Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Суспільна безпека

Спеціалісти екстреної служби «102» пройшли тренінги із протидії взаємопов'язаному насильству над людьми та тваринами
18 листопада, 2022 - 17:55

У серпні в одному з дворів Салтівки мешканці багатоповерхівки побачили, як 10-річний хлопець знущався над безпритульною кішкою та бив її палицею. Через такі дії неповнолітнього киця загинула. Мешканці будинку звернулися в поліцію. За пів години після дзвінка на «102» група реагування патрульної поліції вже була у дворі. Як каже завідувач сектору з питань поводження з тваринами Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Марина Суркова, оператор служби «102» правильно кваліфікував дії дитини і батьків, тобто побачив  у вчинку хлопця жорстоке поводження з тваринами.

Залишимо за дужками, чому десятирічна дитина так поводила себе з кішкою, чи це траплялося вперше, чи звертали увагу батьки на такі прояви жорсткості у хлопця та як допомагають позбутися психологічно нездорової люті до тварин…

За дослідженнями ФБР та Скотленд-Ярду, 86% підлітків, які скоїли тяжкі злочини проти людей, раніше жорстоко поводилися з тваринами. Експерти бачать прямий зв'язок між тим, як вели себе люди у дитячому та підлітковому віці, та тим, наскільки небезпечними представниками суспільства можуть стати згодом. На жаль, в Україні вже є випадки, які це демонструють. Торік 13-річний хлопчина у Старому Салтові вбив свою шестирічну сусідку Мирославу Третяк. Сусіди розповідали, що змалечку він знущався над тваринами, на що ніхто не звертав увагу.

«Згідно з дослідженнями українських і закордонних фахівців у сфері криміналістики та психіатрії переважна більшість осіб, які вчинили насильницькі злочини щодо людей (зґвалтування та вбивства), у дитинстві починали із знущань над тваринами. А особи, які в дорослому віці жорстоко ставляться до тварин, з високою ймовірністю вчиняють домашнє насильство, - додає Марина Суркова. – Тобто такі особи схильні до проявів агресії. Тому для екіпажу поліції існує підвищений ризик силового спротиву агресора, якщо за адресою, де зафіксована сімейна сварка, також помічена агресія щодо тварини. Водночас Федеральне бюро розслідувань США веде спеціальний облік осіб, винних у жорстокому поводженні з тваринами, оскільки профайлінг рецидивістів та серійних вбивць підтверджує взаємозв’язок їхньої агресії проти людей та тварин».

Навряд чи ми хочемо жити серед осіб, схильних до жорстокого поводження з тваринами та людьми. Важливо висвітлювати такі історії, щоби привертати увагу суспільства, а також фіксувати такі злочини вчасно. І правильно на них реагувати на рівні родини, поліції та суспільства. Зазвичай на злочини проти тварин звертають увагу значно менше, ніж на порушення прав людей.

Щоби змінити цю тенденцію, у жовтні-листопаді Департамент організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції України (Андрій Канашук та Олена Антонюк) разом з Асоціацією зоозахисних організацій України та ГО «Громадянські слідчі» (Михайло Марченко) організували і провели низку онлайн-тренінгів для спеціалістів служби «102». Тренінги проводила завідувач сектору з питань поводження з тваринами Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Віцепрезидент АЗОУ Марина Суркова. Співпраця з поліцією відбувається також завдяки Департаменту превентивної діяльності НПУ (Сергій Альошкін).

На тренінгах працівникам поліції роз’яснили, наскільки важливо швидко реагувати на випадки жорстокого поводження з тваринами. Адже служба «102» – це первинна ланка реагування на подію. Від оператора залежить, як швидко він прийме заяву і правильно кваліфікує подію. Також на тренінгах вчили уважно ставитися до таких випадків, щоби притягувати до відповідальності винних осіб, а також запобігати вчиненню подібних та пов’язаних тяжчих злочинів.

«Цикл занять має на меті вдосконалення навичок працівників поліції з ефективної комунікації та правильної кваліфікації повідомлень, пов’язаних з цією категорією правопорушень, — зазначають у пресслужбі НПУ. — У курсі було 5 онлайн-занять. Із навчальною програмою ознайомилися 853 працівники регіональних підрозділів служби «102» та 474 диспетчери поліції, загалом це майже 1300 працівників поліції. Отримані під час тренінгів знання дозволять підвищити рівень обізнаності операторів «102» та диспетчерів із проблемою жорстокого поводження з тваринами, нововведеннями у законодавстві та нормативно-правових актах, які регулюють сферу поводження з тваринами».

Тренінги були проведені за ланцюговим підходом, тобто представники служби «102», які взяли участь у загальнонаціональних тренінгах, тепер діляться знаннями зі своїми колегами у регіонах. У Національній поліції України продовжують співпрацю із зоогуманістичними організаціями. Адже йдеться про безпеку всього суспільства. Лише за 10 місяців цього року у Нацполіції відкрили понад 300 кримінальних проваджень через жорстоке поводження з тваринами. А ще 2022 року зафіксували близько сотні адміністративних порушень у цій сфері.

«Важливо розуміти, що тренінгова та просвітницька ініціатива була б неможлива без готовності ключових осіб до співпраці, — наголошує Михайло Марченко. — Саме завдяки прогресивності керівників підрозділів НПУ, зокрема, Сергія Альошкіна та Андрія Канашука, українська поліція швидше проходить період європеїзації. Водночас Марина Суркова протягом років надавала та продовжує надавати юридичні консультації поліцейським у сфері протидії жорстокому поводженню з тваринами. У нас усіх попереду ще довгий шлях до безпечнішого суспільства, зокрема, шкільним психологам варто злагодженіше співпрацювати з поліцією та соціальними службами у питаннях виявлення психологічних проблем у неповнолітніх на стадії насильства дітей над тваринами».

Незважаючи на те, що в країні війна і всі сили спрямовані на перемогу, не варто забувати про базові принципи, за якими живе і має жити нова Україна. А це гуманність, відповідальність та вкладення сил у захист нації від різних, зокрема, і внутрішніх небезпек.

Фото із сайту Національної поліції України

Інна ЛИХОВИД
Рубрика: