні реалії вказують, що до початку опалювального сезону їх і не переглянуть. Адже, відповідно до Закону України «Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України», цим повинна займатись новоутворена структура, яка запрацює лише з 1 січня 2011 року. Поки що цими питаннями повинні займатись у Національній комісії регулювання ринку електроенергетики України. В НКРЕ ж кажуть, що «фізично не встигають виконати такі зобов’язання», тож поки набирають фахівців, формують штат, який зможе виконувати роботу з перегляду та затвердження тарифів.

Тож навіть при стовідсотковій оплаті населення за отримані послуги в підприємств ТКЕ невистачатиме фінансових ресурсів, аби розрахуватись за спожитий газ. Адже тепло, відповідно до діючого тарифу, продають сьогодні в середньому за 385—400 гривень за одиницю гігокалорії за годину. А його собівартість тепловикам, з урахуванням подорожчання природного газу, обходиться в 840 гривень.

У Всеукраїнській асоціації приватних інвесторів житлово-комунального (ВАПІ ЖКГ) господарства, аби переконати чиновників у хибності позиції відтягування перегляду тарифів, провели розрахунки затрат на прикладі одного зі столичних тепловиків. «За добу при температурі —14ОС підприємство споживає 403 тисячі кубометрів газу за старою ціною на суму 534,1 тис. гривень. В опалювальному сезоні 2010—2011 рр. за цю ж кількість газу підприємство вже повинно буде сплатити ДК «Газ України» 699,5 тис. гривень. Тобто на 165,4 тис. гривень більше, ніж у попередній період, — наводить розрахунки віце-президент ВАПІ ЖКГ Тетяна Трохимчук. — А тепер помножте цю різницю на 180 днів — середню тривалість опалювального сезону. Борги тепловиків не просто виростуть, а з першої доби нового опалювального сезону будуть збільшуватись в геометричній прогресії. І якщо на нашому прикладі це близько 30 мільйонів гривень за опалювальний сезон, то в рамках всієї країни — не один мільярд гривень безнадійного боргу».

Тож у ВАПІ впевнені, без затвердження нових економічно обгрунтованих тарифів опалювальний сезон 2010—2011 років підприємства не витримають, за винятком, якщо ДК «Газ України» влаштують розрахунки за спожитий природний газ на рівні 50%, чому мало віриться.

У НАК «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» ЗГОДНІ «ПРОБАЧИТИ» БОРГИ ТКЕ

Натомість, за даними НАК «Нафтогаз України», за спожитий газ підприємства теплокомуненерго заборгували сьогодні 5 мільярдів 726 мільйонів гривень. Крім того, «Київенерго» заборгувало 650 мільйонів, державні ТКЕ — 1,5 млрд. гривень. Тож у підсумку, заявляють в НАК, загальна заборгованість тепловиків складає 7,800 млрд. гривень.

Аби вирішити проблеми з боргами, «Нафтогаз» розробив ряд пропозицій, які передав на розгляд до Кабінету Міністрів України та представив на засіданні профільного комітету ВРУ. Відтак, за словами заступника правління НАК «Нафтогаз Україна» Володимира Тріколіча, НАК пропонує заморозити або ж навіть списати з суми боргу штрафні санкції, нараховані тепловикам за роки неплатежів. «Ми розуміємо, що це завідомо стане збитками для НАК «Нафтогаз України». Але тільки так у підприємств ТКЕ з’явиться відчутний і більш-менш реальний до повернення об’єм боргів», — сказав Тріколіч.

Оскільки газ на опалювальний сезон 2010 — 2011 року для підприємств ТКЕ йде прямою трубою з Росії, то його вартість як товару складає 843 гривні за кубометр. А підприємства ТКЕ купують газ за 2 634 гривні за кубометр. Різницю ж — 1900 гривень, вважають у «Нафтогазі», державі необхідно покривати прямою компенсацією для підприємств ТКЕ.

Тож для того, аби розпочати опалювальний сезон, тепловики повинні отримати дотацій на суму 3,6 мільярда гривень, як компенсацію за різницю в тарифах, підсумовує пропозиції НАКу Тріколіч. Аби в повноцінному режимі провести до 15 квітня — ще 2,6 млрд. гривень компенсації. Щоб тільки провести опалювальний сезон 2010—2011 років, підприємства ТКЕ потребують 8,4 млрд. кубометрів газу. Що в грошовому вимірі становить 13,5—14 млрд. гривень, — підрахували у НАК «Нафтогаз України». «Ось ціна питання опалювального сезону 2010—2011 року. Якщо ці питання не знаходять конструктивного рішення, все решта, м’яко кажучи, не має ніякого значення», — переконаний Володимир Тріколіч.

ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН ВРЯТУЮТЬ ВИБОРИ

Втім, панікувати й готуватись до масштабних катаклізмів не потрібно, радить українцям екс-міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. Проблеми є, але вони поки не катастрофічні, запевняє експерт. Попри залякування боргами та ризиками зриву опалювального сезону в зв’язку з несплатою за спожиті енергоресурси підприємствами ТКЕ, фактор наближення виборів, як завжди, зіграє, як то кажуть, ва-банк. «Буде команда зверху запустити теплопостачання. А потім практика така, що відключати вже ніхто нікого не буде», — коментує «Дню» Кучеренко.

Політичні перегони «рятують» українців від холодів не вперше. Хоча така практика й дієва, однак для житлово-комунального фонду — згубна, переконують експерти. Адже питання заборгованості підприємств ТКЕ тягнеться вже не рік і не два, а десятиліття, зауважив «Дню» екс-міністр ЖКГ. І ситуація з кожним роком загострюється все більше. Передусім неминуче зростають ризики аварій теплотрас, водоканалів, мереж теплопостачання...

Що ж до вітчизняного житлового комплексу, про стовідсоткову готовність якого до опалювального сезону неодноразово заявляло МінЖКГ, — це ще один фактор ризику нового опалювального сезону — вважає Кучеренко. «Запитати людей, чи бачили вони, щоб хтось щось робив із їхніми оселями: ремонтував дах, утеплював фасади, внутрішні тепломережі підлагоджував. 90% скажуть, що не бачили й навіть не чули такого», — запевняє експерт. Таким чином, з кожним роком вітчизняний житловий фонд продовжує бути джерелом надлишкового й неефективного споживання тепла й ризиків техногенних аварій.

А рецепт вирішення проблем і боргів підприємств ТКЕ, модернізації житлового фонду, на думку Кучеренка, лише один — запускати в систему ЖКГ приватного інвестора з паралельним створенням системи дієвого державного регулятора. «Чого він (державний регулюючий орган. — Ред.) до цих пір не створений, я не розумію. На тарифному безладді держава щороку втрачає мільярди бюджетних коштів, а 10—20 мільйонів на утримання органу, який би регулював питання теплопостачання, знайти не може. Абсурд», — обурюється Кучеренко. Будучи свого часу біля керма ЖКГ України, йому теж не вдалось реалізувати цю ідею. Каже: Мінфінансів на чолі з Віктором Пинзеником гальмувало процес.

ДО РЕЧІ

Міністерство житлово-комунального господарства розрахувало прогнозний рівень підвищення цін на комунальні послуги в зв’язку зі зростанням вартості газу. За прогнозними розрахунками, середній тариф на опалення збільшиться на 73 копійки за метр квадратний опалювальної площі, на гаряче водопостачання — на 3,82 гривні за метр кубічний води. На газ, який використовується на комунально-побутові потреби населення — на 26,6 коп. за кубометр газу. Також у міністерстві повідомили, що після підвищення вартості газу для ТКЕ держава компенсуватиме витрати, які перевищують 15% сукупного доходу для працездатних сімей (було 20%), 10% для сімей непрацездатних (було 15%).

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: 
Рубрика: