Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Три тисячі дітей і підлітків в Україні хворіли торік на венеричні недуги

5 червня, 2009 - 00:00

За постановою Кабінету Міністрів в Україні з 26 травня по 1 червня пройде Тиждень планування родини. Організатори заходів -три міністерства: охорони здоров'я, у справах сім'ї та молоді, освіти. Керівники міністерств заздалегідь зустрілися із представниками преси, аби змалювати ситуацію в країні, яка зумовила проведення тижня.

Найбільш красномовна медична статистика. 36 тисяч дівчаток-підлітків в Україні мають серйозні захворювання, що можуть призвести до безплідності, кожна четверта "материнська смертність" спричинена невдалим абортом, 1 млн. 200 жінок безплідні, бо зробили колись аборт (загальна кількість цих операцій у 1,5 разу перевищує кількість пологів). Торік померло протягом першого місяця життя 7200 немовлят.

За словами Андрія Сердюка, за шість останніх років в Україні померло 1,2 мільйони громадян, лише минулого року померло на 300 тисяч чоловік більше, ніж народилося.

Міністр охорони здоров'я сподівається поліпшити ситуацію з допомогою Центрів планування родини. Міністр по справах сім'ї та молоді Сюзанна Станік - завдяки національним програмам - "Діти України", "Українська родина".

- Працюємо також над поліпшенням нашого законодавства, - розповіла вона кореспондентові "Дня", - зокрема над законом, що захищатиме права дитини, у тому числі - від насильства в родині, збираємося за допомогою різних пільг підтримати молоду родину.

На жаль, на зустрічі не йшлося про реальну допомогу сімейним дитячим будинкам.

Не до складностей сучасної контрацепції нині багатьом українським родинам, і навряд чи зубожілі, пригнічені й розгублені батьки здатні вчити здоровому способу життя дітей. Про це яскраво свідчать цифри дитячої злочинності і безпритульності, венеричних недугів, на які торік хворіли 490 дітей і 2437 підлітків.

Тетяна САТАЄВА, "День"
Газета: 
Рубрика: