Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Страх за тварин

Як живуть під час війни українські зоопарки?
6 квітня, 2022 - 13:30

Кадрами з визволених міст, на яких українські захисники рятують домашніх улюбленців, дедалі частіше рясніють соціальні мережі. Війна шокувала і вплинула на життя не лише людей, але й тварин, які залишилися без господарів, подекуди без їжі і води внаслідок бойових дій. Та чи не найскладніше довелося тим тваринам, які повністю залежать від людини і живуть у зоопарках. За межами свого природного середовища вони не здатні самостійно здобувати собі їжу. Як повідомляє фахівчиня відділу клімату ГО Екодія» Дар'я Лазарева, багато хто з працівників та працівниць зоопарків досі не можуть виїхати у безпечне місце. Вони взяли на себе відповідальність доглядати за тваринами і тепер ця відповідальність проходить випробування. Уже відомі випадки, коли працівники парків, намагаючись нагодувати тварин, були вбиті окупантами. Постраждали від ворожих рук і тварини. Зараз чимало українських зоопарків потребують підтримки, банально продуктів для тварин. Тому екоактивісти звертаються до всіх небайдужих допомогти тваринам вижити у цій жорстокій війні.

«Нам відомо, що від авіанальоту на площу Свободи постраждав Харківський зоопарк. Інформації про загиблих тварин немає. Але зоопарку бракує робочої сили, щоб піклуватися про тварин, адже багато хто виїхав з міста, рятуючи свої родини. Відтак, наразі проходить евакуація тварин із Харківського «Фельдман Екопарку» до екопарку в Ковалівці, що на Полтавщині, та Харківського зоопарку. Частину тварин прихистили вдома працівники,– повідомляє Дар'я Лазарева. – КиївЗоо працює у закритому для відвідувачів режимі цілодобово та без вихідних. Декілька тварин евакуювали до Польщі, Бельгії та Іспанії на початку березня. Також заклад отримав вантаж професійної гуманітарної допомоги від ЄС. Тваринам передали спеціальні гранульовані корми тривалого зберігання для тварин, біодобавки та медикаменти. Працівники збудували спеціальну теплицю, щоб вирощувати свіжу зелень. А за час повномасштабної війни у зоопарку народився лемур Байрактар та зебреня Зе».

Найкритичнішою екоактивісти називають ситуацію у парку «XII Місяців», який розташований у селі Демидів, що на Київщині. На відміну від інших зоопарків, до закладу було майже перекрите постачання продуктів, адже село тимчасово залишалося окуповане російськими загарбниками. Тваринам не вистачало їжі та тепла. Лише малі крихти гуманітарної допомоги від європейських зоопарків дістаються сюди. Працівники зоопарку та небайдужі люди намагаються пронести певні продукти, але їх замало. У Парку «XII Місяців» жило 300 тварин. Через дії окупантів чимало з них загинули. Після окупації співробітники намагаються відновити роботу і поповнити продуктові запаси для тварин.

«Разом з тим на сьогоднішній день ми не маємо жодної інформації про зоопарк у Маріуполі. В окупованому місті відключене водопостачання та немає продуктів у магазинах. Скоріше за все, тваринам бракує води, їжі та тепла. Ми намагалися зв’язатися з маріупольцями, дотичними до зоопарку, але ніхто не відповів. Тваринам, які ще залишилися живі, терміново потрібен зелений коридор та евакуація. Про окуповані заклади також мало інформації, але відомо, що у бердянському зоопарку «Сафарі» почав закінчуватися корм, тварини опиняються під загрозою загибелі і їх потрібно рятувати»– відзначає Дар'я.

Що стосується Миколаївського зоопарку, куди влучили 2 снаряди, але не розірвалися і, на щастя, ніхто не постраждав, то днями заклад отримав велику гуманітарну допомогу від зоопарків Праги, Берліну, Варшави та Лодзя. Також кошти від британських колег отримали Харківський, Одеський та Київський зоопарки отримали. Зоопарк Пейнтона у британському Девоні та зоопарк Ньюкі у валлійському Корнуоллі пожертвують прибуток, зібраний за минулі вихідні від своїх кафе та сувенірних крамниць (100 %) та продажу квитків (50%). Також ці зоопарки отримали кошти від Європейської асоціації зоопарків та акваріумів EAZA.

Та отримав допомогу від міжнародних партнерів Менський зоопарк, що на Чернігівщині. Заклад не є членом міжнародних асоціацій, відтак, на жодну гуманітарну допомогу не розраховує. У тварин закінчувалися харчі. М’яса, буряків та сіна залишалося на кілька тижнів. Найбільше бракувало риби, фруктів. Та нщодавно на заклик адміністрації до зоопарку нанесли річний запас варення, яким люблять ласувати тварини, а ще крупи та овочі. Їжу везли з різних сіл, навіть з тих, які тривалий час були заблоковані і самі не отримували гуманітарну допомогу.

Між тим екоактивісти нагадують, що підтримати українські зоопарки, які були у зоні бойових дій, або перебувають в окупації може кожен. Для цього можна придбати квиток на офіційних сайтах закладів. За бажанням – записатися у волонтери в зоопарк. Зоопарки та екопарки у західних та центральних областях України зараз приймають тварин, яких вдалося евакуювати. Ці зоопарки тепер потребують більше ресурсів: їжі, води, електроенергії, робочої сили. Поширювати інформацію з офіційних сторінок зоопарків і закликати до відкриття зелених коридорів для вивезення тварин, які перебувають у складних умовах.

Підготувала Олеся ШУТКЕВИЧ, День, фото з Фейсбук-сторінок закладів


ТИМ ЧАСОМ

З території Фельдман-Екопарку почали вивозити великих хижаків

З території Фельдман-Екопарку (Харківська область) почали вивозити великих хижаків, повідомив його засновник, народний депутат України Олександр Фельдман.

"Незважаючи на те, що знову були обстріли, евакуювали чотирьох тварин – двох левів, ягуара та пантеру", - написав Фельдман на своїй сторінці у Facebook.

Раніше 5 квітня у Фельдман-Екопарку повідомили, що в результаті масованих обстрілів і бомбардувань з боку ЗС РФ зруйновано його інфраструктуру та багато вольєрів, тому співробітники не виключають можливості присипання великих хижаків (левів, тигрів, ведмедів), щоб ті, опинившись на волі після чергового обстрілу, не пішли у бік Харкова чи інших населених пунктів. Крім того, у Фельдман-Екопарку заявляли про необхідність термінової евакуації інших тварин.

На це повідомлення відгукнулося багато людей як з різних міст України, так і з інших країн. "Ситуація, що склалася, яка здавалася майже безнадійною, знайшла неймовірний відгук в Україні та за її межами! Свою допомогу запропонувала велика кількість харків'ян, киян, одеситів, дніпрян, представників багатьох інших міст і країн – усіх просто неможливо перерахувати. До нас вже їде транспорт, їдуть необхідні клітки, їдуть люди, які не бояться вивозити тварин з обстрілюваної зони, наших вихованців готові приймати у багатьох місцях", - написав Фельдман. Він зазначив, що така широка підтримка дає надію врятувати якомога більшу кількість тварин, повідомив Інтерфакс-Україна.

 

Газета: 
Рубрика: