Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Те, про що прийнято мовчати,

або Як не зіпсувати собі відпочинок
5 серпня, 2004 - 00:00

Літо — час відпочинку та розваг. І хоч де б ми його проводили, головне, щоб здоров’я не підводило й організм не підносив несподіваних, неприємних сюрпризів. А від цього, на жаль, ніхто не застрахований. Без сумніву, лідером серед хвороб цієї пори року вважаються кишкові інфекції. Проте, як стверджують фахівці, від них не відстають захворювання, пов’язані із запальними процесами в ділянці заднього проходу, кровотечами, тріщинами, свербежем. Ці симптоми характерні для такої інтимної хвороби, як геморой. Про неї не прийнято говорити вголос й обговорювати в колі друзів. Та й до лікаря наші співгромадяни, які страждають на цю недугу, звертаються в крайньому випадку. Більшість вважає за краще перетерпіти дискомфорт і біль мовчки. Проте «за умовчанням» хвороба не зникає, а лише прогресує, і її наслідки можуть потребувати навіть хірургічного втручання.

За даними статистичних досліджень, із цими проблемами, так чи інакше, стикається кожен четвертий житель європейських країн. Українці не є винятком. Цю недугу можна вважати професіональною для водіїв, вагітних жінок, породілей, тих, хто працює сидячи, людей, які мають важкі фізичні навантаження.

— Велику за чисельністю групу ризику становлять ентузіасти садово-городніх ділянок і співвітчизники, які фанатично працюють у своїх присадибних господарствах, — коментує головний проктолог МОЗ України, професор Михайло Захараш. — Пік захворюваності зазвичай припадає на весняно-літній час. В умовах важкої фізичної (або навпаки — малорухомої) праці, особливо в спекотну пору, хвороба не примушує довго себе чекати. Притому, що вона не лише отруює та скорочує життя, а й належить до передракових захворювань. Для лікування і профілактики геморою ми рекомендуємо натуральний препарат Реліф. До речі, в перекладі з англійської — «полегшення». Завдяки своєму складу (масло печінки акули, фенілефрин, какао-масло, кукурудзяна олія, гліцерин, вітамін Е) препарат одночасно усуває біль, свербіж, печіння та спазми, знижує інтенсивність запалення, зменшує кровоточивість, стимулює загоєння тріщин. Реліф практично не має побічних ефектів і рекомендується після операцій або діагностичних досліджень. Крім того, я вважаю, ці ліки повинні бути в аптечці кожного, хто вирушає в тривалу поїздку або на присадибну ділянку.

Ольга КОНОНОВА
Газета: 
Рубрика: