Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ТОП «Дня»: Тільки Аристократи Духу можуть реалізувати національну ідею

з 16 по 20 квітня та з 23 по 27 квітня
11 травня, 2002 - 00:00


Низка вихідних днів, на які виявився щедрим початок травня, минула, і прийшов час підбити підсумки останніх двох тижнів нашої акції. За підсумками читацького голосування за тиждень із 16 по 20 квітня до топ-листа найбільш цікавих публікацій включено:

1. Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ «Двадцять стільців плюс прем’єр» («День», №72).

2. Ігор СЮНДЮКОВ «Аристократка духу» («День», №73).

3. Костянтин РИЛЬОВ «Любовний трикутник Леніна» («День», №73).

4. Сергій АСТАХОВ «Українська Венеція» («День», №73).

5. Віктор ЗАМ’ЯТІН «Півроку на прийняття рішення» («День», №71).

Наші читачі також відзначили чудові фотографії Сергія Котельникова, які ілюструють матеріал «Українська Венеція». За підсумками тижня з 23 по 27 квітня «чудову п’ятірку» склали:

1. Сергій МАХУН «Дмитро Затонський: «Розвиток має свою внутрішню мудрість» («День», №78).

2. Олександр КИСЛИЙ «Вибрали... тільки право обирати» («День», №77).

3. Михайло ЗУБАР «Пам’ятники проти «біг-маків» («День», №75).

4. Василь ЗУБАЧ «Комендантський час української залежності» («День», №78).

5. Віктор ЯНОВИЧ «Східнослов’янські племена: автохтони чи пришельці?» («День», №79).

І як завжди, як аргументацію вибору ми наводимо рядки з двох листів, котрi найбільш повно характеризують публікації, що потрапили до топ-листа.

Інтерв’ю Віталія Княжанського з Анатолієм Кінахом («Двадцять стільців плюс прем’єр», «День», №72) — реальне свідчення початку справжніх реформ, про які нам говорили протягом 10 років. В Україні вони розпочалися саме зі створення ефективної системи реалізації рішень Кабміну, спрямованої на загальнонаціональні інтереси. Ця система працює через резервні механізми гарантованого наповнення бюджету, тому А. Кінах спокійний за реальне виконання по суті нереального бюджету. Системне вирішення проблеми бюджету дозволило системно висвітлити проблеми низької монетизації ринку, гостро необхідної й ефективної податкової реформи, а також успішне вирішення соціальної кризи після подолання грошово- податкових проблем.

Подвижницький шлях Ольги Кобилянської («Аристократка духу», «День», №73) вистелений шипами невизнання її яскравого таланту, винятковою трагічністю її особистого життя, глибоко вистражданою необхідністю повернення до українського мовного коріння, володіння яким вона титанічною працею довела до досконалості. Тільки такі Аристократи Духу можуть реалізувати українську національну ідею.

Тамерлан ФІДАРОВ, кандидат технічних наук, Київ

— З цікавістю прочитав статтю Олександра Кислого «Вибрали... тільки право обирати» («День», №77) і ще раз пересвідчився, що підтримка росіянами в Україні української мови і культури — на користь і Україні, і Росії. Це нарешті повинні усвідомити чиновники всіх рангів, стимулюючи вивчення і знання української мови і культури.

Михайло Зубар у публікації «Пам’ятники проти «біг-маків» («День», №75) підняв важливу тему: при невирішених проблемах транспорту, безпритульних, безробіття будувати пам’ятники за рахунок бюджету — безрозсудно. Це потрібно робити тільки за рахунок пожертвувань громадян.

У чудовому куточку України («Українська Венеція», «День», №73) відбилися всі біди України: посередник платить за сніп очерету 3—4% його вартості. І так само — щодо імпорту, продажу спиртного, тютюнових виробів, металолому й іншої сировини. Без обмеження надприбутків посередників ніхто в економіку України кошти вкладати не буде.

Владислав КОМОВ, Київ

ОСОБИСТА ДУМКА

Дуже приємно, що на сторінках «Дня» стала виступати Наталя Влащенко, вважаю, що її погляд на телепрограми є не тільки об’єктивним, але й завжди цікавим і за змістом, і за формою. Її інтерв’ю з О. Народецьким (№75) виходить за звичні рамки жанру, але висвітлило цікаву думку останнього на специфіку журналістської роботи. Журналіст у першу чергу шукає людей, які висловлюють думки, часто протилежні, на проблеми, що турбують суспільство. А читачі самостійно роблять висновки. У нас це не завжди спостерігається, і часто журналіст бере на себе функції коментатора. Для стану нашого суспільства це природно, але важливо не перейти межу і не уявляти себе суперполітиком, що може поставити всі крапки над «і» в кінці.

Мені здається, що саме такої «золотої середини» притримується В. Зам’ятін у своїй публікації «Моральність політики» (№75). Коли нас звуть у цивілізоване суспільство, то і ми можемо поставити запитання, чи таке воно вже цивілізоване? Із цим матеріалом перегукується стаття Дж. Стігліца «Загроза глобалізації». Бажаючи увійти «у Європу», ми мусимо добре знати і перспективи, і правила гри, і наші можливості, і нарешті, те місце, що нас очікує. Вибору мети в нас практично немає, але є вибір методів її досягнення.

Треба візначити зростаючу майстерність Діани Базиляк, її робота в газеті багато в чому наближається саме до згаданих «західних канонів».

Як завжди, цікава «розвідка» І. Сюндюкова, цього тижня — «Народ вічний у пізнанні» . Згадувати без болю долі видатних українців неможливо, особливо коли це стосується таких постатей, як А. Кримський. Було б доречним згадати, що його учень О. Пріцак намагається відновити в Україні високі критерії школи Кримського. До таких же болючих для України матеріалів належить стаття Ю. Шаповала про операцію «Вісла» («День», №79).

Одне з перших завдань, якому навчають журналіста, — це брати інтерв’ю. Удосконалення цього продовжується все життя. С. Махун зміг «розговорити» Д. Затонського не «взагалі», а порушивши цікаві теми, в першу чергу – про співвідношення культури і цивілізації, ролі в цьому ідеології і глобалізації. Тема настільки цікава, що бажано її продовжити, запросивши до обговорення С. Кримського, В. Войтенка, читачів «Дня».

Роздуми професора Шкоди щодо устрою держави і таких понять, як олігархія і демократія, цікаві, як завжди, і запрошують до дискусії. До речі, це головна відмінність публікацій у «Дні»: вони примушують думати, а не просто накопичувати інформацію. Буду радий, якщо мої нотатки щодо цієї сторінки газети, які є у портфелі редакції, зацікавлять читачів.

Треба відмітити і зовсім інший підхід до висвітлювання теми, притаманний Д. Десятерику . Його емоційна розповідь про одеський фестиваль «Сила ночі, сила дня» (№77) передає не тільки (і не стільки) протокол подій, скільки відчуттєве сприйняття світу через музику. Здається, що сам побував на фестивалі. «Виховання почуттів» — тема хоч і піднята Флобером у ХIХ столітті, але сьогодні навіть ще більш актуальна.

Дуже важко розподілити «по місцях» такі різні за жанром і темами матеріали, тому порядок, що пропоную, досить умовний:

1. Інтерв’ю С. Махуна з Д.Затонським (№78).

2. І. Сюндюков «Народ вічний у пізнанні» (№78).

3. В. Зам’ятін «Моральність політики» (№75).

4. Д. Десятерик «Сила ночі, сила дня» (№77).

5. М. Несенюк «Панацея чи пастка?» (№79).

Звичайно, і без інших матеріалів газета не мала б свого обличчя, в тому числі без фото А. Медзика і М. Лазаренка, карикатур І. Лук’янченка, що продовжує школу А. Казанського, та й архівних малюнків самого метра, таких розділів як ДНД К. Рильова, «Цей день в історії», «Соціологічна служба». Цікавий і необхідний розділ ознайомлення з найкращою періодикою, новинками літератури, його бажано розширити.

А журналістом тижня вважаю колектив «Дня», саме його різноплановість, розмаїття підходів, у яких не губиться індивідуальність, робить газету цікавою.

Валентин БОНДАРЕНКО, Київ

І декілька слів на закінчення. Наша акція «Топ «Дня» тривала три місяці, і за цей час ми отримали від вас понад 200 листів із найрізноманітнішими думками стосовно наших публікацій. Шестеро читачів стали переможцями акції та отримали призи: фотоапарати, набори книг і передплату на «День». Про те, як вплинув «Топ «Дня» на журналістів газети та наших авторів, ми вже писали. Тому дякуємо всім, хто брав участь у «Топi», і закликаємо готуватися до нових конкурсів.

А поки ж «Клуб читачів «Дня» пропонує вам взяти участь у невеликому бліц-конкурсі «Наказ депутатам». Наступного тижня розпочне свою роботу Верховна Рада України четвертого скликання. Депутати повинні пройти чотирирічний шлях нелегкої законотворчої роботи. І як напуття «на доріжку» — ваші відповіді на запитання:

— Що б ви побажали депутатам новообраного парламенту?

Звичайно, ми розуміємо, що протягом наступних чотирьох рокiв депутати дуже мало залежатимуть від виборців. І все ж, найбільш цікаві й оригінальні побажання будуть опубліковані на шпальті «Пошта «Дня», а їхні автори отримають призи — набори книг, надані видавництвом «Дух і літера» та організаторами рейтингу «Книжка року-2002» — газетою «Книжник-ревю».

Чекаємо ваших листів до 20 травня за адресою: 04212, Київ-212, вул. Маршала Тимошенка, 2л; e-mail: [email protected]. На конверті зробіть позначку «Клуб читачів «Дня».

Газета: 
Рубрика: