Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

СВОБОДА НЕСВОБОДИ

З листів народного депутата народному підприємцеві
16 жовтня, 1998 - 00:00

...Свобода, про яку ми з вами мріяли у в'язниці, зовсім не схожа на ту, яку ми отримали на свободі. На такій свободі можуть жити тільки бандити й шахраї, а чесну людину краще заховати до в'язниці, бо за такої свободи немає для неї надійнішого притулку.

Ми прагнули до свободи, бо ми не мали альтернативи в'язниці, а у в'язниці ще гірше, ніж на свободі. І, можливо, замість того, щоб століттями будувати свою свободу, нам треба було збудувати пристойну в'язницю?.. Нехай ці злодюги й убивці живуть на свободі, для них це місце найкраще підходить, нехай вбивають одне одного, грабують, гвалтують, а чесні люди нехай спокійно живуть у в'язниці, під захистом приставлених до них охоронців. Мені здається, що в даний момент будівництво в'язниці — найвигідніше вкладення капіталу...

...Мене до глибини душі зворушила ваша розповідь про п'ятикласника, який поцупивши у класного керівника гаманця, половину грошей переказав на в'язницю, щоб забезпечити своє майбутнє. А те, що міністр переказав на в'язницю ціле багатство, мене, признатися, здивувало: адже міністри у нас на зарплаті, звідки ж у них багатство.

Моя дружина цікавиться, чи заплановані чотирикімнатні камери і чи не можна на день знімати грати, щоб вони не псували вид із вікна. Хотілося б на літо виїжджати з в'язниці в табір. Треба неодмінно подумати про табори: щоб у гарному місці й бараки з усіма зручностями.

...Я все чекав, коли ви повернетеся з-за кордону, та ви не повертаєтесь і не повертаєтесь. І раптом мені стає відомо, що всі в'язничні гроші ви переказали в швейцарський банк, невже ми нашу в'язницю будуватимемо в Швейцарії?

Я виступав від четвертого мікрофона із запитом, але мені ніхто не відповів, бо й самі цікавляться. Половина депутатського корпусу оформила собі відрядження до Швейцарії, бажаючи на місці пересвідчитися, будується там щось чи не будується. Я не поїхав, бо треба ж комусь залишитися біля мікрофона.

Не знаю вашої точної адреси, тому пишу просто на Швейцарію, там знайдуть. У них пошта працює не так, як у нас. Ми тут збирали гроші на наш зв'язок, але гроші ці знову опинилися в Швейцарії.

№198 16.10.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Фелікс КРИВІН
Газета: 
Рубрика: