Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Свята вистачить усім

Як Україна пережила зимові канікули: шість «плюсів» і три «мінуси»
10 січня, 2018 - 11:30
ФОТО З САЙТА VOLYN24.COM

Після свят часто буває трохи сумно. Готуєшся, очікуєш чогось хорошого, а потім — не встиг озирнутися! — все вже пройшло. Втім, в українців попереду свято Василя, потім — китайський Новий рік, традиціями якого мало хто цікавиться, але який давно став приводом для застілля. А там і весна не за горами, з пікніками та поїздками на дачу.

Усі вихідні журналісти «Дня» з різних регіонів стежили за тим, що відбувається у країні. Ми підготували свого роду «олів’є» — підсумки, що хорошого і не дуже відбувалось у ці дні.

ПОЧНЕМО З КАЗКИ

Зимові святкування показали, що столиці є чого повчитися у регіонів. Напередодні Нового року ми робили огляд ялинок у різних куточках України. І радимо побувати у «Казковому містечку» в Чернігові, яке працюватиме до 14 січня. Цього року зимові святкування у місті вирізняються масштабом. Як повідомляла авторка «Дня» Вікторія Сидорова, вперше частина святкових заходів відбулася в оновленому сквері імені Богдана Хмельницького, у різних точках міста з’явилось чимало красивих локацій. Також щосуботи і щонеділі о 15.00 від головної ялинки стартують безкоштовні екскурсії містом.

ЯЛИНКИ КРАСИВІ ТА РОЗУМНІ

Визначилися з найкращою ялинкою країни і користувачі «Фейсбуку». Таке голосування провели у спільноті «Це Україна», де є майже 114 тисяч учасників. Найбільше захоплень викликала ялинка в Луцьку, встановлена біля розважального центру «Промінь». Вона сягає 14 метрів заввишки і складається з куль, що світяться (фото 1).

А от читачі «Дня» найбільше вподобали ялинку з книжок нашої Бібліотеки, яку зібрали працівники редакції. Увінчує «дерево» новинка «Корона, або Спадщина Королівства Руського», яка торік стала бестселером. Зауважмо, що ця ялинка не осипається, її не треба викидати, і вона цікава у будь-яку пору року. Тож складайте таку саму і — читайте!

НЕСМАК У НЕОНІ

Центром святкувань у Києві став фестиваль «НеоРік на Софії». Четвертий рік поспіль — численні «обжорні ряди» з шашликами впритул до пам’ятки ЮНЕСКО Софії Київської й аж до Михайлівського собору. Знов без погоджень із заповідником «Софія Київська», а також із парламентським комітетом з питань культури і духовності та Міністерством культури. Дозвіл на це дійство надав лише департамент культури Київської міської держадміністрації («День» детально описав ситуацію в матеріалі «Усе це — бізнес і гроші», №221 за 7 грудня 2017 року). Загалом ілюмінація гарна, але запах, в усіх сенсах, неприємний.

Між іншим, щодо ліхтариків та ялинок. Багато хто хвалив ялинку в Харкові, найвищу в Україні — її «зріст» становить 36,5 метра. Вона стоїть на площі Свободи, зібрана з багатьох секцій і підсвічується світлодіодними лампами. Сотні гірлянд, кілька тисяч іграшок, і «жодне дерево не постраждало».

«НАГАДУЄ ОКУПАНТАМ, ЩО ВОНИ ТУТ ПРИБУЛЬЦІ»

В окупованому Криму атмосфера геть не святкова. Ханський палац у Бахчисараї, який у 2013 році Україна внесла до попереднього списку Світової спадщини ЮНЕСКО, опинився під загрозою знищення. Наприкінці минулого року міністр культури Євген НИЩУК на міжнародній конференції «Крим 2014—2017: анексована культура» розповів, що Мінкультури має документальні підтвердження та фотофіксацію проведення масштабних незаконних робіт на території Ханського палацу (більше про це — в матеріалі «Врятувати «душу Криму» на сайті «Дня»). «Те, що має зберегти автентичний вигляд, просто заливають бетоном. Ушкоджені розписи XVIII століття, старовинні дубові балки з Великої Ханської мечеті, сам Ханський палац опинився під загрозою», — наголошував Євген Нищук.

У підсумку міністр культури доручив терміново підготувати звернення до Міжнародного центру з питань збереження та відновлення культурних цінностей щодо фактів пошкодження пам’ятки незаконною владою Криму.

До речі, історик Гульнара АБДУЛАЄВА нагадала у «Фейсбуці», що намагання Росії знищити палац тривають не одну сотню років. Зокрема, історик зазначила: «За майже чотири роки окупації Криму вже завдано непоправної шкоди. Зіпсована екологія, зруйнована інфраструктура і активно розпочато процес знищення матеріальної культури. Почали з Ханського палацу, який нагадує окупантам, що вони тут прибульці, як і 235 років тому, коли в 1783 році окупували Кримське ханство. Тоді так само зазіхали на національну спадщину кримських татар».


ПРЕМ’ЄРА «КОЛИ ЦВІТЕ ПАПОРОТЬ» СТАНКОВИЧА У ЛЬВІВСЬКІЙ ОПЕРІ СТАЛА ЗНАКОВОЮ ПОДІЄЮ МИНУЛОГО РОКУ (ІНТЕРВ’Ю З ДИРИГЕНТОМ-ПОСТАНОВНИКОМ ФОЛЬК-ОПЕРИ ВОЛОДИМИРОМ СІРЕНКОМ ЧИТАЙТЕ У НАЙБЛИЖЧИХ ЧИСЛАХ «ДНЯ») / ФОТО ПАВЛА ПАЛАМАРЧУКА
 

«РОЗВАГА ДЛЯ ЗБОЧЕНЦІВ»

Тепер — про дикунство менших масштабів. Люди в безглуздих костюмах, які чіпляються з пропозицією сфотографуватися, — не новина для багатьох міст. Проте Київ відрізнився. На Софійській площі пропонували зробити знімок з пофарбованими в яскраві кольори голубами, чим обурили захисників тварин. «На Софійській площі Києва з’явилась чергова розвага для збоченців», — прокоментували це на «Фейсбук»-сторінці спільноти UAnimals. Спочатку було важко повірити у таке дикунство, але автор «Дня» це сфотографував.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

ОСОБЛИВІ ПОДАРУНКИ

Що гріє — у Києві продовжується традиція різдвяних обідів для бідних (фото 3). Їх з 1999 року влаштовує Спільнота святого Егідія, до якої долучається рух «Молодь за мир». У столиці такі обіди відбулися в трьох локаціях: у кафе «Академія», готелі «Братислава» і галереї «Соборна». Участь у них взяли 400 бідних і бездомних людей. Аналогічні заходи відбулися у Львові та Івано-Франківську.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Кожен учасник такого обіду є очікуваним гостем і отримує персональний подарунок. Як розповідали організатори, цього року дарунки збирали із усієї країни і навіть з-за океану — завдяки програмі «Таємний Санта».

Завершують наш огляд різдвяні танці, які літні люди влаштували в підземному переході біля станції метро «Театральна» в Києві. Десятки людей кружляли під святкову музику, одягнені у вишиванки з пишною, «не магазинною» вишивкою. Втім, такі танці пенсіонери проводять вже 30 років, щонеділі, єдина відмінність різдвяних — особливо нарядне вбрання. І ця традиція спонукає шукати привід для свята не в календарі, а в душі. Спробуємо?

Підготувала Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: